szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Elhunyt Sven Nykvist svéd filmoperatőr, Ingmar Bergman világhírű svéd rendező "kedvenc operatőre". 83 éves volt. Bergmannal három évtizednyi időt fogott át művészi együttműködésük.

Családja jelentette be halálhírét, de elhunytának közvetlen okát nem jelölte meg. Nykvist főként Bergmannal közösen készített filmjeivel szerzett magának nemzetközi hírnevet. Bergman "kedvenc operatőrének" számított, három évtizednyi időt fogott át művészi együttműködésük. Számos más neves rendezővel is dolgozott azonban, köztük Woody Allennel, Richard Attenborough-val, Roman Polanskival és honfitársával, Lasse Hallströmmel.

Nykvist számos európai és amerikai díjat kapott, kétszer Oscar-díjat is, mindkét esetben Bergman-filmekben végzett munkájáért. Előbb a Suttogások és sikolyok hozta meg számára ezt a sikert 1973-ban, majd pedig a Fanny és Alexander 1982-ben.

Méltatói a fények és árnyak mesterének nevezték, mert páratlan érzéke volt ahhoz, hogy hangulatokat fejezzen ki és atmoszférát teremtsen a fények és árnyékok tudatos alkalmazásával.

1991-ben megpróbálkozott a rendezéssel is, Ökör című filmjéért azonban nem kapott díjakat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ilyen teknőst még nem láttak a tudósok: szarvak nőttek a szemhéjára – videó

Ilyen teknőst még nem láttak a tudósok: szarvak nőttek a szemhéjára – videó

Gyors, takarékos vagy környezettudatos: melyik az Önhöz leginkább passzoló autó?

Gyors, takarékos vagy környezettudatos: melyik az Önhöz leginkább passzoló autó?

Hont András: Mit üzen a magyar ellenzéknek Minszk?

Hont András: Mit üzen a magyar ellenzéknek Minszk?