szerző:
hvg.hu

Ez a hét igen erős, már ami a kortárs programot illeti! Formatervezés és képzőművészet, kortárs filmek a környékbeli országokból. Tényleg, mit tudunk a V4 (vagyis a másik 3), illetve Szlovénia filmművészetéről? Itt a lehetőség, hogy informálódjunk! Tart még a Gallery by Night és a design-hét; visszatekintőknek elindul a Jancsó életműsorozat; közeledik a komolyzene világnapja. Programok ínyenceknek a hvg.hu-tól!

Film

Játékfilmek a szomszédból
Szlovén filmhét a Művészben 
 
Keveset tudunk a kortárs szlován kultúráról. Pedig a jugoszláv utódállam, ahogy gazdaságilag nyitott Európa felé, úgy próbált meg azonnal átengedni magén mindenféle kulturálsi hatást is. Arról nem szólva: egy újonnan étrejövő országban mindig fontos önmaguk megmutatása. Vagyis a kultúrán keresztül megmutatkozó önkép. Lássuk hát a képet!

Öt előadással mutatkozik be a Szlovén Filmhét a Művész moziban; a volt jugoszláv tagköztársaság alkotásait már több európai országban vetítették. A forgalmazók célja megismertetni a szlovén filmeket a magyar közönséggel is. Az országban évente öt játékfilm készül, amelyek egy része európai filmfesztiválokra is eljut, és díjakat is nyer.

Az esemény nyitóelőadásán a tavaly készült Munka egyenlő szabadság című filmet láthatják az érdeklődők. A filmhét legígéretesebb darabja, a Síugrók a spanyolországi San Sebastian-i Nemzetközi Filmfesztiválon legjobb rendező díjat nyerte, a németországi Cottbussban a fiatal kelet-európai filmek megmérettetésén pedig a nagydíjat vitte haza.
 
Budapest, Művész mozi, szeptember 28 - október 1.

Maratoni filmvetítés
Jancsó 85

Jancsó Miklós
Nyughatatlan szellem
Szeptember 27-én ünnepli nyolcvanötödik születésnapját a világhírű Kossuth-díjas filmrendező, Jancsó Miklós. Barátai és tisztelői, régiek és újak a Mester 85. születésnapja alkalmából föleleveníthetik meghatározó filmélményeiket vagy éppen most merülhetnek el abban az életműben, amely a magyar, modern filmet világszerte ismertté és elfogadottá tette.

Első igazán jelentős játékfilmje, a Lengyel József-novella nyomán készült Oldás és kötés már jelezte, hogy Jancsóval új és eredeti tehetség jelent meg a magyar filmkultúrában. Az 1964-es Így jöttem már az összes jancsói stílusjegyet magában foglalta: a szokatlanul hosszú beállításokat, a nagy tért befogó, horizontális kameramozgást, a képek erős vizuális hatással bíró megkomponáltságát. Az 1965-ös Szegénylegények kirobbanó nemzetközi sikert aratott, Cannes-ban is bemutatták, s ettől kezdve emlegetik Jancsót egy szinten korunk nagy rendezőivel, Fellinivel, Antinionival és Bergmannal. E filmjével indította az egész életművén végigvonuló gondolatiságot: az egyén és a hatalom, a hatalom és a közösség viszonya, a szabadság és a zsarnokság között feszülő ellentét filmes ábrázolását.


Non-stop vetítés,
Jancsó Miklós játékfilmjei 1958-tól 2006-ig.

Szeptember  30.
10.00 Oldás és kötés – 1963.
12.00 Szegénylegények- 1965.
13.45 Csillagosok katonák- 1967.
15.30 Csend és kiáltás- 1968.
17.30 Fényes szelek- 1968.
19.00 Sirokkó- 1969.
20.30 Égi bárány- 1970.
22.15 Még kér a nép- 1971.
24.00 Magánbűnök közerkölcsök -1975.

Október 1.
02.00 Magyar rapszódia- 1978.  
04.00 Allegro Barbaro- 1978.
05.30 Szörnyek évadja- 1986. 
07.15 A Hajnal ( L’aube)- 1986.
09.15 Isten hátrafelé megy- 1990.  
11.00 Kék Duna keringő- 1991.  
12.45 Nekem lámpást adott kezembe az Úr Pesten- 1998.  
14.45 Anyád! A szúnyogok- 1999. 
16.30 Utolsó vacsora az Arabs szürkénél- 2000.


