szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Udo Kier színművész és Tarr Béla rendező nyitotta meg a Bódy Gábor filmrendezőre emlékező rendezvénysorozatot a Ludwig Múzeumban. Filmek, videók az életműből, szimpózium a tragikusan - és részben máig tisztázatlan körülmények között - elhunyt filmrendezőtől.

Bódy Gábor
Sok mindent még mindig nem tudunk
© LUMÚ
A hetvenes és nyolcvanas évek egyik legtehetségesebb filmrendezője idén lenne 60 éves. Bódy Gábor kísérleti filmjeivel és elméleti írásaival jelentős hatást gyakorolt a kortárs képző- és fotóművészetre.
 
Születésének évfordulója alkalmából a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum tíznapos rendezvénysorozatot: megemlékező kiállítást, retrospektív vetítéssorozatot, szimpóziumot, könyvbemutatót, kerekasztal-beszélgetést, koncerteket, felolvasásokat rendez.
 
Csütörtök este nyílt meg  a Ludwig Múzeum hat termében látható tárlat, amelyen Bódy Gábor filmjeiből és videóiból tematikus összeállítású installációk láthatók. A filmművészeti alkotások közül megtekinthetők játék-és kísérleti filmjei, filmnyelvi tanulmánymunkái, videó művészeti variációi, valamint saját nemzetközi videó folyóirata az Infermental és videó könyve az Axis.
 
A kiállítás megnyitó után mutatták be a 2006-os könyvhétre megjelenő Bódy Gábor: Egybegyűjtött filmművészeti írások I-III. kiadvány első kötetét Zalán Vince szerkesztésében.
 
A múzeumban retrospektív vetítéssorozatot indítanak péntektől, amit hétfő kivételével naponta 14 és 22 óra között lehet látogatni.
 
Az érdeklődők megnézhetik a neves filmrendező nagyfilmjeit, például az Amerikai anzixot, a Psychét, a Kutya éji dalát és Udo Kier szereplésével a Nárcisz és Psychét, továbbá korai munkáit, televíziós filmjeit és videóit.
 
A múzeum rendezvényét a nagyjátékfilmek 35 mm-es filmvetítése kíséri, amit az Örökmozgó Filmmúzeumban lehet megtekinteni péntek, szombat és vasárnap este hat órától.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Legalább 800 ember halt meg a világban, mert elhitte a koronavírusos álhíreket

Legalább 800 ember halt meg a világban, mert elhitte a koronavírusos álhíreket

Történelmet írt a Barátok közt

Történelmet írt a Barátok közt

Van 12 exobolygó, ami a NASA tudósainak is feladja a leckét

Van 12 exobolygó, ami a NASA tudósainak is feladja a leckét