szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kőrösi Orsolyát, a Magyar Közigazgatási Intézet főtanácsadóját, a kulturális tárca volt helyettes államtitkárát javasolja az Európa kulturális fővárosa program művészeti igazgatójának a direktor megválasztására hivatott szakértői bizottság - közölte Pécs alpolgármestere hétfőn a baranyai megyeszékhelyen.

A héttagú grémium öt pályázó közül Kőrösi Orsolyát találta a legalkalmasabbnak a poszt betöltésére, így a városi közgyűlés csütörtöki, rendkívüli ülésén az ő megválasztását indítványozzák - mondta Kunszt Márta, hozzátéve, hogy az igazgató kedvező döntés esetén 2007 január elsején áll munkába, feladata a kulturális események terveinek összefogása lesz.

Az alpolgármester szavai szerint a művészeti igazgatói poszta olyan komplex tudású személyt kerestek, aki a kultúra valamennyi ágában jártas, menedzserszemléletű, jó kapcsolatokkal rendelkezik, átlátja a programsorozat finanszírozását, idegen nyelven is beszél, s önálló elképzelései vannak a rendezvényeket illetően. Kőrösi Orsolya ilyen személy.

A 44 éves jelöltnek magyar-történelem és portugál szakos egyetemi diplomája van, portugálul és angolul beszél. A Művelődési és Közoktatási Minisztérium Nemzetközi Hungarológiai Központjában 1989-től kiadványszerkesztő, majd igazgatóhelyettes és igazgató is volt. Később a Magyar Újságírók Országos Szövetségének ügyvezető igazgatójaként, 2000-2002 között a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának művészeti és nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozó helyettes államtitkáraként tevékenykedett.

Kunszt Márta szólt arról, hogy Kőrösi Orsolya főszervezője volt 2001-ben a franciaországi Magyar Kulturális Évadnak, amelyért magas francia állami kitüntetést vehetett át.

Az alpolgármester emlékeztetett rá: a művészeti főigazgatói posztra öten pályáztak. Egy svájci marketing-tanácsadó céget és egy személyt formai okok miatt kizártak.

A szakértői bizottság a pályamunkák és a meghallgatások értékelése alapján Kőrösi Orsolyát az első, Rubovszky Ritát, a Millennium Intézet Alapítvány igazgatóját a második, Máté Pétert, a Pécsi Országos Színházi Találkozó off-road programjainak szervezőjét pedig a harmadik helyre sorolta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Őrizetbe vette a NAV egy milliárdos állami támogatást szerző cégcsoport vezetőjét

Őrizetbe vette a NAV egy milliárdos állami támogatást szerző cégcsoport vezetőjét

Londont is elérte a klímaváltozás: 60 éve nem volt olyan hőség a briteknél, mint most

Londont is elérte a klímaváltozás: 60 éve nem volt olyan hőség a briteknél, mint most

Szállodaszövetség: 2021 húsvétjáig nem áll helyre a fővárosi turizmus

Szállodaszövetség: 2021 húsvétjáig nem áll helyre a fővárosi turizmus