Visegrád Kovbojz Menni Európa
A V4-ek kortárs filmjei 
 
Kitekintéssel kezdtük; folytassuk is azzal! A visegrádi országok kortárs filmművészetét, kultúráját szeretné megismertetni a budapesti Bem Art Mozi és az Új Budapest Filmstúdió a Visegrád Kovbojz Menni Európa című sorozattal.

Négy nap alatt országonként 5-10 alkotást láthat a közönség, valamint leadhatja voksát az általa legjobbnak ítélt külföldi filmre. A programsorozat végén hirdetik ki Visegrád Kovbojait, vagyis a legjobbnak ítélt filmeket, alkotókat.

A vetítéseken rövidfilmeket, egész estés játékfilmeket, dokumentarista alkotásokat, animációs filmeket és kísérleti darabokat láthatnak az érdeklődők. A Bem Moziban szerdán este nyolc órakor lesz a megnyitó, a helyszínen gasztronómiai kísérőrendezvényt is tartanak, villányi bort, cseh sört és beherovkát lehet kóstolni. Csütörtök este hét órától irodalmi estet rendeznek. A szervezők célja, hogy lehetővé tegyék a régióban élők számára egymás kultúrájának megismerését.

A magyarországi eseményt követően Csehországban, Lengyelországban és Szlovákiában is láthatók lesznek a filmek. 
 
Budapest, Bem Art Mozi, szeptember 27-30.
Vidéken: Győr - Hrabal Mozi; Szolnok - Tisza pArt Mozi

A bűn állomásai
Műcsarnok Filmklub őszi kínálata
 
A bűn állomásai gyűjtőcímmel kezdődnek el szerda este hat órától a filmvetítések; a tematikus vetítéseket, amelyeken szakértőkkel is megbeszélhetik a filmeket a nézők, jó másfél éve tartjá. Az őszi programban szereplő művek a legkülönbözőbb aspektusokból vizsgálják a bűn mibenlétét, rákérdeznek annak eredetére, viszonylagosságára, és bemutatják sokféle következményét.

Szerdán Alfred Hitchcock: Forgószél című 1946-ban készült fekete-fehér filmjét nézheti meg a közönség. Október 4-én Brian de Palma: Body Double, október 11-én Orson Welles A sanghaji asszony, október 18-án Werner Herzog Woyzeck, október 25-én Kim Ki-Duk Sziget, november 8-án Robert Bresson Mouchette, november 15-én Ken Russel Zenerajongók, november 29-én Leni Riefensthal Az akarat diadala című filmeket lehet látni.
 
Budapest, Műcsarnok, szeptember 27-tőlDesign in Motion (Oldaltörés)


Mozgásban a design!
Retró filmek a formatervezés hetén

Ronan et Erwan Bouroullec/Facett
Fotel
A formatervezés manapság már széles területet fog át a belsőépítészettől a vizuális kommunikáción, a tervező grafikán át az internetes honlapok tervezéséig. Az ipari formatervezett termékek, az épített környezet, a téralakítás, mint a parkok, kertek berendezése és a vizuális kommunikáció, amely az alkalmazott grafikából nőtt ki, segít a cégek arculatának kialakításában, a csomagolás, a reklám tervezésében.

A design héten 19 helyszínen 52 esemény várja az érdeklődőket, a program gerincét a Gödör Klubban tartott filmvetítések adják. Lesz film a japán elektromos szuperautóról, a híres francia vonatról, a TGV-ről, amely a leggyorsabb a világon, a Volvo és a BMW történetéről, és a legendás Harley-Davidson motorbicikliről.

A Gödör Klubban Mégis mozog - E pur si muove! címmel a bukaresti Műépítészeti és Városrendezési Egyetem formatervezési tanszékének hallgatói és professzorai mutatják be közlekedésdesign kutatási projektjeiket, autó és jacht terveket a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem diákjaival együtt. Az Iparművészeti Múzeumban október 2-án, hétfőn adják át a Magyar Formatervezési Díjat, és a nyertes alkotásokból kiállítás látható október 23-ig. Hétfőtől péntekig pedig az UV 3-as típusú villamosokat búcsúztatják, mert a BKV hamarosan kivonja őket a forgalomból. Minden nap 22:30-kor indul a szerelvény a Deák térről mozgó kiállítással a magyar járműipar történetéről.

Budapest, szeptember 25 - október 2.

Desing asszociációk

A Francia Intézet bemutatja a Design asszociációk, a párizsi kortárs design című kiállítását, amelynek érdekessége, hogy egy óriás ábécés könyvben tárja elénk a párizsi dizájn mindennapi élet ihlette, egyedülálló formavilágát, és átfogó képet nyújt mindazokról a területekről, amelyek az utóbbi 5 évben a francia dizájnt inspirálták. A kiállítás negyven francia tervező legfontosabb munkáit mutatja be, így láthatjuk többek között a világhírű  Philippe Starck alkotásait is.

