szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Magyar Dráma Napján, csütörtökön adják át a Szép Ernő-díjat Németh Ákos drámaírónak és Erdős Virágnak. Hamvai Kornél Castel Felice című művéért pedig a Színházi Dramaturgok Céhe az évad legjobb magyar drámájáért odaítélt díjat adja át.


Erdős Virág más jutalomban is részesül, Mara halála című darabjáért a Nyílt Fórum Vilmos-díját veheti át az Új Színház stúdiószínpadán.

 Az 1956-os események színpadi megjelenítése a témája annak a beszélgetésnek, amelyet az Magyar Dráma Napja alkalmából az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet konferenciatermében tartanak. 
 
Az intézet, a Színházi Dramaturgok Céhe és az Új Színház közös rendezvényén Hamvai Kornél Castel Felice, Kukorelly Endre Élnek még ezek?, Papp András-Térey János Kazamaták és Darvasi László Szabadsághegy című drámájának színpadi előadásáról beszélgetnek az alkotók. 
 
A Magyar Dráma Napjának programján szerepel Kornis Mihály előadása arról, hogy az élet mikor színházszerű és a színház mikor életszerű. 
 
Az Új Színház ösztöndíjas drámaíróival, Kőrösi Zoltánnal és Péterfy Gergellyel rendeznek beszélgetést este 7 órától, majd bemutatják a 2005-2006-os évad drámaírói alkotói ösztöndíjasait, és részletek hangzanak el műveikből. Erdős Virág Mara halála, Falussy Lilla Húsleves, Garaczi László Plazma, Kerékgyártó György Finito mio, Lackfi János És a busz megy, valamint Mikó Csaba Idill című darabjának részleteit Novák Eszter rendezésében ismerteti meg a közönséggel, Bánsági Ildikó, Botos Éva, Kovács Krisztián, Nagy Zoltán, Pokorny Lia és Tordai Teri. 
 
A magyar dráma napját Madách Imre Az ember tragédiája című művének 1883 szeptember 21-i ősbemutatójára emlékezve rendezik meg évente a Magyar Írók Szövetsége kezdeményezésére 1984 óta, hogy ráirányítsa a figyelmet a magyar drámairodalom értékeire, valamint új művek születését ösztönözze.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Magyarországra költözik a szerb foci

Magyarországra költözik a szerb foci

Óriási nyereményakciót hirdet pedagógusoknak az Emmi: akár elismerő oklevelet is nyerhetnek

Óriási nyereményakciót hirdet pedagógusoknak az Emmi: akár elismerő oklevelet is nyerhetnek

Amikor még önfeledten öleltünk a Szigeten

Amikor még önfeledten öleltünk a Szigeten