Tetszett a cikk?

A Magyar Haydn Társaság a Magyar Nemzeti Galéria C épületének Duna felőli oldalán - a Várban - délelőtt emléktáblát avat annak tiszteletére, hogy Budán, 1800. március 8-án, a budavári palota egykori tróntermében a zeneszerző vezényletével csendült fel először Haydn A teremtés című oratóriuma.

A teremtés ősbemutatója 1798 áprilisában volt Bécsben, és a bécsit követő első előadása volt az ominózus koncert, amelyet Alekszandra Pavlovna Romanova orosz nagyhercegnő, I. Pál orosz cár leánya, József nádor főherceg ifjú felesége szervezett férje 24. születésnapjára. Ő kérte fel az idős mestert az ünnepi hangverseny dirigálására. A hercegi pár esküvőjét amúgy nem sokkal korábban, 1799. októberében Oroszországban tartották.

A 68 esztendős Haydn már február közepétől Budán tartózkodott, és maga irányította a német, és magyar hivatásos énekesekből, zenekari muzsikusokból és néhány műkedvelőből összeállt zenei együttes próbáit is. A meghívott vendégek előtt zártkörben elhangzott bemutatóról a korabeli sajtó is tudósított, a Wiener Zeitung például megírta, hogy a komponista kifejezetten elégedett volt az alkalmi ensemble produkciójával. Annak nincs nyoma, hogy Haydn korábban bármikor is vezényelt volna Budán, viszont Kismartonban, Eszterházán, Pozsonyban, és Köpcsényben gyakran dirigálta saját műveit.

Az emléktáblán található, Haydnt ábrázoló dombormű Gerő Katalin alkotása. Az avatáson Kocsis Zoltán a Nemzeti Filharmonikusok főzeneigazgatója és Nagy Gábor Tamás a budavári önkormányzat polgármestere mond beszédet.

Lindner András

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!