szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem kímélte a vihar a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumot sem: tetőket rongált meg és fákat döntött ki az erős szél. Kilépett medréből a Sztaravoda-patak maga alá temetve néhány átjárót és a Skanzenvasút töltésének egy szakaszát.

Megtépázott háztetők, alámosott vasút, vezetékre rádőlt fák, nedves falak: jelenleg ez jellemzi a közel 60 hektáron elterülő Szabadtéri Néprajzi Múzeumot. A Dél- és Nyugat-Dunántúl, valamint a Bakony, Balaton-felvidék tájegységekben – melyek a múzeum legmagasabb és legészakibb pontjain fekszenek - található a legtöbb megborzolt házfedél, megrongálódott kerítés. Az innen lecsorgó vizet a Sztaravoda-patak szippantotta magába, amely a Skanzen területén elsodort két átjárót és a kulcsfontosságú szervizhidat, majd egy nagy jobb kanyart vágva magának, alámosta a tavaly óta a patak mellett futó Skanzenvasút töltését, talpfáit, a betonlapokat pedig elsodorta. Jelenleg a vasút közel 10 méteres szakasza függőhídként lóg a levegőben 3 méterrel a talajszint felett - olvasható a múzeum közleményében.

Az első kárfelméréseket követően a múzeum vezetősége úgy döntött, hogy nem törli el a hétvégi Pünkösdi Játékok fesztivált. A veszélyes területet lezárták a látogatók elől, a fesztivál programjait az ép tájegységekben rendezik majd meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Vihar és árvíz – hírek percről percre

A viharos szél és az esőzés szinte az egész országban gondot okoz. A Dunántúlon és Észak-Magyarországon több patak is kilépett a medréből, a nagyvárosokban pedig fákat csavart ki a szél.