szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az amerikai Philip Roth-ot, az izraeli Amosz Ozt, a szíriai Adoniszt vagy a perui Mario Vargas Llosát tartják esélyesnek az irodalmi Nobel-díjra azok a találgatások, amelyekből egyre több van, amint közeledik az idei Nobel-díjak bejelentésének időpontja.

A hagyományokhoz híven A Svéd Tudományos Akadémia, amely a Nobel-díj 1901-ben történt megalapítása óta minden esztendőben odaítéli a rangos díjat, ezúttal is hallgatásba burkolózik. Mindenkinek lehet tehát saját elképzelése.

Jonas Axelsson, az egyik legnagyobb svéd kiadó, a Bonnier igazgatója például csak azt veszi biztosra, hogy a tanúságtevő irodalomnak kedvez a széljárás. Az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy jónak tartja Amosz Oz esélyét,  mivel gyakran lehetett már a múltban arra számítani, hogy háború áldozatául esett régiókban élő írókat fognak díjazni. Axelsson utalt arra is: Horace Engdahlnak, az Akadémia titkárának érdeklődését felkeltette a tanúságtevő irodalom azzal kapcsolatban, hogy 2002-ben a magyar Kertész Imrének, 2003-ban pedig a dél-afrikai J.M. Coetzee-nek ítélték oda az Irodalmi Nobel-díjat.

Az Irodalmi Nobel-díj az egyetlen a Nobel-díjak közül, amelyről nem lehet előre pontosan tudni, hogy mely napon ítélik oda. Az odaítélésre illetékes bizottság 48 órával előre közölni fogja, hogy október 5 vagy 12 lesz-e az a nap. Akárcsak a többi díjjal, úgy ezzel is több mint 290 millió forintnak  megfelelő összeg jár együtt.

Axelsson szerint a cseh Milan Kundera és az amerikai Philip Roth is az idei esélyesek közé sorolható. Stephen Farran-Lee, a Norstedts kiadó szerkesztője szerint viszont a legesélyesebb amerikai író Joyce Carol Oates. Favoritnak azonban mégis Adonisz szír költőt, és a török Orhan Pamuk-ot, valamint a japán Murakami Harukit tekinti.

Mivel az Akadémia tavaly ugyancsak meglepte az egész világot Harold Pinter brit drámaíró kitüntetésével, valószínűleg idén sem marad el a meglepetés. A stockholmi irodalmi körökben emlegetett nevek közt van a svéd Tomas Tranströmer, a francia J.-M. G. Le Clezio, továbbá két asszony, az algériai Asszia Dzsebar és a brit Doris Lessing. A nemi hovatartozás különben nem olyan szempont, amelyet a svéd akadémikusok figyelembe vennének.

Végül a találgatások közt szerepel még mint esélyes a dél-koreai Ko Un, a holland Cees Noteboom, a mexikói Carlos Fuentes, az indiai származású, brit Salman Rushdie és a lengyel Ryszard Kapuscinski.
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Foci-Eb

Klinsmannt csodálja az irodalmi Nobel-díjas Günter Grass

"Lenyűgöz a bátorsága, hogy kevés nemzetközi rutinnal rendelkező játékosokkal kezdte el a felkészülést a hazai világbajnokságra, és a rengeteg kritika ellenére is kitartott az elképzelései mellett" - mondta Grass a Lübecker Nachrichten című lapnak adott interjúban a nemzeti fociválogatott irányítójáról.

MTI/hvg.hu Kult

Pinteré az irodalmi Nobel-díj

Harold Pinter angol drámaíró kapta az idei irodalmi Nobel-díjat - jelentette be Stockholmban csütörtökön kora délután a svéd királyi tudományos akadémia.

Németh Róbert: A NER udvari sajtója az igazi hálózat

Németh Róbert: A NER udvari sajtója az igazi hálózat

Még 86 évesen is esztergált az egykori focifenomén

Még 86 évesen is esztergált az egykori focifenomén

Egy thai nemzeti park mostantól a turisták után küldi a szemetüket

Egy thai nemzeti park mostantól a turisták után küldi a szemetüket