Budapest, szeptember 27-tőlKis éji menet
Gallery By Night

Tizenöt éve rendezi meg a Stúdió Galéria és a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesülete a Gallery by Night című kiállítás-sorozatot. Hat napon át a különböző, budapesti, nyilvános helyszínekre szervezett programok után minden éjszaka megnyílik a Stúdió Galéria, és naponta más-más kortárs képzőművész ill. művészeti csoport arra az egy alkalomra tervezett munkájával találkozhat a közönség.

Az idei Gallery by Night a 'Lebegő Műterem' címet viseli, és koncepciója abból a - művészet gyakorlati és elméleti kérdéseivel is kapcsolatos - tapasztalatból indul ki, hogy a klasszikus értelemben vett műtermek dominanciája már a múlté. Az elmúlt évtizedekben számos olyan, izgalmas műfaj született, amelyek esetében a művek létrejötte nem egy személyes, elzárt, műtermi világhoz kötődik tehát, hanem nyilvános, városi terekhez, így bárki az alkotás folyamatának nézője, vagy akár résztvevője is lehet.

E kiállítás-sorozat ideje alatt olyan művekkel találkozhatunk, amelyek Budapest nyilvános, a művészet szempontjából különleges, szokatlan helyszínein (mozi, piac, villamos, szórakozóhelyek stb.) valósulnak meg, ugyanakkor a műfaji sokszínűség is jellemzi (street-art, public-art, performance, elektroakusztikus és vizuális projekt stb.) születnek meg.

A rendezvények a Stúdió Galériában (Budapest, V., Képíró u. 6.) érnek majd véget, amely a Gallery by Night ideje alatt  információs és találkozási pontként is működik.

Résztvevők:
Bartha Sándor; Berei Zoltán, valamint Farkas Zsuzsa, Pásztor Attila, Pallagi Miklós; 1000%, Fehérvári Tamás, dj dork; SFEER Vizuális Csoport + Tigrics; Szocietas Artis Csoport (Jerez Julió, Makrai Sonja, Mogyorósi Tímea, Szabó Eszter Ágnes) és a Terhes Nő és Anya zenekar (MC Mada, VJ Jordán Katica, Salamon Eszter)

szeptember 30-ig; További info: http://studio.c3.hu


Herend és Meissen
Porcelánok párbeszéde 
 

Meissen porcelán - világhírű készletek

Herend és Meissen porcelánmanufaktúráinak alkotásait tekintheti meg a közönség. A két manufaktúra története számos párhuzamot mutat, folyamatosan hatottak egymásra, a kiállítás szervezői nem választották a Párbeszéd címet.
 
Johann Friedrich Böttger alkimista 1709-ben az aranycsinálás módszerének keresése közben "véletlenül" fedezte fel a fehér aranyat, vagyis a porcelánt, később Erős Ágost szász fejedelem őt nevezte ki a meisseni porcelángyár első igazgatójává. A meisseni mesterek - többek közt Joachim Kaendler - művei közül kiállítják a világhírű Hattyúskészletet és a Majomzenekart, a herendiek pedig távol-keleti stílusban készült étkészletekkel, a páratlan miniatűrfestészet remekeivel álltak a közönség elé.

A Herendi manufaktúra az idén ünnepli fennállásának 180. évfordulóját, ez a kiállítás egy egész évben zajló eseménysorozat része. A múltat bemutató darabok és a jelen porcelánjai egyaránt megtekinthetőek a kiállításon. A lábán poharat egyensúlyozó zsonglőr, számtalan gyönyörű, csillogó étkészlet, állat-és bohócfigurák, történelmi személyiségek szobrai mellett a látogató megsimerkedhet a porcelánkészítés folyamatával is.

 Budapest, Magyar Nemzeti Galéria, szeptember 21-november 30.
 

A zene hete (Oldaltörés)

Az én városom
Varsó az A38 hajón 
 

Tomasz Stanko,
a kelet-európai Miles Davis
Varsó lesz a vendég az A38 Hajón. A főként zenei programokból álló sajátos lengyel fesztivált Az én városom sorozat keretében rendezik meg. Csütörtökön fellép Stanislaw Sojka énekes-zongorista, aki 1978 óta van jelen az európai jazz-életben. A nyolcvanas évek óta fesztiválok ünnepelt vendége, az egyik legkiválóbb gospel-, soul- és blues előadó  Ezen az estén a magyar United Plays Jazz programját is hallhatja a közönség. A zenekar a hagyományos be-bop, a cool, a funk és a latin zene elemeit ötvözi, saját számokat és jazz standardeket játszik.

