szerző:
hvg.hu

Nyugodt hetünk lesz, legalábbis az előző heti programdömpinghez képest. Ennek ellenére azért lesz mit nézni és hallgatni. Progresszív elektro az Almássy téren, új cseh filmek az Örökmozgóban, Csehov-premier Kaposváron, Krleza-bemutató Budapesten, Bryan Adams magyarországi portyán és persze jóféle szórakoztató filmek a mozikban. Nyugodt hetünk lesz?

Mutogatás
Cseh Filmhétvége az Örökmozgóban

Jan Svankmajer: Sileni, azaz Holdkór
A cseh film, mint fogalom és mint filmtörténeti márkavédjegy legendás volt minálnk is, a hatvanas évek végétől. De ez már rég volt. Hanem a noszalgiázásnak vége, itt az idő, hogy  megnézzük a legfrissebb termést! Ebben évről-évre az Örökmozgó segít. Most a programban három játékfilm és egy dokumentumfilm szerepel, 2005 és 2006-ban készültek. A kortárs cseh film egyik legnépszerűbb, immár nemzetközileg is ismert rendezője Jan Høebejk, aki a hatvanas évek új hullámának örökségét viszi tovább.  Jan Švankmajernek, a cseh szürrealizmus élő klasszikusának legutóbbi filmje, a Holdkór (Šílení) kerül bemutatásra. Az ötvenes évek börtöneiben játszódó Tenyérnyi égbolt (Kousek nebe, rendezte: Petr Nikolaev) bizonyítja, hogy a szerelem fellobbanását még a legszörnyűbb körülmények sem tudják megakadályozni. Az Olajmező (Zdroj) a bakui olajtermelés hátterét, a helyi lakosok kiszolgáltatottságát mutatja be.

Program:
Holdkór (Šílení), cseh-szlovák, 2005, r: Jan Švankmajer 11.19. 20.30
Olajmező (Zdroj), cseh dokumentumfilm, 2005, r: Martin Mareèek, Martin Skalský 11.18. 18.30
Szépség bajban (Kráska v nesnázích), cseh, 2005, r: Jan Høebejk 11.17. 20.30
Tenyérnyi égbolt (Kousek nebe), cseh, 2005, r: Petr Nikolaev 11.18. 20.30; 11.19. 18.30

November 17-20.; Örökmozgó

 

No Future?
Az ember gyermeke

Kép a filmből
Ez a jövő, egyétek...
Ismerős? Nem, ez nem Budapest 2006-ban, egy másik apokaliptikus vízió. A Föld, 2027. A jövőt illető remények egyre sorvadnak. Csaknem 19 év telt el az utolsó csecsemő megszületése óta. Míg a legtöbben elfogadják az elkerülhetetlent és szeparatizmusba, törvényenkívüliségbe és nihilizmusba süllyednek, mások tovább harcolnak a bolygó egyesítéséért és az egyre csökkenő populáció jogaiért.

Nagy-Britannia az egyetlen ország, mely militarista-imperialista politikájának köszönhetően túléli az egyre fokozódó belső harcokat, viszont elképesztő mennyiségű illegális menekült köt ki a partjainál. Ám a totalitárius állam internálótáborokba tereli és deportálja őket.

Theot ez vajmi kevéssé érdekli, teljesen átadja magát a zsibbadt passzivitásnak. Az egykori aktivistából lett bürokrata megkeményítette szívét saját fájdalmas múltjával és az értelmetlen jövő realitásaival szemben. Mindennek azonban hirtelen vége szakad, amikor Theot ismeretlenek egy furgon hátuljába tuszkolják, és Julian elé viszik.... Őrület. Többet nem mondhatunk.

Children of Men-angol-amerikai sci-fi, 105 perc, 2006; R.:Alfonso Cuarón


Csak úszóknak!
Hullámtörők


Kevin Costner
Ne féljünk, amíg őt látjuk?
Kevin Costner domborít ebben új moziban, amelynek fő tanulsága, a vízisport vízzel jár. Ben Randall, a legendás vízimentő egy szerencsétlen bevetés során elveszíti egész csapatát, ezért bedugják egy elit szakiskolába, hogy ott az ország legjobb parti vízimentőit oktassa az életmentés fortélyaira. Szabadelvű oktatási módszereivel rövid időn belül felborítja a program gondosan kidolgozott tantervét. A csoport egyik tagja a fiatal úszóbajnok, Jake Fischer, akinek eltökélt szándéka, hogy ő legyen a legjobb a vízimentők között. Fischer nem könnyű eset, de Randallnek kitartó munkával sikerül elérnie, hogy a fiú valóban elhivatottá váljon. Az iskola elvégzése után Jake Randallel tart Alaszkába, ahol a Bering-tenger veszélyeivel kell megküzdeniük. Itt végre Jake is megérti, mit is jelent Randall legfőbb mottója: "Az a lényeg, hogy mások életben maradjanak!".


