szerző:
hvg.hu

Inkább adjunk mindenki kezébe hangszert. Ez volna szerény javaslatunk a kődobálás elkerülésére. Programajánlónkban ezért - hogy kedvet csináljunk a zajongáshoz - túltengenek a zenés programok. Van persze más is: színházi bemutató, kortárs építészet, mai magyar irodalom. De e héten több minden a zene körül forog: film, musical, Death Disco, koncertek. Programajánló a hvg.hu-tól!

Új Buena Vista születik...?
Brazil ritmus
(Brasileirinho)

 

Brasileirinho
Urbánus folk
Nem árt figyelmeztetni magunkat: Magyarországon kívül is van élet. Mielőtt beleboronganánk végképp a saját bajainkba; tessék, itt van például...Brazília.

És egy dokumentumfilm a "choro"-ról, a brazil zene esszenciális stílusáról, az első igazi brazil városi zenéről. A XIX. század végén a Rio de Janeiro-i zenészek keze alatt az európai melódiák, az afro-brazil ritmusok és a brazíliai indiánok zenéjének melankolikus előadásmódjának keveredésével jött létre a choro.

A chorot tartották a brazil olvasztótégely első saját zenei kifejeződésének és fontos tényező volt a brazil kulturális identitás fejlődésében. Új Buena Vista Social Club születik? Meglehet. A film a choro történetét idézi fel, de mindenekelőtt a choro mai, életteli képét mutatja be. A film fókuszában egy combo, a Trio Madeira Brasil áll, amit három kitűnő brazil choro zenész alkot. A Roda de Choroval a trió egy koncerten kibontakozott jam-sessiont, örömzenét játszik. A koncerteken, vagy otthonaikban a legérdekesebb choro zenészek közül többen is zenével és szóval idézik fel a brazil városi zene kulcsfontosságú fordulópontjait és történetét.

Betekintést nyerünk egy minden korosztályt magába foglaló, 450 zenésszel működő zenei műhelybe, így velük élvezhetjük az igazi, improvizatív brazil játékmódot. De nem csak játszanak: interjút is adnak a híres szamba és bossa-nova zenészek, olyanok, mint például Zezé Gonzaga, Elsa Soares és Guinga. És végül a Trio Madeira Brasil és vendégeinek egy hagyományos rioi klubban adott koncertje, ami még egyszer bemutatja a choro melódia és ritmusgazdagságát, ami az utóbbi 130 évben lenyűgözően modern, egzotikus hangzássá alakult.

Brazil-finn-svájci dokumentumfilm, 90 perc, 2005
R.: Mika Kaurismaki

 

Nyomulnak az extrémek
XAFT 4.

© sxc.hu
Pörgő kerekek, betonteknő, húzós hard core metal, vagy hip-hop...ismerős? Tele vannak a sportcsatornák extrémsportos filmekkel. Midezt azonban lehet másképp is!

A XAFT, vagyis XAlternatív Film Találkozón új extrém-, amatőrsport és hip-hop filmeket vetítenek! A fiatalok - sportágtól függetlenül - már régóta nézik a különböző tengerentúlról érkező profi videókat; gördeszka, bmx, surf, snowboard tárgykörben.  Általában ezekben a filmekben csak a látvány a fontos, mégis ezek azok a források, amelyekből az adott közösségek informálódnak. De mitől vátlaht ez másoknak is izgalmassá?

Manapság egy digitális kamerával bárki forgathat magának filmeket, hogy azt visszanézve az extrém sportosok korrigálják, cizellálják saját és trükkjeiket és tanuljanak másoktól. Az ötlet, hogy legyenek minél színvonalasabb magyar alkotások ebből a világból, innen származik!

Idén először a XAFT ki szeretne törni a sportok „skatulyájából” és minden alternatív  időtöltésről készülő filmet szeretettel vártak. A szemlén kiderül, milyen a felhozatal! 

Október 28-29; Budapest, Toldy Mozi

Színház, musical...és más (Oldaltörés)


Miskolcon a filmből készült musical 
Valahol Európában

Az egyik lagnagyobb magyar mozgókép, Radványi Géza megrázó filmje, a Valahol Európában.   Dés László zeneszerző musicalje bejárta a hazai színpadokat, most Miskolcon mutatták be nemrégiben a zenés darabot.

