szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Megdőlni látszik a vezető amerikai hírportáloknál az a korábban kőbe vésett szabály, hogy kerülni kell a vetélytársakhoz vezető linkek elhelyezését oldalaikon. Nem tartanak attól, hogy ez gyengítené az üzletüket.

Az új hitvallás szerint a hírportálok a versenytársakhoz utaló kapcsolatokkal nemhogy gyengítik, hanem javítják látogatottsági mutatóikat. Több portál nem titkoltan már arra törekszik, hogy hasznos kiinduló linkgyűjtemény legyen a hírvilág különböző forrásaihoz - olvasható a The New York Times elemzésében.
    
A The Washington Post a közelmúltban hozott létre egy olyan politikai oldalt, amely kimondottan a versenytársakhoz vezető linkeket kínál az olvasóknak. Az NBC televízió a napokban alakítja át helyi tévécsatornáinak honlapját úgy, hogy azokról kényelmesen el lehessen érni a térségbeli lapok, rádiók oldalait, videó- és egyéb hírforrásokat. A The New York Times is hamarosan alternatív oldallal fog előrukkolni, kimondottan azzal a szándékkal, hogy a hírolvasók onnan kiindulva jussanak el egyéb forrásokhoz, amelyek sok esetben az újság versenytársai.
    
Ezek a kezdeményezések a "link újságírás" példái - mondta a kifejezést megalkotó Scott Karp, a Publish2 webes hírportál vezetője, aki szerint egy alapvetően új szemléletmódról van szó.
    
A korábbi általános gyakorlat szerint a lapok és tévék a lehető legkevesebb linket szolgáltattak honlapjaikon a versenytársaikhoz. Az érvelés logikus volt: a felhasználókat saját oldalaikon akarták tartani, mivel a több saját oldal böngészése több hirdetést, nagyobb bevételeket jelent. Karp azonban rámutatott: a Google kereső sikersztorija ennek az elavult megközelítésnek a kudarcát mutatja, hiszen a Google éppen az internetezők más helyekre küldéséről szól. A portál azonban olyan jól látja el ezt a feladatát, hogy az emberek újra meg újra visszatérnek oda. Az új politika jegyében készülő híroldalak éppen ebből kívánnak profitálni: linkek gyűjtőhelyeivé, kiindulóponttá kívánnak válni. Az amerikai média egyik legsikeresebb, leglátogatottabb hírportálja, a Drudge Report évek óta ilyen elven működik.
    
Mint Jeff Jarvis, a New York-i Városi Egyetem professzora rámutatott: a megváltozó link-kultúra új szerkezetű hírvilágot hoz létre az interneten.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Karácsony szerint elkerülhetetlennek látszik a további szigorítás

Karácsony szerint elkerülhetetlennek látszik a további szigorítás

Az Erste vezetői remélik, hogy a bankok nyitva maradhatnak

Az Erste vezetői remélik, hogy a bankok nyitva maradhatnak

Kaszinót jelentett fel a Momentum a járványügyi szabályok megsértése miatt

Kaszinót jelentett fel a Momentum a járványügyi szabályok megsértése miatt