szerző:
hvg.hu

Ismét lesz Országos Moziünnep, amelynek célja a moziba járás kultúrájának népszerűsítése. Láthatók az utóbbi évek sikeres magyar filmjei, és újra a mozikban sok korábban bemutatott külföldi alkotás is. Három év után ismét Budapesten a Jamiroquai. Akinek ennyi jó kevés, annak pedig ingyenes koncertek a Zene Ünnepén. Programok ínyenceknek a hvg.hu-tól!

Film
Galaxis útikalauz stopposoknak

Egy kultregény filmfeldolgozása
Sikergyanús film a mozikban: Douglas Adams kultregényének feldolgozása. 1978-ban, a BBC rádióban a hallgatók olyan rádióműsort kísérhettek figyelemmel, amilyet korábban soha. Részben sci-fi és szatíra, részben az élet nagy kérdéseinek taglalása. A sorozat szerzője egy Cambridge-ben, angol szakon végzett fiatalember, Douglas Adams volt, akit egyaránt lenyűgöztek a tudományos felfedezések, illetve az angol komédia, például a Monty Python nagy alakjai. A sorozat és később a könyv főszereplője Arthur Dent, aki a csillagközi hiperűr-bekötőút miatt szanált Földről épp hogy el tud menekülni földönkívüli barátjával, majd űrbeli kalandja során óriási hasznát veszi a Galaxis útikalauz stopposoknak című könyvnek, amely minden tudás és bölcsesség tára, tele van hasznos segítséggel, amelyek közül néhány rendkívül praktikus, néhány elképesztően nevetséges. Az egy egyébként is rosszul kezdődő csütörtökön hírét veszi, hogy itt a világvége...de a dolgok még csak itt kezdődnek.

Amerikai-angol sci-fi vígjáték, 110 perc, 2005
Rendező: Garth Jennings
Szereplők: Martin Freeman, Mos Def, Sam Rockwell, Zooey Deschanel

Banlieue 13 - A bűnös negyed

Az akciófilm Luc Besson forgatókönyvéből készült Pierre Morel rendezésében, akinek ez az első nagyjátékfilmje. A külső felvételek egy része Románia lerobbant lakótelepein készült, ott ugyanis sokkal könnyebb volt megszerezni az engedélyeket a kaszkadőrmunkához a beton toronyházak tetején. A B13 ugyan óránként kétezerrel rohanó film, de azért mégsem lélek nélküli – annak ellenére, hogy eléggé nyers, egyszerű, régi típusú, "kézi gyártású" akciómozi lett belőle.

Francia akciófilm, 85 perc, 2004
Rendező: Pierre Morel
Szereplők: Cyril Raffaelli, David Belle, Tony D'Amario, Bibi Naceri

Országos Moziünnep

Gyerünk a moziba be!
Ismét mozivásznon a Ray Charles
életéről szóló zenés dráma
Az utóbbi évek nagy sikert aratott magyar filmjeinek kulisszatitkait ismerhetik meg a filmbarátok a második országos Moziünnepen. A négynapos vetítéssorozat keretében a Valami Amerika, a Szezon, a Le a fejjel, a Getno és a Világszám című filmek rendezői és egy-egy kritikus tart szórakoztató tanórát a közönség számára.

A mozi kultúrájának népszerűsítését tűzte célul a filmes szakma, amely az idén az első magyarországi filmvetítés 110. évfordulója apropójából rendezi meg a moziünnepet. Múlt hét csütörtök óta a mozilátogatók egy teljes árú jegy megvásárlása után tízdarabos kuponfüzetet kapnak. A kuponokért június 16-tól négy napon keresztül egységesen 320 forintért lehet bejutni a kiválasztott filmre. A tavalyi rendezvény sikerén felbuzdulva országszerte már 76 mozi kapcsolódik be a vetítéssorozatba. A rendezvény keretében "Újra a mozikban" címszó alatt néhány korábban bemutatott alkotás is megtekinthető. Az esemény kísérőrendezvényeként a budapesti mozikban egyes napokon "sztárpénztárosok": színészek, rendezők árulják majd a belépőket.

Indiai filmfesztivál az Örökmozgóban
 
India termékeny filmgyártásának több mint húsz alkotását vetítik a budapesti Örökmozgó Filmmúzeumban szerdán kezdődő Indiai filmfesztiválon. A nyelvileg, vallásilag, kulturálisan és földrajzilag sokszínű ország filmiparának elmúlt négy évtizedéből két hét alatt  huszonegy produkciót tekinthetünk meg. A veterán színész-rendező-producer, Paj Kapoor filmjei (Keresztúton, Bobby, Csavargó) mellett három indiai rendezőnő, köztük a Magyarországon legismertebb Mira Nair több filmje (a manálunk korábban játszott Esküvő monszun idején, a Káma Szutra és a Hiúság vására) is látható. Az új indiai filmet képviselő Shyam Benegaltól a Tejcsatát  vetítik, míg több film alaptémája az indiai-pakisztáni konfliktus.
   