The Guardian- feliratos amerikai akciófilm, 136 perc, 2006; R.: Andrew Davis


Színház - premierek! (Oldaltörés)


olgamásairina
Három nővér
Kaposvári Csiky Gergely Színház

Nem kis tehertétel a Katona József Színház legendás előadása után Három nővért rendezni a magyar színpadokon. De hol máshol volna alkalmasabb közeg és társulat, mint Kaposváron? A három nővér katonaapjukkal még 11 évvel ezelőtt került a művelt moszkvai környezetből ebbe a provinciális városba. Beolvadási kísérleteik kudarcot vallanak. Látják városuk szürkeségét, de vágyálmaikon túl nem lépnek. Unalom, fáradtság, fejfájás - ez kínozza Mását, Irinát és Olgát. Zenetudásukkal, képzettségükkel sem jutnak semmire: Versinyin megjelenése is csak a szerelem lehetőségének csábító ígérete marad. Cselekvéseikből pótcselekvések lesznek.  A szereposztásból:
Olga: Kovács Zsuzsanna; Mása: Sipos Eszter; Irina: Nagy Ilona
Rendező: Rusznyák Gábor

november 17., 18.,29.,30; 19:00

Koka Kóló
Szentistvánnapi búcsú

© Radnóti Színház

A Radnóti Színház nemrégiben mutatta be Miroslav Krleza drámáját. Krleza, a horvát irodalom egyik kiemelkedő alakjaként a vers, a regény, a novella, az esszé és nem utolsósorban a dráma műfajában is maradandót alkotott. A Szentistvánnapi búcsú című, 1915-ben írt darabban az első világháború előtti Zágráb ünnepi vásárának forgataga elevenedik meg élettel teli, kusza, vad látomásként. Valóság és álom elmosódó határán, az élet és halál közti keskeny mezsgyén, Szent István napjának fülledt éjszakáján cselédlányok, katonák, csavargók, majmok, bűvészek és halottak táncolják vadul a kólót, miközben szerelemről, csillapíthatatlan vágyakról, életszeretetről, bujaságról és halálról énekelnek. A forgatagban egy boldogtalan szerelmes üldözi hűtlen kedvesét, aki elhagyta őt egy cirkuszi atlétáért. A két férfi küzdelmében életnél és halálnál is nagyobb a tét. Összeölelkezik a színpad, részegen egymásra dőlnek a falak, és fékezhetetlenül hömpölyög a zene, a Vodku v glotku zenekar szilaj muzsikája. Rendező: Gothár Péter

november 20., 23; 19:00


A Nemzeti belehúz
Két premier a héten

Két érdekesnek ígérkező bemutató a Nemzetiben! Az egyiknek egy kiváló magyar filmes előzménye is volt, a Sánta ferenc regényéből készült Ötödik pecsét, a másik egy igazi klasszikus magyar dráma, a megunhatatlanul gyönyörű Csongor és Tünde.

A Csongor és Tünde első színpadi bemutatója éppen 140 évvel ezelőtt volt, a Nemzeti Színház színpadán pedig 16 éve játszották utoljára. Vörösmarty Mihály klasszikusa most visszatér a Nemzeti Színházba.

Sánta Ferenc regényét - amelyet 23 nyelvre fordítottak le szerte a világon - a Nemzeti Színház történetében először mutatják be. Az Ötödik pecsétet Jordán Tamás, a Csongor és Tündét Valló Péter rendezi.

Vörösmarty Mihály: Csongor és Tünde
Bemutató: 2006. november 17. - nagyszínpad
Sánta Ferenc: Az ötödik pecsét
Bemutató: 2006. november 16. - stúdiószínpadZene (Oldaltörés)


Kanadai barátságos
Bryan Adams; Budapest, Debrecen

Bryan Adams
A jövőbe vetett tekintet
© bryanadams.com
E sorok szerkesztésekor még a kanadaiakkal játszandó barátságos focimeccs előtt vagyunk, de remélhető, hogy a végeredménytől függetlenül (bízunk a magyar sikerben...!) Kanada elsőszámú exportcikke, az örökifjú rocker legjobb arcát mutatja majd a magyarországi színpadokon. Budapest és Debrecen a turné két állomása, igazán szép, hogy végre nem csak a fővárost ejtik útba megasztárok. Fékeveszett rock and roll, könnyes balladák, egy csupaszív sráctól. Fejből és sok-sok szeretetből.


