szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ars Homo Erotica néven a művészetben szereplő homoerotikus motívumokat bemutató kiállítást tervez júniusra a Varsói Nemzeti Múzeum.

A varsói intézmény a júniusi kiállítással akar hozzájárulni a homoszexuálisokkal szembeni előítéletek megdöntéséhez Lengyelországban. Pawel Leszkowicz, a kiállítás kurátora a Gazeta Wyborcza című lengyel napilapnak nyilatkozva elmondta, hogy a férfi aktot a homoszexuális művészet jelképének tekinti, éppúgy, ahogy a női aktot a heteroszexualitásénak. Mint hozzátette, a tárlattal a homoszexuális vágy szempontjából akarja bemutatni a művészettörténetet, egyszersmind megszabadítani az ilyen témájú művészetet az üldöztetéstől, a tabuktól és az utálattól.
  
Emlékeztetett arra, hogy a háború utáni kommunista Lengyelországban elterjedt a nézet, amely szerint a férfitest csúnya, a férfi nemi szervek ábrázolását pedig pornográfiaként tiltották. A kiállítók is kerülték eddig ezt a témát. London, Madrid, Stockholm és Zürich után először tartják Közép-Kelet-Európában, Varsóban az EuroPride nevű európai meleg fesztivált júliusban. A nemzeti konzervatív politikusok már tiltakoztak mind a fesztivál, mind a kiállítás miatt, amely Lengyelország történetében a legnagyobb ilyen jellegű tárlat lesz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szerda éjfélig ingyen megtekinthető Szomjas György filmje, a Talpuk alatt fütyül a szél

Szerda éjfélig ingyen megtekinthető Szomjas György filmje, a Talpuk alatt fütyül a szél

Közúton cirkált a vadonatúj BMW iX, le is fotózták

Közúton cirkált a vadonatúj BMW iX, le is fotózták

Közösen kérik az ellenzéki pártok, hogy ne kelljen regisztrálni az oltásra

Közösen kérik az ellenzéki pártok, hogy ne kelljen regisztrálni az oltásra