szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egyre inkább terjednek a fájlcserélő rendszerek és szélesedik a felhasználói körük az OECD legújabb tanulmánya szerint. Az internet-felhasználók egyharmada töltött már le filmeket, zenéket, szoftvereket P2P rendszereken keresztül. Az illegális, jogsértő letöltések ellen a fájlcserélő rendszerek legalizálása lehet a megoldás.

Főként az európaiak használják a fájlcserélő rendszereket, amiken keresztül egyszerű letölteni olyan nagyméretű fájlokat, mint például a filmek vagy a szoftverek. Egy tavaly októberi felmérés szerint a népszerű peer-to-peer (P2P) fájlcserélő rendszereket megközelítőleg 10 millióan használták egyidejűleg az OECD országokban.

Az új OECD tanulmány beszámol arról is, hogy a fájlcserélő rendszerek által okozott szerzői jogsértések egyre inkább érintik a filmipart. Kimutatták, hogy 2003 óta az OECD országokban élők több filmet, képet és játékot töltenek le, mint zenét. 2002-ben még a zenei letöltések aránya volt nagyobb (62,5 %) ezekben az országokban, míg 2003-ra megfordult az arány, és a film, kép és játékok letöltése tette ki a letöltések 51,3 %-át.

Az OECD szerint a kalózkodás elleni megoldás az lehet, ha sikerül az engedélyezett fájlmegosztó rendszereket egy új üzleti modellként elfogadtatni, amin keresztül törvényes kereskedelmi úton hozzá lehet jutni a szerzői joggal védett szellemi termékekhez.

Kálmán András, az ASVA szerzőijog-védő szervezet igazgatója az OECD tanulmányával kapcsolatban elmondta, hogy az illegális letöltéseket akkor lehetne igazán csökkenteni Magyarországon is, ha megteremtenénk a jogi alapjait a legális letöltéseknek a fájlcserélő rendszereken keresztül, és új kereskedelmi csatornaként fogadnánk el az új módszert. "Ez egy olyan technológia, ami sok lehetőséget hordoz magában, amit ki kell használni legális keretek között” - vélekedett az igazgató.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Több száz hazai per illegális letöltések miatt

Közel félezer, szerzői jogsértéssel kapcsolatos ügyben járnak el az ASVA (Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közhasznú Alapítvány) tagjainak jogi képviselői Magyarországon – derül ki a szervezet legfrissebb tájékoztatásából. Kálmán András, az ASVA kuratóriumi tagja a Világgazdaságnak azt mondta: jövőre fokozzák majd a kalózkodás elleni küzdelmüket.

Gazdaság

Az anonim fájlcserélők sem nyújtanak teljes biztonságot?

Szerzői jogok megsértésével vádolják a Tokiói Egyetem letartóztatott professzorát, aki olyan fájlcserélő szoftvert fejlesztett ki, amely anonimitást biztosít felhasználói számára. De nem teljesen egyértelmű, mennyire képes a Winny nevű program a felhasználói anonimitás védelmére.

Gazdaság

Fizetőssé válik a Hotmail-levelek letöltése

A Microsoft webalapú levelező szolgáltatásának, a Hotmailnek több millió regisztrált felhasználója kénytelen szembesülni azzal a körülménnyel, hogy ezentúl fizetnie kell, amennyiben postafiókjának üzeneteit az Outlook programmal kívánja számítógépére letölteni.