Miskolci Nemzeti Színház;  október 27.,31., 19:00


Rázós küldetés 
Macskafogó / musical 2 részben


 
Egy másik zenés darab; ezúttal ősbemutató. Ha valami rázós vállalkozás, akkor ez az:  Nepp József és Ternovszky Béla hihetetlenül népszerű (és tegyük hozzá: zseniális) rajzfilmjéből zenés darabot írni.  A dalokat és dumákat generációk ismerik, a szereplőket Grabowskitól Lusta Dick-ig, a négy gengszertől Safranekig úgyszintén. Mi lesz ebből? Összejön-e mindez a csikidam egykori nagyájújának zenei világával? Bízzunk benne. Megnézhető a Magyar Színházban. Zeneszerző: Szikora Róbert; szerző: Valla Attila, rendező: Iglódi István.

Magyar Színház; bemutató: október 27

 

Istenkeresés két részben
Ördögök

Dosztojevszkij regényéből az adaptáció Camus és Andrzej Wajda feldolgozása nyomán készült; a darabot most Béres Attila vitte színre Pécsett. Dosztojevszkij világnézeti ellenszenve, amely a terrorista Nyecsajevre irányul, általában az orosz nihilista-anarchista eszmeáramlatokra vonatkozik. Az író mélyorosz-szlavofil világnézete távol állt ugyan a kor haladó eszméitől, mégis pontosan tükrözi a mélyén rejlő visszásságokat. Az író abszolút negatív főszereplőt kívánt teremteni. Leveleiből, vázlataiból, műhelytanulmányaiból kideríthető az a tanulságos folyamat, ahogy az általa megteremtett, életre keltett főhős, Sztavrogin az eredeti szerzői koncepció fölé kerekedik. Sztavrogin köztünk jár, ezt bizonyítja napjaink terrorizmusa, a gátlástalan gyilkosságok sorozata, amelyeknek elkövetői nincsenek tekintettel arra, tettüknek ártatlan emberek esnek áldozatul.

Sztavrogin köztünk jár és fölteszi a kérdést, ha nem érvényesek többé a régi erkölcsi és társadalmi törvények, sem a mózesi táblák, sem a kereszténység sem a szabadgondolkodók morális tézisei, akkor mi szabhatja meg teteink irányát, és milyen alapon, kik ítélkezhetnek fölöttünk?

Pécsi Nemzeti Színház; bemutató: október 28. 

 

 Magasházak, nagy kérdések
Jönnek a felhőkarcolók?! - Nemzetközi Építészeti Konferencia

 Építész-szakmai kérdésről van szó, de  - éppen ezért - mindenkire tartozik az ügy, ezért ajálnjuk ezt a programot. Az Építészet Hónapja Fesztivál 2006. október 31-én, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen a Jönnek a felhőkarcolók?! - Nemzetközi Építészeti Konferenciával zárul.

Az immár hagyományosnak számító eseményen olyan elismert nemzetközi építészek tartanak előadást, mint Hani Rashid (New York), Erick van Egeraat (Rotterdam, London, Budapest, Moszkva, Prága) és Manuelle Gautrand (Párizs). A 21. század kiemelkedő külföldi építészei mellett Finta József előadáson, Nagy Tamás, a MOME építésztanszékének vezetője, Skardelli György (Közti Rt.) és Z. Halmágyi Judit (EEA-Budapest) pedig panelbeszélgetésen vitatják meg a hónap kérdését: „Jönnek a felhőkarcolók?!”.

Október 31. 10.00. Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (Bp., XII. Zugligeti út 9-25.)
A konferencián való részvétel 6000 Ft, MÉK tagoknak 5000 Ft, irodáknak 3 fő felett 20% csoportos kedvezmény.
Diákoknak, nyugdíjasoknak, sajtónak ingyenes.


Koncertek, Death Disco (Oldaltörés)Tízéves trip
ColorStar 10


A hosszú, de egyáltalán nem unalmas instrumentális megoldásokról ismert, hol elszállós, hol chill-es, hol beindult ColorStar már tíz éves. Ki hitte volna. Ez alkalomból a PeCsában játszanak, és nyújtják mindazt, ami miatt már-már kult-státusszal ruházza fel őket közönségük.

A honlapjuk ezt ígéri erre az estre: "...legalább három órás életműzős koncert; vonósok és fúvosok emelik az ünnep fényét; női vokál; újra felcsendülő cS pszichogiccs klasszikusok; nem beszélve az először felcsendülő újakról (lemezelőzetes); vetítés, fények!" Mi kellene még?
 
Budapest, Petőfi Csarnok, október 28.     


Progresszió, szépség 
Me'shell NdegéOcello & A Different Girl (Every Night)

A legegyszerűbb, ha keresztnéven, csak Me'shell-ként emlegetjük. A többi kissé bonyolultan hangzik, bár közben a helyzet nagyon is világos: az amerikai basszusgitáros-énekesnő a kortárs, modern soul-dzsessz egyik legmuzikálisabb és legérzékenyebb előadója.