Örökmozgó, Erzsébet krt. 39., június 15. - 29.

Színház

A vér ritmusa - táncelőadás

George Gershwin a zenetörténet talán legegyedülállóbb jelensége. Életműve pótolhatatlan és zseniális. Ő az egyetlen, akinek sikerült anyanyelvi fokon egyesíteni a fekete népzenét a komolyzenével akár szimfonikus méretekben is, operában, dalaiban és minden művében. A táncdarab zenéje szinte összefoglalása ennek az életműnek, két hangszerre komponálva, két művész élő előadásában; fuvolán Horgas Eszter, zongorán Vukán György működik közre, aki egyben a zenei anyag komponistája is. A Budapest Táncszínház előadása. 
 
Budapest Táncszínház, jún. 17.- 18. 19:00, júl. 28., aug. 5. 20:00 

A hetedik te magad légy

József Attila emlékezete; a költő 100. születési évfordulója tiszteletére összeállított produkcióban költemények, prózarészletek, naplótöredékek és megzenésített versek hangzanak el élő előadásban neves művészek tolmácsolásában.

Ferencvárosi Ünnepi Játékok, június 16. 20:30 

Kiállítások, koncertek (Oldaltörés)


Kiállítás

Ösztönös és/vagy irányított?
Goschler Tamás munkája
© Millenáris
Goschler Tamás: Portrék

Egyensúlykeresés a tudat által irányított festészet és az ösztönös kifejezési módok között. Tudatosan tudattalanná válni - vallja művészi koncepcióját a festő, amely magában hordozza az intenzív kutatás folyamatát, amely egyrészt önelemzés, másrészt a kép tárgyának analizálása, lecsupaszítása, egészen a legapróbb alkotóelemekig. Elvenni és hozzáadni - ez az alkotói attitűd ismétlődik munkáiban, amely a végtelen játékosság tárházát ismerteti meg a nézővel.

Millenáris Fogadó-Csiga galéria, június 19.

David Willen fotója
Centrális perspektíva
© Budapest Galéria
DUNA - Willi Weiner és David Willen kiállítása

A Dunával való párbeszéd régóta művészi kihívást jelent Willi Weiner festő- és grafikusművész és David Willen fotóművész számára. Weiner rajzaiban a vízzel foglalkozik, Willen dunai tájképeinek középpontjában a centrális perspektíva áll. 2002 augusztusában indultak kalandos dunai utazásukra a fekete-erdei Donaueschingenből, követve Európa második legnagyobb folyójának útját, és 2003 májusában érkeztek a Fekete-tengeri Duna-deltához. Nem pusztán az út dokumentálása volt a céljuk, hanem maga a folyó érdekelte őket, úgy, ahogyan még senki sem ábrázolta. Weiner vegyes technikával dolgozik, kék akrylfestékkel lazúrozott, nagyméretű papírra, Willen pedig síkfilmes Sinar-kamerával készíti fotóit, amelyeket computer printekként állít ki.

Budapest Galéria - Budapest Kiállító terem, július 10-éig

Pollack Mihály emlékkiállítás

A Pollack Mihály által tervezett épületek túlnyomó része mindmáig áll, s legjelentősebb műemlékeink közé tartoznak. Az épülettervek jelentős része közgyűjtemények féltett kincse: az Országos Levéltár, vagy Budapest Főváros Levéltára mellett, egy csaknem félszáz darabos tervanyag, a Budapesti Történeti Múzeum Kiscelli Múzeumának Építészeti Gyűjteményében maradt fenn. A kiállítás ezek szinte mindegyikét bemutatja, hiszen legnagyobb részüket még soha nem láthatta a közönség, sőt a szakma számára is újdonságot jelentenek.

Budapesti Történeti Múzeum, Metszettár, június 11. - augusztus 30.

Koncert
Jamiroquai - PeCsa

Jay Kay a zenekar frontembere
A legjobb együttesnek járó arany
gramofont is megszerezték
Hatodik nagylemezük megjelenésé-
vel egy napon, június 20-án Jay Kay és csapata a Petőfi Csarnok Szabadtéri Színpadán lép fel. A géppuskalábú énekes vezette gárda első, az Acid Jazz Recordsnál megjelent When You Gonna Learn? című 1992-es kislemezük olyan gyorsasággal robbant előbb a független kiadók rangsorán, majd pedig a hivatalos brit listákon is, amire azóta sem volt példa.

