szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Háromszáz dolláros (60 ezer forintos) díjat szednének a New Yorkban filmezőktől a korábban ingyenes engedély fejében, hogy ezzel is új forráshoz jussanak a városháza költségvetési hiányának pótlására. A javaslatról kedden tájékoztatták a hollywoodi stúdiók, a hirdetőcégek és a szakszervezetek képviselőit.

A háromszáz dollárt a Nagy Almában készülő filmek, reklámok, zenés videók és televíziós sorozatok után szednék be. Egy produkciónak - a forgatás időtartamától függetlenül - csak egyszer kellene fizetni az engedélyért, a tévésorozatok pedig évenként rónák le az összeget.

Amióta 1966-ban felállították a New York-i filmhivatalt, a filmezéshez kért engedély mindig is ingyenes volt. "A jelen helyzetben, a költségvetés példátlan megkurtítása miatt nincs más választásunk" - jelentette ki Katherine Oliver, a Polgármesteri Hivatal Film- Színház és Műsorsugárzó irodájának megbízottja. Az előzetes számítások szerint legfeljebb évi egymillió dolláros (200 millió forintos) bevételt jelenthet a díjszabás bevezetése, ám az iroda kétmilliós (400 millió forintos) költségvetéséhez mérten ez jelentős összeg. A metropolis összesen 60 milliárd dollárral gazdálkodik évente. A városháziak hangsúlyozták, hogy amennyiben egy alacsony költségvetésű film igazolja, hogy pénzügyi keretébe nem fér bele a háromszáz dollár, készek lemondani róla.

New Yorkban minden olyan forgatáshoz engedélyt kell kérni, amelyhez kézben hordozható kameráknál, lámpáknál, mikrofonoknál komolyabb felszereléseket, járműveket használnak. Esetenként akkor is, ha a forgatás a város tulajdonában lévő helyszínen folyik, és ezért azt le kell zárni. Tavaly 3050 - még ingyenes - engedélyt adtak ki. A képet az is árnyalja, hogy míg például Los Angelesben egy kéthetes forgatás 626 dolláros (125 ezer forintos) engedélyén felül plusz pénzbe kerül a forgatás alatti parkolás, útlezárás, rendőri biztosítás, mindezeket New York eddig is, és továbbra is ingyen biztosítja a stábok számára.

Michael Bloomberg polgármester évek óta próbálja megváltoztatni a városról költséges forgatási helyszínként kialakult képet. A filmipar évi ötmillió dolláros (egymilliárd forintos) bevételt hoz New Yorknak, és több mint százezer embert foglalkoztat. Öt éve 5 százalékos adókedvezménnyel élhetnek az itt forgató produkciók, és ez az állam által nyújtott 30 százalékkal együtt már nem is kevés. A városháza előbb begyűjti a véleményeket a javasolt háromszáz dolláros díjszabásról, majd nyilvános egyeztetést is rendeznek róla.

 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Kult

Hollywood megmenekült

Stílszerűen happy-enddel fejeződött be a Hollywood-felirat megmentésére szervezett nagyszabású adománygyűjtő kampány: a kultikus jelkép továbbra is hirdeti az amerikai álmot.

MTI Kult

Star Trek kincsek árverésen

Lélegzetelállító hír a Star Trek rajongóknak: árverésre bocsátják a széria atyjának, Gene Roddenberrynek a gyűjteményét, benne kosztümökkel és jegyzetekkel ellátott forgatókönyvekkel.

Egyszerre volt influenzája, koronavírusa és tüdőgyulladása – könyvet írt belőle

Egyszerre volt influenzája, koronavírusa és tüdőgyulladása – könyvet írt belőle

30 mp alatt leöli a koronavírus 99,9%-át több szájvíz – de figyeljen oda, mit csinál

30 mp alatt leöli a koronavírus 99,9%-át több szájvíz – de figyeljen oda, mit csinál

Felülbírálta az ügyészség a rendőrséget, folytatni kell a nyomozást a Mátrai Erőmű ügyében

Felülbírálta az ügyészség a rendőrséget, folytatni kell a nyomozást a Mátrai Erőmű ügyében