szerző:
hvg.hu

A fővárosi önkormányzat ingyen átadta az Alternatív és Független Színházak Szövetségének (ÁFSZSZ) az egykori óbudai Flórián mozi épületét - számol be a Népszabadság. Az inkubátorház, vagyis az időszakosan, próbákhoz igénybe vehető tér az állandó játszóhely nélküli alternatív színházi szakma régi követelése volt.

A Népszabadság cikke ismertei: többféleképpen lehet beköltözni az óbudai Flórián Műhelybe. A legáltalánosabb a rezidensi lehetőség - egy-két hónapra, de vannak társulatok, amelyek a főpróbahétre keresnek a befogadó teátrum színpadjaihoz hasonló méretű termet. Akár olyanok is jelentkezhetnek, akik a fénykreációkat szeretnék egy pincénél nagyobb térben kipróbálni, bár egyelőre  hiányos a Flórián színpad-, hang- és fénytechnikája. A mozi átalakításához hatmillió forinttal járult hozzá a főváros, amit az NKÖM (Nemzeti Kulturálsi örökség Minisztériuma) további tízmillióval toldott meg.

A lap Hudi László színházi rendezőre hivatkozva hírül adja, hogy az állami költségvetésből nem támogatott, független befogadó színházak (MU, Merlin, Szkéné, Városi Színház, a szegedi MASZK, a Műhely Alapítvány, a Tűzraktér és a Flórián Műhely) önálló szervezet jóhoztak létre. A Befogadó Színházak Társulása a kultúrafinanszírozásnál önálló, pályázható keretet szeretne. A nyolc hely annyit kér összesen, mint egy közepes nagyságú kőszínház támogatása: 400 millió forintot.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Gazdaság

Kőszínházak árnyékában

Nemzetközi és hazai sikerei után a Krétakör vándorlásra kényszerült társulata végre megállapodhatna, mert a fővárosi önkormányzattól megkapta az üresen álló óbudai Flórián mozit. Csakhogy ezt nem fogadja el, jelezve: nemcsak neki, hanem a függetlenek egész közösségének volna szüksége befogadóhelyekre.