szerző:
MTI/hvg.hu

Szeptember 28-án lesz hetvenöt éves Brigitte Bardot francia színésznő, egy nemzedék számára BB, „a” szexszimbólum.

Jómódú szülei ötéves korától járatták zene- és táncórákra, 16 éves korában már az Elle magazin címlapjáról mosolygott bájos, kicsit szemtelen kamaszarca. Felvevőgép elé 1952-ben, A normandiai odú című film forgatásán állt először, színészi kibontakozását jelentősen segítette Roger Vadim filmrendezővel kötött házassága.

Rövid tengerentúli kiruccanás után (1953-ban Hollywoodban Kirk Douglas partnereként játszott A szerelem törvényében) ismét hazájában forgatott. Néhány felejthető filmben nyújtott felejthető alakítás után 1956-ban férje rendezte az első igazi Bardot-filmet. Az „És Isten megteremtette a nőt” kezdő jelenetében a hason fekvő, anyaszült meztelen BB maga volt a csábítás, az asztalon mezítláb lejtett tánca máig a filmtörténet egyik legerotikusabb jelenete.

A szexuális forradalom megtestesítőjévé vált Bardot alaposan feldühítette „pimasz pucérkodásával” az erkölcscsőszöket, a lesújtó kritikák nyomán a film otthon megbukott, az amerikai nézők azonban özönlöttek a mozikba. A Life Magazin azt írta: „a Szabadság-szobor 1886-os megérkezése óta francia lány ennyire még nem villanyozta fel az amerikaiakat.

Mivel BB nagyban növelte a francia film reputációját, végül honfitársai is megenyhültek iránta, s 1970-ben elsőként az ő vonásai alapján mintázták meg a Franciaországot szimbolizáló Marianne-szobrot. A hamvasszőke szépség sikerét jórészt Vadimnak köszönhette. Tőle tudta meg, hogy ajakbiggyesztése ellenállhatatlan, szűk farmerbe és merész bikinibe bújtatott teste izgató, ő pedig jó tanítványként domborított a felvevőgép előtt. Kilenc közös filmet forgattak, együttélésük öt évig tartott.

Brigitte Bardot ma. Lábainál hevert a világ
© AP
A továbbiakban még ötven filmet forgatott. Ő maga az 1960-as Igazságot tartja legjobb filmjének, az 1961-es Magánéletnek önéletrajzi vonatkozásai vannak. Legsokoldalúbb alakítását 1963-ban a Jean-Luc Godard rendezte A megvetésben nyújtotta, 1965-ben készült Louis Malle rendezésében a Viva Maria, amit a Hímnem, nőnem, egy újabb nagyszerű Godard-film követett. 1968-ban Sean Connery oldalán szerepelt a Shalako című westernben. Bardot énekesnőként öt nagylemezt és tucatnyi kislemezt dobott piacra, leghíresebb a Serge Gainsbourggal közös Bonnie és Clyde 1968-ból.

Magánélete is mozgalmasan alakult, sok férfival volt közeli kapcsolata s még többel hozták hírbe. Férjei sorában Vadimot Jacques Charrier követte, akitől 1960-ban fia született. Később három évre Günter Sachs német milliomos playboy hitvese lett, 1992 óta Bernard d'Ormale szélsőjobboldali politikus felesége.

Utolsó filmjét, a Don Juant 1973-ban forgatta. Cicababaként megszerzett hírnevét az állatvédelemnek szenteli, a Brigitte Bardot Állatvédő Alapítvány alapítója és aktivistája. Ma leginkább nyilatkozataival borzolja a kedélyeket: támogatja az eutanázia legalizálását és az öngyilkossághoz való jog elismerését, fajgyűlöletre és idegenellenességre való felhívásai miatt többször is elítélte a bíróság.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Világ

Rasszista könyve miatt büntették meg Brigitte Bardot-t

Egy francia bíróság ötezer eurós pénzbüntetéssel sújtotta csütörtökön Brigitte Bardot egykori filmsztárt és kiadóját a tavaly megjelent Kiáltás a csendben című könyvében tett fajgyűlölő állításai miatt. Bardot-t a "népek közti barátságért" síkraszálló szervezet, az MRAP vádolta meg.

Ötmillióba is fájhat a húsvéti ittas vezetés

Ötmillióba is fájhat a húsvéti ittas vezetés

Melyik amerikai elnököt látták a Káma Szútrával a kezében?

Melyik amerikai elnököt látták a Káma Szútrával a kezében?

Szombaton elvitték a nagy pénzt az ötösön, ez történt a hatoslottó sorsolásán

Szombaton elvitték a nagy pénzt az ötösön, ez történt a hatoslottó sorsolásán

Több száz négyzetméteren ég az aljnövényzet a Határ útnál

Több száz négyzetméteren ég az aljnövényzet a Határ útnál

Ijesztő fotók érkeztek a reggeli nagydorogi balesetről

Ijesztő fotók érkeztek a reggeli nagydorogi balesetről

Összevertek egy cseh képviselőt egy borkóstolón

Összevertek egy cseh képviselőt egy borkóstolón