Funk, soul, jazz, R&B és klasszikus diszkó ihlette zenéjüket nagyon nehéz, ha nem lehetetlen kategorizálni. Az elektronikát  eszközként, nem divatból használják, hiszen valódi hangszeres muzsikát játszanak. A dob, a basszus, a billentyűsök hangzását remekül egészíti ki az ősi ausztrál hangszer, a didgeridoo, amely a csak rájuk jellemző hangzás egyik védjegye. Éppen úgy, mint az énekes, Jay Kay extravagáns keménykalapjai, kecsua indián sapkái, szőrmekucsmái, tökfödői - és karektirisztikus színpadi mozgása.  

Európa mellett Amerika is meghódolt a Jamiroquai előtt. Bizonyíték volt erre a 40. Grammy-díj átadó ünnepsége is, ahol a Virtual Insanity elismeréséül nekik adták át a legjobb együttesnek járó arany gramofont. Négy év szünet után a csapat idén új albumot ad ki, Dynamite címen, melynek megjelenése egybeesik az együttes magyarországi koncertjével. A Jamiroquai rajongók nem először hallhatják élőben kedvenc csapatukat, hiszen 1999-ben és 2002-ben már jártak hazánkban.

Budapest, PeCSa Szabadtéri Színpad, június 20.

Quimby

A Quimby története 1991-ben kezdődött Dunaújvárosban. Előbb angol, majd magyar nyelvű albumaik egyre nagyobb népszerűséget hoztak számukra, de a Quimby - több leállás és újraindulás után is - a mai napig megmaradt annak, aminek indult: Magyarország egyik legerősebb koncert- és klubzenekarának. A Quimby zenéjére Tom Waits éppúgy hatással volt, mint Kurt Weil vagy a harmincas évek magyar sanzonjai. Mindezt megfelelő mennyiségű rock and rollal, némi hiphoppal és csipetnyi elektronikával keverve áll elő a Quimby-védjeggyé vált összetéveszthetetlen hangzás. Ehhez társulnak a kiváló szövegek és a belőlük kibontakozó markáns világ.

Budapest, A38 állóhajó, június 22. 21:00

A WestEndtől a Zeneakadémiáig
Tizenkét helyszínen Budapesten a Zene Ünnepe

 
Június 21-én Budapest tizenkét  helyszínén kínálnak ingyenes programokat. Az események június 21-én délután 2-től a WestEnd utcazenész-fesztiváljával kezdődnek. A nyárünep a Zeneakadémián éjfélkor kezdődő Kis éji zene koncerttel ér véget. A Margitsziget Rózsakertben a Muzsikás együttes és Sebestyén Márta, Alexander Balanescu, a Keller Vonósnégyes, a finn Svang
együttes és Lajkó Félix követi egymást. A Szabadság híd és a Petőfi híd  között, a Nehru-parton az izraeli Dub-L.F.O.után a Hiperkarma, a Bëlga, és a Besh o drom koncertezik. A Vörösmarty téren a fehérorosz Troitsa, a bolgár Nikola Parov, és a Kaláka együttes látható-hallható. A WestEnd City Center körüli mulatság este a bevásárlóközpont Millennium Tetőkertjén folytatódik. Térzene lesz a Sütő utca és a Fehérhajó utca sarkán lévő Danaidák kútjánál: a Fővárosi Énekkar közreműködésével A Liszt Ferenc téren: a Vándor Kórus ad térzenét, A Liszt Ferenc tér kávézóiban este 8 órától a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatói jazzt, könnyed komolyzenét, tangót, bluest játszanak. Innen egy ugrásra, az Operett Színház előtti területen operett és musical programok lesznek. A Ferenciek terén délután a Sonatores Pannoniae rézfúvós együttes toronyzenéket ad elő, a Citadella szabadtéri színpadán este a Brass On Brass Dixieland Együttes zenél.

Június 21.


 

 

 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Megszólalt Donald Trump a Huawei-bojkottról

Megszólalt Donald Trump a Huawei-bojkottról

A Centrál Színház a legnagyobb vesztese a kultúrtao eltörlésének

A Centrál Színház a legnagyobb vesztese a kultúrtao eltörlésének

A rendőrség szeretné a frászt hozni a szelfizőkre

A rendőrség szeretné a frászt hozni a szelfizőkre

Moszkvának el kell engednie az elfogott ukrán tengerészeket

Moszkvának el kell engednie az elfogott ukrán tengerészeket

Frissítse a gépén a Windowst – remek új funkciók jöttek bele, mutatjuk a legjobbakat

Frissítse a gépén a Windowst – remek új funkciók jöttek bele, mutatjuk a legjobbakat

Hiányzott a busz aljáról egy fedél, bejött a füst az utastérbe

Hiányzott a busz aljáról egy fedél, bejött a füst az utastérbe