szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Újra reményt kaptunk tőlük - Terhesség és születés a Kaufering I. külső koncentrációs táborban címmel nyílt kiállítás Dachauban a tábor felszabadításának 65. évfordulója alkalmából csütörtökön.

A tárlat hat zsidó nő történetét mutatja be, akik 1944 decembere és 1945 februárja között a borzalmak közepette adtak életet gyermekeiknek, és csodával határos módon mindannyian életben maradtak. A kiállítás a dachaui koncentrációs tábor történetének egyik kevésbé ismert fejezetére világít rá.

Georg Legmann volt az első gyermek, aki a dachaui külső táborban született 1944 decemberében. "Sokkal jobban örülnék, ha valahol máshol jöttem volna világra" - mondta el szerdán a kiállítás megnyitásán. Magyar származású édesanyja sokáig nem mesélt neki a táborbéli szörnyű időkről. "Az emberek az utcán lágerfiúnak hívtak, én pedig szerettem volna már tudni, mit jelent ez" − emlékszik vissza Legmann.

"Tudtuk, hogy ezek a gyermekek megszülettek, a hátteret azonban nem ismertük" − mondta Gabriele Hammermann, az egykori táborban kialakított emlékhely vezetője. A kiállítás kurátorai, Eva Gruberová és Martina Grawatz bukkantak a kiállításon szereplő asszonyok nyomaira. Az ő munkájuk, illetve az anyák családjainak segítségével valósulhatott meg a kiállítás, amelyen eddig be nem mutatott fotók, dokumentumok és egyéb kiállítási tárgyak szerepelnek.

Bár nem volt ritka a születés a koncentrációs táborokban, a nőket és gyermekeiket legtöbbször megölték. Annak hangsúlyozására, mennyire kivételes, hogy a hét anya és gyermeke életben maradt a haláltáborban, a kiállításon történelmi kontextusba ágyazva bemutatják a nők üldöztetésének történetét.

"Túlélésük valóságos csoda volt" − mondta Gruberová. Ezt sokszor a nők hazájában sem akarták elhinni. "Amikor születési anyakönyvi kivonatot akartunk kiállíttatni, egyszerűen nem akartak regisztrálni. Azt mondták, nem létezik gyermek, amelyik túlélhette a holokausztot" − emlékszik vissza Legmann, aki ma marketingprofesszorként dolgozik Brazíliában.

A tárlat vándorkiállításként valószínűleg más országokban is látható lesz majd, elsősorban azokban, ahol szintén élnek túlélő gyermekek - Izraelben, Magyarországon, Csehországban és Brazíliában. Dachauban a kiállítás október 29-ig tekinthető meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Koncentrációs táborból bútoráruház

Heves tiltakozást és felháborodást váltott ki Olaszországban az a terv, hogy bútoráruházat építenének egy volt koncentrációs tábor helyén az Udine melletti Visco településen.

hvg.hu Tech

Mementó 1920: hazai koncentrációs táborok és zsidózó kampány

Kilencven évvel ezelőtt, 1920. január 25-én és 26-án választott nemzetgyűlést Magyarország. A kétnapos szavazás előtt a tiszti különítmények gyilkoltak, kormányon lévő szocdemeket tartóztattak le. Az országban heves zsidózás folyt azok részéről is, akik évekkel korábban összeugrasztották a nemzetiségeket, és így a történelmi Magyarország felbomlását idézték elő.

Varga Judit is elkapta a koronavírust

Varga Judit is elkapta a koronavírust

Orbánnak már nem lesz mit bezárnia, ha annyi fertőzött lesz, amennyire készül

Orbánnak már nem lesz mit bezárnia, ha annyi fertőzött lesz, amennyire készül

A Huawei kutatási-fejlesztési központot nyit Budapesten

A Huawei kutatási-fejlesztési központot nyit Budapesten