Eddig megjelent lemezei kilenc Grammy-jelölést hoztak ennek a töretlen kísérletezőkedvű, mindig újat kereső basszusgitáros-énekesnőnek. Az elmúlt évek dzsesszes produkciói után Me'shell ismét ízig-vérig soul-produkcióval érkezik Budapestre: a Different Girl (every Night) nevű zenekarral.

A38 állóhajó; október 30., 21.00Gyónás a táncparketten
Death Disco Budapest: From the Baggy to the Britpop

Tim Burgess - The CHARLATANS - dj set
Alan McGee (Creation, Poptones, UK) - dj set
Jacked - koncert
Miss Lucifer - dj set

Alan McGee
A felfedező ittragadt Budapesten?
© hipersonica.com
Második évadjába lépett a Death Disco Budapest. Főnöke, a "britpop keresztapja" Alan McGee.

Felfedező, menedzser, producer, lemezkiadó-alapító, az Oasis, a Charlatans, és még számos banda kezdeti mentora, igazi zeneipari innovátor. Már a jelenléte a mi viharverte fővárosunkban, nos, már az se semmi.   A soron következő bulira Tim Burgess a Charlatans énekesét, a brit könnyűzene elmúlt 20 évének talán legnagyobb túlélőjét hívta meg.


Tim Burgess
Ahol mindig kék...
A Tim Burgess vezette Charlatans a 80-as évek végén a manchesteri baggy színtérből nőtte ki magát, hogy aztán a britpop forradalom kitörésekor az első vonalban nyomuljon az angol zenei fronton közvetlenül a Blur és az Oasis oldalán.

Idén a zenekar 20 éves fennállását megünneplő "Forever, The Singles" válogatás megjelenése előtt Tim Burgess jóbarátja, Alan McGee oldalán egy dj turnéra indult, melynek egyedüli megállója a kontinensen Budapest, mely egyben a turné záró estje is.

Az este során élőben fellép még az egyik legtehetségesebb fiatal, új magyar zenekar, a székesfehérvári Jacked. A jóképű kölykök főként Libertines és Strokes hatásokat (mi egyebet?) mutató zenéje friss és energetikus, bizonyosan jól beindí­tja majd az estét.  McGee és Tim Burgess után a sort a Death Disco magyar rezidens dj-je, Miss Lucifer zárja majd.

Trafó Bár Tangó Budapest; október 28. 22.00. Harmonikás ízek
Accordion Tribe

Amerikai, svéd, finn, szlovén osztrák és természetesen magyar harmonikás - Guy Klucevsek, Lars Hollmer, Maria Kalaniemi, Bratko Bibic, Otto Lechner és Orosz Zoltán - lép harmonikával pódiumra a Művészetek Palotájában, október 27-én este.
 
Az utóbbi harminc évben kiváló harmonikások bukkantak fel. A "programadó" csapatot, az Accordion Tribe nevűt a - Laurie Anderson-, John Zorn- és Bill Frisell-lemezekről ismert - szlovén-amerikai Guy Klucevsek hozta össze 1996-ban. Három nap próba után európai turnéra indultak, így született meg Accordion Tribe című albumuk. Ezt 2003-ban a Sea of Reeds követte. A kortárs finn tangót játszó Maria egykor Jimi Hendrix-szólókat játszott, Lechner a blues határait feszegette, a polkától a klezmerig mindenféle népzenei hagyományban jártas Klucevsek pedig egy egész szimfonikus zenekart szólaltatott meg. A méltán népszerű Orosz Zoltán új zenekara is bemutatkozik az esten - műsorában délszláv, spanyol és dél-amerikai dallamokkal, hazai ízekkel.

MÜPA, október 27.


Irodalmi fesztivál a PIM-ben (Oldaltörés)Válogatós
A Szépírók Társasága III. Őszi Irodalmi fesztiválja


A Szépírók Társasága dicséretes munkát végez a magyar irodalom népszerűsítése, illetve - hogyan is kell ezt mondani? - a közönség felé történő kapcsolattartása dolgában. Jó...a fogalmazásmódunk itt kissé magyartalan, de a lényeg mégiscsak az, hogy ismét lesz Szépírók-fesztivál.  Az irodalmi társaság III. Őszi Irodalmi fesztiválja október 28-án és 29-én, szombaton és vasárnap reggeltől estig lesz a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Fókuszban az antológiák.
AS összefoglaló, és egyben "válogatós" munkák.

