szerző:
MTI

Balla Zsófia kapta az Artisjus irodalmi nagydíját az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület budapesti székházában tartott művészeti díjkiosztón péntek délután; az év komolyzenei díját rendhagyó módon egy három éve elhunyt zeneszerző, Pertis Jenő Ember voltam című kórusműve érdemelte ki.

Balla Zsófia A nyár barlangja című kötetéért érdemelte ki az Artisjus elismerését. A díjazottat Ferencz Győző költő, kritikus, irodalomtörténész, műfordító méltatta.
"A nyár barlangja a költőnő tizenkettedik kötete, új verseinek egyik legfőbb témája a veszteség" - emelte ki Ferencz Győző. Hozzáfűzte: Balla Zsófia versei nem simulnak a kortársi uralkodó megszólalási módba, a költő tudatosan felfüggeszti nyelvi kételyeit, de mintegy ennek ellensúlyozására kompozícióit nem egyetlen mag köré szervezi. Az Artisjus további három irodalmi díjat osztott ki, az elismeréseket Gönczöl Katalin, az Artisjus Irodalmi Alapítvány elnöke adta át.

Krusovszky Dénes költő, író, műfordító Elromlani milyen című verseskötetével érdemelte ki a díjat. Vári György kritikus méltatásában megemlékezett a költő karakteres hangjáról, kiemelve a versek radikalizmusát, melyek a "nagyvonalúan újholdasnak nevezett líraeszmény hangzásvilágával" állnak szemben.

Szilágyi Zsófia irodalomtörténész A továbbélő Móricz című tanulmánykötetéért vehette át az elismerést. Reményi József Tamás szerkesztő, kritikus a munkáját "jófajta szenvedéllyel megírt, izgalmas tanulmánykötetnek" nevezte, amely "sok megkövesedett rárakódás alól" fejti ki az új "Móricz-képet".

Tóth Krisztina költő, író Magas labda című kötetéért vehette át a díjat. A művet méltató Takács Ferenc irodalmár szerint a kötet Tóth Krisztina eddigi költői pályájának értékeit összegzi mértékadó módon. Kiemelte: ígéretes útkeresés a kötet, egy új költői hangváltozat első, de máris meggyőző költői teljesítmények formáját öltő lenyomata.

Az év komolyzenei díját rendhagyó módon egy három éve elhunyt zeneszerző, Pertis Jenő Ember voltam című kórusműve kapta, amely a Korunk Zenéje hangversenysorozatának tavaly szeptemberben tartott Megkésett ősbemutatók elnevezésű estjén hangzott el. Hollós Máté zeneszerző laudációjában kiemelte: az év komolyzenei művének járó Artisjus-díjat az előző naptári évben bemutatott kompozíciója kaphatja meg. Hangsúlyozta: Pertis Jenő már három esztendeje eltávozott, mégis megajándékozza az utókort új kompozíciókkal, amelyeket "öniróniával is átitatott aszkétikus szerénysége rejtett éveken, évtizedeken át asztalfiókba".

Az év könnyűzeneszerzőjének Erdélyi Andrásnak, a Back II Black együttes gitárosának Szinger András, az Artisjus igazgatója adta át az elismerést. Erdélyi a Funkybiotikum című album dalszerzői munkájáért kapta az elismerést. Az év könnyzenei produkciójának Palya Bea Egyszálének című albumát választották. A díjazottat méltató Wolf Péter zeneszerző az énekesnő-dalszerző egyéniségét emelte ki, mint mondta, "Palya Bea megjelenik, és onnantól kezdve nem lehet nem figyelni rá, nem lehet kivonni magunkat a hatása alól".

Földes László Hobo kapta az év könnyűzenei szövegírójának járó díjat a tavaly megjelent Circus Hungaricus lemezének "szuggesztív dalszövegei miatt". A díjat átadó Bródy János felidézte a rockzenész pályafutását, majd úgy vélte, "a Circus Hungaricus szövegei pontosan és erőteljesen szólnak arról a világról, amelyben létrejöttek, és a nemzetközi zenei formákat mélyen magyar tartalommal töltötték fel".

Az év könnyűzeneszerzői életműdíjat az idén Balázs Fecó vehette át, akinek 2009-ben jelent meg életművét árfogó Best of... lemeze. Laudációjában Malek Miklós elmondta: Balázs Fecó neve egybeforrt a Korál együttessel és a sitkei fesztivál sikerével. Mint elhangzott, a díjazott olyan zenész, akinek dalait hallva, soha nem kapcsoljuk ki a rádiót.

Az év magyarnóta-szerzője Bognár Gyula lett, akiről Nógrádi Tóth István nótaénekes elmondta: a díjazott harminc éve dolgozik a Balaton partján, és több mint négyszáz dalt írt, amelyek kottafüzetekben is megjelentek.

Az irodalmi díjak pénzjutalommal járnak, az irodalmi nagydíj  összege hárommillió forint, az irodalmi díjak mellé egyenként 1 millió 800 ezer forint jár, amelyet a díjazottak egy éven át  ösztöndíj formájában vehetnek fel. A zenei elismerésekhez pénzjutalom nem, csak egy violinkulcsot formáló kisplasztika társul.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Felhős lesz a hosszú hétvége

Felhős lesz a hosszú hétvége

Lennonék "megírtak egy úszómedencét", a mai sztárok ravaszabbul keresik degeszre magukat

Lennonék "megírtak egy úszómedencét", a mai sztárok ravaszabbul keresik degeszre magukat

Felpörgött oroszlánok okoztak riadalmat Szegeden

Felpörgött oroszlánok okoztak riadalmat Szegeden

Magyar mozikban a Casablanca magyar rendezőjéről szóló film

Magyar mozikban a Casablanca magyar rendezőjéről szóló film

Ledobta a rendőrség a cukiságbombát

Ledobta a rendőrség a cukiságbombát

Kaposvár és Pécs is akarja magának az M9-es autópályát

Kaposvár és Pécs is akarja magának az M9-es autópályát