szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Stílszerűen happy-enddel fejeződött be a Hollywood-felirat megmentésére szervezett nagyszabású adománygyűjtő kampány: a kultikus jelkép továbbra is hirdeti az amerikai álmot.

Hugh Hefner adományával az utolsó pillanatban összegyűlt a 12,5 millió dollár (2,5 milliárd forint), amelyet péntekig kell átadni a felirat körüli 55 hektáros területet beépíteni szándékozó konzorciumnak a lelépés fejében. A filmváros kultikus jelképének megőrzésére létrehozott The Trust for Public Land alapítvány 5,8 millió dollárt (1 milliárd forint) kapott állami és helyi közalapítványoktól, a többit magánszemélyektől kalapozták össze. A legbőkezűbb adakozók között volt több mozis és televíziós vállalat mellett a Tiffany & Co., de olyan világsztárok is a zsebükbe nyúltak, mint Steven Spielberg vagy Tom Hanks. Hefner, a Playboy alapítója hétfőn tette le az asztalra a még hiányzó 900 ezer dollárt (180 millió forint).

©

A kérdéses területet 1940-ben vásárolta meg Howard Hughes, hogy házat építtessen rajta Ginger Rogersnek. Erre azonban nem került sor, és a filmmogul hagyatékát gondozók 2002-ben 1,7 millió dollárért (340 millió forint) eladták az ingatlant egy chicagói befektetőcsoportnak. A jelenlegi tulajdonosok, akik luxuslakásokat szántak a területre, kezdetben 22 millió dollárért (4,4 milliárd forint) akartak megválni tőle, ám később 12,5 millióban egyeztek meg a feliratvédőkkel.

Az álomgyár világhírűvé vált feliratát 1923-ban állították fel, és eredetileg a környék beépítését célzó, Hollywoodland elnevezésű ingatlanfejlesztést reklámozta, de a tervezett egy év után mégsem távolították el. Később Los Angeles város tulajdonába került, 1973-ban kulturális műemlékké nyilvánították. A 9 méter széles és 14 méter magas betűket az 1970-es évek végén a mostanihoz hasonló kampánnyal sikerült restaurálni. Hugh Hefner az akkori adományozók között is szerepelt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Kult

Újabb 3D-s sikerfilm az amerikai mozikban

Az Így neveld a sárkányodat című 3D-s animáció továbbra is legyőzhetetlennek bizonyult az észak-amerikai jegypénztáraknál: a hét végén 15 millió dolláros (3 milliárd forintos) bevétellel került a csúcsra.

MTI Kult

Star Trek kincsek árverésen

Lélegzetelállító hír a Star Trek rajongóknak: árverésre bocsátják a széria atyjának, Gene Roddenberrynek a gyűjteményét, benne kosztümökkel és jegyzetekkel ellátott forgatókönyvekkel.

Megszökött három koronavírusos orvos egy romániai kórházból

Megszökött három koronavírusos orvos egy romániai kórházból

Federica Pellegrini vírustesztje negatív, talán indulhat is Budapesten

Federica Pellegrini vírustesztje negatív, talán indulhat is Budapesten

Bezár egy időre a Blaha Lujza téri McDonald’s

Bezár egy időre a Blaha Lujza téri McDonald’s