„Hogyan születik a maradandó értékű, irodalomtörténeti jelentőségű antológia? Nincs recept. Néha a véletlen hozza létre, néha a tehetségek szinte tolonganak. Az antológiák mércéje az eltelt idő. Visszamegyünk az időben, megmutatjuk az elmúlt évtizedeket „antológiaszemmel” - írják a Szépírók. Lássuk a porgramot!

október 28. szombat

11.00
Fotóantológia - Kaiser Ottó fotókiállítása a határon túl élő magyar írókról. Megnyitja: Dalos György

12.00
Határon túl - A lefényképezett írók kerekasztal-beszélgetése. Résztvevők: Dalos György, Fejtő Ferenc, Ferdinandy György, Grendel Lajos, Tomaso Kemeny, Tőzsér Árpád. Vezeti: Margócsy István

14.00
Ifjú és örökifjú szépírók, akik az antológiákból kimaradtak. Felolvas Babiczky Tibor, Esze Dóra, Gyukics Gábor, Lázár Balázs, Polgár Ernő. Vezeti: Mészáros Sándor

16.00
Első ének, Költők egymás közt (költészeti antológiák). Dobai Péter, Mezei András, Oravecz Imre, Takács Zsuzsa. Vezeti: Gács Anna

18.00
Rivalda drámaantológia. Felolvas Bartis Attila, Békés Pál, Háy János, Garaczi László, Kertész Ákos, Spiró György, Térey János. Vezeti: Tarján Tamás

20.00
Naponta más, Ahol a sziget kezdődik (prózaantológiák). Csaplár Vilmos, Dobai Péter, Radnóti Sándor, Ungváry Rudolf, Vámos Miklós beszélgetése. Vezeti: Németh Gábor

22.00
„Berlin, drágám. Csukja be, kérem, a szemét.” - A német DAAD alapítvány bemutatja exkluzív antológiáját, Parti Nagy Lajos és Földényi F. László segítségével.

Az elmúlt három évtizedben 38 kortárs magyar író, filmrendező és zeneszerző töltött el egy évet a DAAD Berlini Művészeti Program ösztöndíjával Berlinben, köztük Kertész Imre, Nádas Péter, Ligeti György és Szabó István. „A Berlin-év nemcsak az életünket, írásainkat változtatta meg, hanem az egész kortárs magyar irodalmat“ – írja Esterházy Péter, aki 1980-ban egy évig a DAAD ösztöndíjasa volt.


október 29. vasárnap

11.00
Fotóantológia - Burger Barna fotókiállítása a focizó magyar írókról. Megnyitja: Kőrösi Zoltán

12.00
Sport és irodalom - Focizó vagy más sportot űző kortárs írók kerekasztal-beszélgetése. Résztvevők: Garaczi László, Kertész Ákos, Kukorelly Endre, Zilahy Péter. Vezeti: Szilágyi Zsófia

14.00
Törökfürdő (prózaantológia). Felolvas Bence Ottó, Erdős Virág, Ficsku Pál, Hazai Attila, Térey János, Zilahy Péter. Vezeti: Balázs Eszter Anna

16.00
Ha minden jól megy (irodalmi antológia). Balla Zsófia, Csiki László, Földényi F. László, Kántor Péter, Lengyel Péter, Márton László. Vezeti: Kőrösi Zoltán

18.00
Szép versek költészeti antológia. Felolvas Gergely Ágnes, Kukorelly Endre, Mezei András, Oravecz Imre, Parti Nagy Lajos, Varró Dániel. Vezeti: Békés Pál

20.00
Körkép (prózaantológia). Boldizsár Ildikó, Grecsó Krisztián, Grendel Lajos, Konrád György, Szabó Magda, Závada Pál. Vezeti: Vámos Miklós

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A Mentők kérik: mindenki mihamarabb tegye fel a mobiljára ezt az ingyenes ÉletMentő alkalmazást

A Mentők kérik: mindenki mihamarabb tegye fel a mobiljára ezt az ingyenes ÉletMentő alkalmazást

Meglepetés: a teljes Half-Life szériát ingyenessé tette a fejlesztője

Meglepetés: a teljes Half-Life szériát ingyenessé tette a fejlesztője

Nagyjából olyan drága az élet Budapesten, mint Vlagyivosztokban

Nagyjából olyan drága az élet Budapesten, mint Vlagyivosztokban

Megkezdődött a szenátusban a Trump elleni eljárás

Megkezdődött a szenátusban a Trump elleni eljárás

Pénzt vagy elveket: kardjába dőlhet-e a szépségipar az állatkísérletek betiltása után?

Pénzt vagy elveket: kardjába dőlhet-e a szépségipar az állatkísérletek betiltása után?

A koronavírus nem csak az emberekre, a tőzsdékre is veszélyes lehet

A koronavírus nem csak az emberekre, a tőzsdékre is veszélyes lehet