szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az ország legnagyobb magángyűjteménye egy részének a bemutatásával, a cívis város polgármestere megnyitotta a modern művészeti galériát Debrecenben.

Kósa Lajos polgármester emlékeztetett rá, hogy a város hárommilliárd forintból, kizárólag a debreceni polgárok pénzéből építette a városközpontban a háromszintes galériát, amely szervesen illeszkedik a Kölcsey Központ épületegyüttesébe.

A legnagyobb hazai vidéki kiállító teremben az Antal Péter debreceni ügyvéd gyűjteményéből származó mintegy ezer XX. századi és kortárs magyar képzőművészeti alkotás látható. Az intézmény szakmai koncepcióját Bencsik Barnabás, fiatal kurátor dolgozta ki.

A gyűjtemény megalapozását még az ügyvéd nagyapja, Lusztig Sámuel derecskei kereskedő kezdte meg a múlt század elején, s unokája folytatta a nemes hagyományt.

A gyűjteményben a XX. századi magyar képzőművészet szinte minden jelentősebb irányzatának és képviselőjének műve megtalálható.

A Kilencven év című kiállítás - mint azt Antal Péter a megnyitón elmondta - ezzel kilépett az intimitásból, s tíz évig lesz látható Debrecenben.

A megnyitó méltatói közül többen úgy fogalmaztak, hogy új kulturális vonzerővel gazdagodott Debrecen. A tervek között a kiállított anyag egy részének a cseréje is szerepel, vagyis az Antal-Lusztig gyűjtemény külföldi kiállításra utazó darabjai helyett a tervek szerint jelentős külföldi gyűjtemények is eljuthatnak majd a cívis városba.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Kult

Kósa Lajos: színházat vesz Debrecen

Színházat vesz Debrecen - jelentette be a városvezetés frissen meghozott döntését Kósa Lajos polgármester csütörtökön sajtótájékoztatón.