Pénteken a lengyel jazz legnagyobb sztárja, Tomasz Stanko világhírű trombitás a hangszer hazai kiválóságával, Fekete Kovács Kornéllal a Varsói Felkelés Múzeumának megnyitójára írt oratóriumát mutatja be. Stanko Kelet- Európában olyan rangos művésznek számít mint Miles Davis Amerikában. A második nap vendége lesz Maria Peszek, Lengyelország egyik legnépszerűbb fiatal színésznője is, akinek tavaly jelent meg első szólóalbuma. Hasonlón izgalmas zenei csemege a  Masala Sound System programja. A zenekar az elektronikus zenét, a reggae-t és a világzenét "hozza össze". Az első két nap koncertje a Mlto Vivace sorozat része. Szombaton a 2002-ben alakult és nu jazzt játszó Muzykoterapia ad koncertet, a hazai Zagarral együtt. A lengyel hip-hop szintér egyik legjellegzetesebb személyisége, a rapper Fisz is szombaton este mutatkozik be a Torczywo Sztuczne nevű zenekarral.

A zene mellett más is lesz, Varsó modern építészetét bemutató fotókiállítás nyílik, amelyhez beszélgetés is kapcsolódik. Szó lesz többek között a felhőkarcolók és a városkép viszonyáról.  

Budapest, szeptember 28-30.

Komoly esték
Budapesti Zenei Hetek
 
Az 1958-ba visszanyúló zenei fesztivál idei programja különösen gazdag: Bartók Béla tiszteletére rendezett nyitó hangversennyel kezdődött, október 30-án pedig a Liszt Ferenc tiszteletére tartandó hangversennyel zárul.
 
A Budapesti Zenei Hetek külföldi előadói közül kiemelkedik az olasz művészek alkotta Akanthos Ensemble, a svájci Ensemble Contrechamps, az ugyancsak svájci Il Mosaico Kamarazenekar, a spanyol montserrati bencés apátság fiúkórusa, a francia Le Concert Impromptu együttes. Néhány további nagy név a fellépők listájáról: a Budapesti Tomkins együttes, az Ear együttes, a Capella Savaria, a Modern Art Orchestra, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, Rost Andrea és a Danubia Szimfonikus Zenekar. A Budapesti Zenei Hetek programjai a Zeneakadémián kívül több helyszínen zajlanak majd, a Szent István Bazilikától az Olof Palme házig és a Magyar Rádió Márvány terméig.

További részletek itt!
 
Budapest, szeptember 26 - október 30.

Komolyzenei slágerek és klasszikus dzsessz
A Zene Világnapja
 
A Zeneakadémia legtehetségesebb hallgatói komolyzenei slágereket, operettrészleteket és klasszikus dzsesszt adnak elő október elsején, a Zene Világnapján. Az intézmény legtehetségesebb hallgatói mutatják be tanintézményük egykori növendékeinek műveit. Liszt, Bartók, Kodály, Hubay Jenő, Kacsóh Pongrácz, Lehár Ferenc és Kálmán Imre művei után dzsessz finálé zárja a koncertet. A zeneakadémiai hallgatók közül sokan magyar és nemzetközi zenei versenyek nyertesei és rendszeresen koncerteznek itthon és külföldön is. A koncert ingyenes.
 
Budapest, Zeneakadémia, október 1.

 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Hárman állhatnak bíróság elé Kósz és Petőváry rágalmazása miatt

Hárman állhatnak bíróság elé Kósz és Petőváry rágalmazása miatt

Csaknem 320 ezer ajánlóívet adtak ki a választási irodák az első nap

Csaknem 320 ezer ajánlóívet adtak ki a választási irodák az első nap

Eldurrant az önkormányzati választások startpisztolya

Eldurrant az önkormányzati választások startpisztolya

Több tízezren tiltakoztak az idegengyűlölet és az intolerancia ellen Drezdában

Több tízezren tiltakoztak az idegengyűlölet és az intolerancia ellen Drezdában

Felismeri Emma Stone-t Szörnyella de Frászként?

Felismeri Emma Stone-t Szörnyella de Frászként?

Lecsitítják a Jaguart: egyre nagyobb divat az oldtimerek villanyosítása

Lecsitítják a Jaguart: egyre nagyobb divat az oldtimerek villanyosítása