Tetszett a cikk?

Egy kis gubanc: brit vígjáték a Cirkóban. CineFest - Fiatal Filmesek Nemzetközi Fesztiválja Miskolcon. Murál Morál: legális graffiti Pécsett. Tart még a Mahler-ünnep Budapesten. Kortárs Táncfesztivál a MU-ban és Bakelitben. Low-tech művek a Videospace galériában. Messiások Debrecenben. A Magyar Dal Napja sokfelé az országban. Kulturális ajánlatok egy hétre a hvg.hu-tól!

szeptember 10, csütörtök

Politbüro
Egy kis gubanc
Miután a brit külügyminiszter egy rádiós interjúban elszólja magát egy lehetséges közel-keleti háborúval kapcsolatban, hirtelen kéretlen barátokra talál Washingtonban. A brit miniszterelnök tanácsadója mindent megtesz, hogy elkenje az ügyet, de a sokat idézett elszólás („The war is unforeseeable.”) miatt így is tartani kell a briteknek a hátukat.

Az Egy kis gubanc az angol humor kedvelőinek kötelező, de mások számára is kihagyhatatlan film. A film csúcspontja kétségtelenül az a jelenet, amikor James Gandolfini egy gyerekszobában számolja ki a háború költségeit, és hogy hány katonának kell meghalnia.

In the Loop, brit vígjáték, 106 perc, 2009; Rendező: Armando Iannucci
Cirko Gejzír mozi, Budapest

szeptember 11., péntek

Szemben az árral
LOW-TECH,
Videospace Galéria, Budapest

Pacsika Rudolf
Konspiráció-elmélet generátor
installáció, 2004
© Videospace
A médiaművészet hajlik arra, hogy a változásokat gyorsan követve mindig a legújabb, leglátványosabb technológiával dolgozzon. Ez a kiállítás megpróbál "szembeúszni az árral": olyan munkákat mutat be, amelyek a (digitális vagy analóg) technikát a legegyszerűbben, redukáltan, illetve a megszokott használattól eltérő, új funkcióban alkalmazzák.

Művészek: Csörgő Attila, Július Gyula, KissPál Szabolcs, Pacsika Rudolf, Sipos Melinda / Németh Péter, Sugár János 

szeptember 12., szombat

Van megváltás?
Messiások
MODEM, Debrecen

Norbert Tadeusz: Szakrális tér
© MODEM
Egy jó hónapja nyitott, de sosem késő. A Messiások című debreceni kiállítás kiváló hétvégi program. A kiállításon kiállításon többek között Chagall, Dalí, Kokoschka, Miró, Munch, Nitsch, Picasso, Rodin, Serrano, Warhol és számos magyar mester, így például Csontváry vagy Reigl Judit munkái tekinthetők meg.

Tizennégy országból 127 művész 200 alkotása járja körbe a messianizmus, a megváltás témakörét – több szemszögből megközelítve azt. 

A messianizmus és a megváltás gondolatával foglalkozó modern és kortárs alkotásokat így, ilyen kontextusban még sehol nem láthatta a nagyközönség.  A tárlat egy olyan kérdést boncolgat, amely a romantika óta megkerülhetetlen a művészetben, azaz: Megváltható-e a világ?


Alternatíva:
Zárás előtt
Mahler-ünnep

Két mű bemutatója a MÜPA-ban, az idei Mahler-ünnep zárása előtt.  Giovanni Sollima: Népmesék gordonkára és zenekarra – a Mahler-ünnep felkérésére írt mű bemutatója; Mahler: VI. (a-moll, „Tragikus”) szimfónia. Közreműködik: Giovanni Sollima – gordonka, vezényel: Fischer Iván.

Az 1962-ben zenész családba született Giovanni Sollima csellózni Salzburgban tanult, zeneszerzői tanulmányait pedig Stuttgartban, Milko Kelemennél folytatta. Előadóművészi és zeneszerzői pályája azóta is párhuzamosan fut.

