szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Sisi utazó bidéje, Napóleon Medici porcelán tányérja és Nagy Katalin cárnő étkészlete is látható azon a nagyszabású porcelánkiállításon, mely szombaton nyílt meg a bajorországi Selb és Hohenberg an der Eger városokban.

A Királyok álma és tömegáru című tárlat apropója az európai porcelángyártás kezdetének 300. évfordulója: Erős Ágost lengyel király, szász választófejedelem 1710-ben alapította az első porcelánmanufaktúrát a szászországi Meissenben. A technológia Kínából származik, ahonnan kereskedők hozták be Európába. A szervezők szerint a kiállítás a legnagyobb és legátfogóbb, amelyet valaha Európában rendeztek: a két helyszínen 17 ország több mint 100 gyűjteményéből összesen 1000 kiállítási tárgy látható. A műtárgyak többek között a New York-i Metropolitan Művészeti Múzeumból, a párizsi Louvre-ból és a szentpétervári Peterhofból származnak. 

A tárlaton, amely a rendezők reményei szerint mintegy 100 ezer látogatót vonz majd, nemcsak történelmi időkből származó kincseket, hanem modern dizájnerikonok műveit, valamint kortárs művészek alkotásait is kiállítják. "A porcelán történetének segítségével szeretnénk bemutatni azt a társadalmi változást is, amely a 18. századi barokk udvaroktól korunk globalizációjáig ível" - mondta Petra Werner, a kiállítás főkurátora. A szervezők elmondása szerint azért választottak a kiállítás helyszínéül két délnémet kisvárost, mert az európai porcelántermelés mintegy 60 százaléka még mindig két bajorországi kerületből, Felső-Frankföldről (Oberfranken) és Felső-Pfalzból (Oberpfalz) származik.

 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tíz napra karanténba küldik, aki nem vesz részt az önkéntes koronavírusteszten Szlovákiában

Tíz napra karanténba küldik, aki nem vesz részt az önkéntes koronavírusteszten Szlovákiában

227 ezer forintnak megfelelő lesz a szlovák minimálbér

227 ezer forintnak megfelelő lesz a szlovák minimálbér

Elhagyta a várost a miskolci medve

Elhagyta a várost a miskolci medve