Budapest -Papp László Budapest Sportaréna, november 21., kedd, 20:00 és Debrecen -Főnix Csarnok, november 23., csütörtök, 20:00


Pudingpánik, vagy amit akartok
Cökxpon Progressive Pop Festival

I.O.N
A Cökxpon fesztiválja a különös nevekkel tüntet: itt van ugye maga a névadó, de aztán jön egys zlovák electro csapat is, a Puding Pani Elvisovej, aztán itt van T-Bali csoportja, az I.O.N (Irrational Orthodox Noise), nomeg a Secta Chameleon. Namost a különös névadás ezekben az esetekben remek zenéket rejt! Electro-trance-ambient, a Pupilla részéről, dark és irónia az I.O.N-tól; agytépő ritmusok Kalumettől, budapesi multikulti a Caracas Underpoptól. Mi kell még? Az Almássy egy éjszakára olyan lesz, mint a Cökxpont Ambient Sátor a Szigeten: le a cipővel!

A programból:
BIGFISH VJ performance: Sapi (mahang)
22.00-23.00 Caracas Underpop (YV, GB, HU)
23.20-24.20 Puding Pani Elvisovej (SK) )
24.40-01.40 I.O.N.
02.00-03.00 Pupilla
03.00-06.00 dj Dr. Pokoly

MUSHROOM VJ performance: ZO design
21.00-23.00 Kalumet
23.00-24.00 SONAR
24.10-02.00 Turbopauza
02.10-03.00 Kalumet
03.00-06.00 Secta Chameleon djs

PICTURES ROOM japán Animé filmek az Odeon támogatásával Hayao Miyazaki: Chihiro Szellemországban, Vándorló palota, Otomo Katsuhiro: Akira, Shinichiro Watanabe: Cowboy Debop, Taro Rin: Metropolis

 Nov. 18. Budapest, Almássy téri Szabadidőközpont

 

Syma ügy?
Heineken Thirst Studio Gála


Groove Armada
Mindent a szponzorért. Ezért aztánm a név kicsit hivatalosra (unalmasra?) sikeredett, de a buli garantáltan jó lesz! Arról nem szólva, hogy egy estén lehet látni és hallani a kortárs elektronika pop-színtér néhány meghatározó nemzetközi produkcióját. Szombaton a Thirst elnevezésű tehetségjkutató-sorozat magyarországi zárógáláján kiváló magyar előadók és  világsztárok szerepelnek egy színpadon, mint a Szigetről lemaradt Coldcut, a legendás De la Soul, a Groove Armada vagy éppen a Heineken Thirst Studio tavalyi világgyőztese, DJ Ronin. Mellettük a hazai Anima Sound System melegíti a színpadot és a szíveket. Mi kell még?  

Nov. 18. Bp.; SYMA Rendezvénycsarnok


Hobo és a verses életművek
DVD-sorozat és koncert

Hobo "Kötéltánc" címmel november 20-án ad koncertet az Új Színházban. Földes László behatóan foglalkozott ózsef Attila, Francois Villon, Faludy György, Jim Morrison és Vlagyimir Viszockij életművével, e költők munkái alapján készült estjeit rögzítik a DVD-k.
 
Mint nyilatkozta, azután, hogy elkészítette a Vadászat és a Bakaballada című lemezét, és megírta I Love You Budapest című színházi produkcióját, elhatározta, hogy a Hobo Blues Band mellett, amely számára ma is a legfontosabb, a megzenésített versekkel foglalkozik.
 
Az öt új DVD-ből négy - a Ballada a senki fiáról című Faludy-est, a Tudod, hogy nincs bocsánat, az Akasztottak balladája(Villon-est) és a Farkaszhajsza című Viszockij-est - színházi előadás, amelynek Vidnyánszky Attila a rendezője. Az ötödik lemezen az Amerikai Ima című Jim Morrison-műsor látható. 
 
November 20.; Új Színház

Legyen HVG pártoló tag!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Hivatalos: bezárja angliai gyárát a Honda

Hivatalos: bezárja angliai gyárát a Honda

20 ok, ami miatt önnek is nagyon fájhat a megállapodás nélküli Brexit

20 ok, ami miatt önnek is nagyon fájhat a megállapodás nélküli Brexit

Kiszivárgott egy videó, minden látszik a szerdán érkező Galaxy S10-ből

Kiszivárgott egy videó, minden látszik a szerdán érkező Galaxy S10-ből

Orbán Viktor a napfelkeltében pózol

Orbán Viktor a napfelkeltében pózol

Az ellenzéki pártok Orbán parlamenti megjelenésére vártak, ő viszont Jeruzsálembe utazott

Az ellenzéki pártok Orbán parlamenti megjelenésére vártak, ő viszont Jeruzsálembe utazott

Izrael gyorsan megsértette Lengyelországot a V4-ek jeruzsálemi találkozója előtt

Izrael gyorsan megsértette Lengyelországot a V4-ek jeruzsálemi találkozója előtt