„VI. szimfóniám olyan talányt ad fel, amelynek megfejtésére csak az a nemzedék vállalkozhat, amelyik az első ötöt már felszívta és megemésztette” – írta Mahler 1904-ben. Valóban talányos műről van szó, az 1903–1904-ben, életének legboldogabb időszakában született monumentális szimfónia ugyanis Mahler egyik legmegrázóbb, legpesszimistább alkotása.

MÜPA, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem


szeptember 13., vasárnap

Kinek írják a dalt?
A Magyar Dal Napja - országszerte


A magyar nyelvű populáris zene napja újkeletű hagyomány. Tavaly volt először. Idénre viszont 22 helyszínes, országos rendezvény eltt belőle. Sőt. A közszolgálati televíziók kiemelten foglalkoznak a rendezvénnyel, számos élő bejelentkezéssel, közvetítéssel.
A Magyar Televízió szeptember 13-i műsornapja a Magyar Dal Napja jegyében zajlik, a Duna Televízió pedig egy héten át vissza-visszatér  magyar zenéhez az ünnep apropóján. Mit is ünneplünk, amikor a magyar dalt? Mindenki a magáét, és ez jól van így. Ünnepelni  legjobban zenével lehet. Íme a helyszínek és a programok: itt!


szeptember 14., hétfő
Cine-java
CineFest - Fiatal Filmesek Nemzetközi Fesztiválja; Miskolc
(szept.11-20.)


A CineFest elindításakor elsődleges cél volt, hogy bemutatkozási lehetőséget teremtsen a 35 éven aluli filmeseknek, nagyjátékfilm, kisjátékfilm, dokumentumfilm, animációs film és évente egy-egy speciális kategóriában. Így lesz idén is. Meg persze koncertek, workshopok, bulik. Részletes program itt!

Alternatíva:
Mozdulj..!
L1 Kortárs Táncfesztivál

Az L1 Független Táncművészek Társulása fesztivált rendez, amelynek zárónapja hétfőn van. Az előadások két helyszíne: a MU Színház és a Bakelit. A zárónapon a MU-ban egy szlovákiai előadás látható: a Debris Company 'Hexen' című darabja.

szeptember 15., kedd
Milyen a falfirka, ha legális?
Murál Morál

Állandó kiállítás, legalábbis, amíg áll a fal, vagy le nem tisztítják. Terápiás graffiti? Olyasmi. A főként képzőművészeti elemeket használó modellértékű munka célja, hogy egy nicaraguai komplex (képző, mozgás, zene, film  -művészeti elemek használata) közösségfejlesztő módszer használatával gigantikus, előre megtervezett képek megfestésével egyrészt életre keltsen szürke betonfalakat, másrészt pedig ugyanezen idő alatt, a szabadidő hasznos eltöltésével, a résztvevő fiataloknak sajátos módon nyújtson informális nevelést, oktatást, képesség és közösségfejlesztést.A mostani akció - szám szerint a 6. -, során a gyerekek és nevelőik a pécsi Béke parkban, egy közel 25 m hosszú, 80 m2 falfelületen, az esélyegyenlőség témakörében, a fiatalok gondolataira építve készítették el a monumentális falfestményt.szeptember 16., szerda
Tengerszem
A tenger, ami összeköt

A kiállítás válogatás a Balti-tenger körüli országok 24 fiatal fotóművészének 40 munkájából. A képek, melyek a Balti-tenger összekötő szerepét hangsúlyozzák, a kamera lencséjén keresztül egyfajta humorral, kreativitással, a környezet iránti tisztelettel, friss erővel és az álmok teljesülésének vágyával tárják fel a régió hasonlóságait és különbözőségeit.

Lengyel Intézet Platán galéria, Budapest; október 2-ig.

Laima Grigone fotója
© Lengyel IntézetVELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!