szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nádas Péter a közelmúltban franciául megjelent Minotaurusz című novelláskötetét és a Saját halál című esszéjét méltatja a Le Monde pénteki száma.

A francia napilap megjegyzi, hogy a Thomas Mannhoz, Musilhoz és Joyce-hoz hasonlítható magyar író az Emlékiratok könyve című regényének köszönhetően vált világhírű íróvá. A Minotaurusz novelláiban a kritikus véleménye szerint az olvasó újra felfedezheti Nádas éles tekintetét és sajátos stílusát, amellyel rossz közérzetet teremt, és a társadalmi viszonyok erőszakosságát és kettőségét
mutatja be.    

A lap által "egy zavaros világ éles megfigyelőjének" nevezett Nádas a franciául 1987-ben megjelent Egy családregény vége című kötetével vált ismertté Franciaországban, majd több, mint tíz évet kellett várni az 1998-ban franciául kiadott Emlékiratok könyvére. A kritikus írásában kiemeli, hogy a 63 éves magyar regény- és drámaíró műveinek felépítését nehéz franciául követni: Ennek dacára ezekben a könyvekben is jelen vannak eredetiségének fő ismérvei: az emberi brutalitás felfedése és a diktatúrának, a társadalmi nyomásnak és a gyűlöletnek ellenálló egyének előtérbe helyezése.  
   
Mindez a kritikus meglátása szerint megtalálható a kilenc novellát tartalmazó új kötetben is, amelyből Róth Rezső antiszemitizmusról szóló történetéből idéz a Le Monde. A Saját halál kapcsán pedig a Beckett-tel való, Nádas által is vállalt rokonságra hívja fel a figyelmet. A több mint 120 éves körtefáról az író által
készített és a kötetben közölt fotósorozat az élet állandóságának állít újabb emléket Nádas művészetében - zárja kritikáját a Le Monde.
   
(A Minotaurusz a Plon kiadónál Kassai György fordításában jelent meg, míg a Saját halált a L,Esprit des péninsules kiadó gondozásában Marc Martin fordította.)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nagy Blanka otthagyta a Momentumot

Nagy Blanka otthagyta a Momentumot

A budapesti Amerikai Nagykövetség is elítéli Demeter Szilárd cikkét

A budapesti Amerikai Nagykövetség is elítéli Demeter Szilárd cikkét

Rengeteg új barlangrajzot fedeztek fel Amazóniában, 12 ezer évesnél régebbi is van köztük

Rengeteg új barlangrajzot fedeztek fel Amazóniában, 12 ezer évesnél régebbi is van köztük