szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Többek között török és német filmhét, valamint a közép- és délkelet-európai mozira fókuszáló CinePécs filmfesztivál is a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa (EKF)-projekt interkulturális jellegét erősíti.

A programsorozat első nagyobb filmes eseménye azonban szorosan a baranyai városhoz kötődik: Pozsgai Zsolt A föld szeretője című játékfilmje Zsolnay Vilmosnak, a világhírű pécsi keramikusmester-gyárosnak állít emléket. A márciusban bemutatandó film főszerepében Zsolnay figuráját Őze Áron alakítja, partnerei többek között Koncz Gábor, Auksz Éva, Sunyovszky Szilvia, Kézdy György és Görög László.

Áprilisban a diákoké a főszerep: 23-án és 24-én a tizedik alkalommal megrendezett Pécsi Diákfilmfesztivál keretében az általános és középiskolás korosztály ifjú alkotói mutatják be munkáikat.

Május 13. és 20. között a török film világával ismerkedhetnek meg a pécsi Apolló és Uránia mozikba látogatók. A török filmhét a két kontinens határán fekvő ország dinamikusan fejlődő filmiparának terméséből válogat, az EKF Utazás a török félhold körül elnevezésű fesztiváljához kapcsolódva.

Pécs és Isztambul mellett Essen és az északnyugat-németországi Ruhr-vidék viseli az Európa Kulturális Fővárosa címet, így a magyar és török filmek mellett nem maradhatnak ki a német mozi legjobb alkotásai sem. A német filmhét elsősorban a Ruhr-vidék gazdag filmes hagyományait mutatja be az Apolló és az Uránia moziban szeptember 2. és 8. között.

A két filmszínház mellett Civil Közösségek Háza ad otthont október 4. és 10. között a II. CinePécs - Pécsi Nemzetközi Filmünnepnek. A Moveast – délkelet-európai elsőfilmesek fesztiváljának továbbfejlesztéséből kialakult egyhetes rendezvény 2010-ben új műfajok, tematikák meghonosítására, szélesebb közönség megszólítására törekszik.

A filmfesztivál elsődleges célja a közép- és délkelet-európai elsőfilmes alkotók bemutatása, így a közönség horvát, szerb, szlovák, cseh, lengyel, bolgár, osztrák, bosnyák, ukrán, török, görög és román alkotásokkal egyaránt találkozhat. A CinePécs versenyprogramjait szakmai beszélgetések és egyéb programok is színesítik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!