szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egyiptom nemrégiben mintegy 25 ezer régészeti tárgyat kapott vissza Nagy-Britanniától, némelyikük még az őskorból származik.

Faruk Hoszni egyiptomi kulturális miniszter közlése szerint a visszajuttatott leletek egy része szerdán érkezett meg egy repülőgép fedélzetén 85 ládába csomagolva. A régészeti tárgyak visszaszolgáltatását "hosszú tárgyalások" előzték meg a londoni egyetemmel - mondta el Záhi Havvász, az egyiptomi régészeti hivatal vezetője. Van köztük egy 200 ezer éves kőbalta, több cserépedény a Kr. előtti VII. évezredből, készítőik ujjlenyomataival. A tárgyak a predinasztikus Nagada kultúrának szentelt gyűjteménybe kerülnek. Ez a kultúra egy dél-egyiptomi faluról kapta a nevét, amely a világ egyik legősibb civilizációjának bölcsője. A visszakapott műtárgyakat a nyugat-egyiptomi Dahla oázisban épülő Ahmed Fahri múzeumban állítják majd ki - fűzte hozzá a hivatalvezető.

A mostaniakkal együtt Egyiptom összesen 31 ezer régiséget kapott vissza 2002 óta - jegyezte meg Havvász, aki a világban szétszórt egyiptomi műkincsek hazakerülését szorgalmazó kultúrpolitika motorja. Az ügy előmozdítására Egyiptom áprilisban nemzetközi konferenciát rendez a régészeti tárgyak visszaszolgáltatásáról, a rendezvényre mintegy 30 országot hívott meg. A külföldön kiállított legnagyobb egyiptomi régészeti gyűjteménye Nagy-Britanniának van, ott őrzik a híres rosette-i követ, egy ősi szöveget tartalmazó sötét gránitdarabot is, amelynek segítségével kutatók megfejtették a hieroglifák titkát.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Tech

Tutanhamon: Ehnaton volt az apa, KV35YL az anya

Mindeddig rejtély volt, mi okozta Tutanhamon fáraó korai halálát több mint 3000 évvel ezelőtt, ám a legújabb vizsgálat szerint megvan az ok: maláriával kombinált csontkór vitte a (szikla)sírba. Mi több: hála a géntechnikának, alighanem megfejtették az ifjú uralkodó családi kapcsolatainak titkait is.

MTI Tech

Valóban malária végzett Tutanhamonnal?

Tutanhamon és még tíz királyi múmia genetikai és komputertomográfiai vizsgálatát végző szakértők megállapítása szerint az ifjú fáraóval Kr.e. 1324-ben malária végzett, ám a Nature című tekintélyes brit tudományos folyóirat online kiadása által megkérdezett független tudósok vitatják ezt a megállapítást.

MTI / hvg.hu Kult

Bicegő, betegeskedő tinédzser volt Tutanhamon, de ...

Egyiptom ifjú fáraója bicegő, betegeskedő tinédzser volt, aki farkastorokkal látta meg a napvilágot, s dongalába volt. Mindez éles ellentétben áll Tutanhamon köztudatban élő délceg figurájával. A történészek szerint e kórságok nem rombolják le az uralkodó nimbuszát.

Joe Biden: „Minden lényeges és értékes dolog eredetileg Budapestről ered”

Joe Biden: „Minden lényeges és értékes dolog eredetileg Budapestről ered”

Operatív törzs: A 89 év felettieket a háziorvosok oltják majd, késik a Pfizer szállítmánya

Operatív törzs: A 89 év felettieket a háziorvosok oltják majd, késik a Pfizer szállítmánya

Hegyomlásnyi méretű, de sportkocsiként lő ki ez az 1000 lóerős új amerikai pickup

Hegyomlásnyi méretű, de sportkocsiként lő ki ez az 1000 lóerős új amerikai pickup