szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy mongol sámán több hetes korteshadjáratát követte nyomon Simonyi Balázs fotográfus. A földi- és szellemvilág között közvetítő sámán a nép és a politikusok között is közvetíteni akart.

Acélbalta. Így hívják a mongol sámánt – hazája nyelvén Gansükh –, aki 2008 nyarán elindult a parlamenti választásokon Mongóliában. A télen Ulánbátorban élő, jövendőmondással, gyógyítással foglalkozó középkorú férfi nyáron jurtába költözik, és pásztorkodásból tartja fenn magát. Idealista eszméitől hajtva elhatározta, hogy megváltoztatja a belső-ázsiai köztársaságot. Korteshadjáratát követte nyomon három héten át Simonyi Balázs fotós és Füredi Zoltán dokumentumfilmes (utóbbi Mr. Acélbalta és a varázslatos aktatáska című mozija még készülőben). Simonyi huszonhét fotójából március 11-én nyílik kiállítás a Ráday utcai DocuArt Galériában. Az egy hónapig nyitva tartó tárlat érdekes módon - ám csupán véletlenül - éppen egybeesik a mongol miniszterelnök március 10-i budapesti látogatásával.

A költőként is felkent, és Petőfi Sándor Nemzeti Dalát kívülről szavaló Gansükh függetlenként próbálta megtörni a magyarországi helyzethez hasonlóan két, folyamatosan egymással vetélkedő óriáspárt uralmát Mongóliában. A Kínától 1921-ben függetlenné vált ország történelme egyébként másban is hasonlít a miénkre, a rendszerváltás például a két országban közel egy időben zajlott: a kommunista kormány 1990-ben mondott le, és még abban az évben szabad választásokat tartottak. A választási kampány az ország méretei és a lakók lélekszáma miatt – alig hárommillió ember él másfél millió négyzetkilométernyi területen - hatalmas roadshow. A túlnyomórészt füves pusztákat, északon a hegyvidékeket, délen pedig a Góbi-sivatagot a jelöltek lovas fogatokkal, jakháton, autókkal járják, és terveiket erősítőről harsogják. „Mindezt íjász- és lovasversennyel kísérik, és még birkát is illik vágni” – mondta Simonyi Balázs a hvg.hu-nak.

Acélbalta elvileg jó eséllyel indult, ugyanis az utóbbi években reneszánszát éli a sámán-kultusz Mongóliában, nagy a renoméjuk az e hivatást űzőknek. Gansükh ráadásul megfelel az „elitsámán” alapkövetelményének: felmenői között is van sámán. A kommunista időkben száműzték e „papokat”, az 1990-es évek elején alig egy tucatot ismertek. A rendszerváltás viszont „meghozta” a nosztalgiát: ma már a mongolok többsége komolyabb döntések előtt kikéri a szellemek tanácsát. Sokan még autóvásárlás előtt is fentről várják a tippet, a sámánok pedig már tévéreklámokban is megcsillogtatják képességeiket. A nagy dömpingben sokakat egyszerűen sarlatánnak minősítenek. „Gansükh elismert sámánnak számít” – így Simonyi, aki szertartás közben, rituális maszkjában is megörökítette a jelöltet.

A programjában a korrupcióellenesség, az oktatási reform és a klímavédelem szükségességét hangsúlyozó sámánnak végül nem sikerült meggyőznie a választókat: mindössze tizenhét szavazatot szerzett a lehetséges nyolcvanezerből. A Don Quijote-szerű szélmalomharcost ez nem keserítette el, szerinte a kudarcot el kell tudni viselni. „Úgy látszik, még nem jött el az időm” – mesélte a magyar látogatóknak. Így lehetséges, hogy Acélbalta legközelebb újra belevág.

 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Banksy festhetett menekülő rabot a híres readingi fegyház falára

Banksy festhetett menekülő rabot a híres readingi fegyház falára

A NAV akár el is engedheti a tb-tartozást

A NAV akár el is engedheti a tb-tartozást

300 ezer magyar keres munkahelyet magának

300 ezer magyar keres munkahelyet magának