szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Idén is izgalmas, különleges programokkal készülnek a Múzeumok éjszakájára a fővárosi és vidéki múzeumok. Budapesten összesen 84 helyszínen várják a látogatókat szombat estétől másnap hajnalig.

A Magyar Nemzeti Galériában lesznek könnyű- és komolyzenei koncertek, különleges tárlatvezetések, filmvetítés, futurisztikus hajshow és a kiállításokból megmaradt csomagolóanyagból készült ruhák bemutatója. Az este kiemelkedő eseménye lesz a Paint up! Visualpower épületfestő pályázat döntője, amelynek keretében a 12 legkiemelkedőbb pályaművet - zenei aláfestéssel készült 3 perces animációkat - óriási fényerejű projektorokkal vetítik ki a múzeum homlokzatára.

A Szépművészeti Múzeumban Odüsszeia-maratont rendeznek: a felolvasáson a közönség neves színészek előadásában hallgathatja meg az ókori eposzt. A Homérosznak tulajdonított mű 12110 hexameterét 38 színész és négy "kakukktojás-résztvevő" 11 óra alatt, szünet nélkül olvassa fel szombaton kora délutántól hajnalig. A maratonon részt vesz többek között Alföldi Róbert, Bezerédi Zoltán, Béres Ilona, Bodrogi Gyula, Csányi Sándor, Gyabronka József, Hámori Gabi, Hegedűs D. Géza, Jordán Adél, Jordán Tamás, Kulka János, Lázár Kati, Máté Gábor, Molnár Piroska, Pogány Judit, Schell Judit és Udvaros Dorottya, valamint Ritoók Zsigmond akadémikus és Konrád György, Nádasdy Ádám és Spiró György író is.

A Múzeumok éjszakáján indul útjára A lehetőségek országa - Polgárosodás a 19. századi Magyarországon című vándorkiállítás a Nemzeti Kulturális Alap kétéves átfogó programja, A Felemelő Század részeként. A kiállítás nyitó rendezvényét a Magyar Nemzeti Múzeumban tartják, ahol szombaton egynapos kamaratárlat nyílik a vándorkiállítás anyagából. Ezen a Soproni Múzeum különleges Széchenyi István-relikviáit, köztük több dokumentumot, a gróf névjegyét, sapkáját, tintatartóját és szivartárcáját is megtekintheti a közönség.

Az Iparművészeti Múzeumban India lesz a főszereplő. Kiállítás nyílik az Indiában élt Sass Brunner Erzsébet és Brunner Erzsébet festményeiből, a III. Textilművészeti Triennále anyagából nyíló tárlat pedig száz kortárs iparművész alkotásait vonultatja fel. Lesz továbbá Mitsoura-koncert, indiai táncszínház, iparművészeti vásár, vetítés bollywoodi filmekből, indiai gasztronómia, valamint riksajárat a Hopp Ferenc múzeumba, ahol indiai mesék és a Calcutta Trió koncertje várja az érdeklődőket.

©

A Néprajzi Múzeumban az Aranyba rejtett arcok - aranymaszkok Ázsiából című kiállítást búcsúztatják a Múzeumok éjszakáján. A látogatók megismerkedhetnek az indonéz szigetvilág - Bali, Jáva, Szumátra - hagyományos táncaival, a Triginta Percussion trió a délkelet-ázsiai zenei tradíciókat idézi meg, Gergye Krisztián és Dus Polett tradicionális jávai tánc- és wayangestet ad, a Yava pedig világzenei koncertet varázsol a Kossuth téri épületbe.  De lesz keleti teaház és ázsiai diavetítés, receptklub, világkonyha és számos tárlatvezetés.

A Ludwig Múzeumban kreatív foglalkozásokkal várják a látogatókat, a budapesti Modell Divatiskola ruhatervező szakos hallgatói pedig futurisztikus ruhákkal rukkolnak elő. Gerber Pál retrospektív kiállításán maga a művész tart tárlatvezetést, A képzelet tudománya című kiállításon Somogyi Hajnalka kurátorral találkozhatnak a látogatók, a Félreérthetetlen mondatok - Az újragondolt gyűjtemény című tárlaton pedig Pálinkás Szűcs Róbert szerkesztő-riporterrel, az Inconnu Csoport egykori tagjával beszélget Timár Katalin, a kiállítás egyik kurátora.

A Hadtörténeti Intézet és Múzeum, valamint a Sziklakórház szervezésében fél 6-tól egészen este 11-ig a budai Vár északi részén és a múzeum díszudvarán katonai tér- és menetzene koncerteket hallhatnak az érdeklődők. Új, állandó kiállítás nyílik a Bajor Gizi Színészmúzeumban. A Szép nagy ház, park közepén… című tárlat Bajor Gizi munkássága mellett a villa átalakulását és a múzeum megalapítását mutatja be. A kertben az Élőkép Társulat (F)eltűnések című installációját és performanszát láthatja a közönség, de fellép a HOPPart Társulat és tánc-improvizációra is várják az érdeklődőket az Alaktalanul - a színházi jelmez metamorfózisa című kiállításhoz kapcsolódva. A POSZT-itt című tárlat az idén tízéves Pécsi Országos Színházi Találkozó díjazott előadásait idézi meg.

A Petőfi Irodalmi Múzeumban irodalmi divatparádé, Tóth Krisztina és a Balázs Elemér Group költői koncertje, Mácsai Pál és Huzella Péter Villon-estje, valamint latintánc-oktatás is várja az érdeklődőket. A Benedek Elek-kiállításon Jankovics Marcell rajzfilmrendező mesél, Szvorák Katalin pedig népdalokat énekel. A Faludy-kiállításon Varnus Xavér orgonaművész és Csiszár Gábor irodalomtörténész lesz a vendég. Különleges kávéház is nyílik a PIM-ben, ahol irodalmi játékokkal és rejtvényekkel üthetik el az időd az olvasás szerelmesei.

A Kiscelli Múzeumban a budapesti utcakultúra kerül a középpontba: a nagyvárosi fiatalok szabadságvágyból, kreativitásból táplálkozó különböző szubkultúrái mutatkoznak be a kiscelli kolostorépületben, a romtemplom és az egyébként nem látogatható kripta falai között. A budapesti utcaművészet, -zene, utcai tánc és divat legszínvonalasabb képviselői lépnek fel, s bemutatják a fővárosi "bringások" közösségteremtő, ugyanakkor az egyéniség kiteljesítéséhez hozzájáruló közegét és történetét.

Az Országos Széchényi Könyvtárban "a papír hallgatag hordozóból főszereplővé lép elő". Az áprilisban megnyílt Hét évszázad papírtitkai című papír- és vízjeltörténeti kiállítás mellett karikatúra-tárlat, Papírba zárt kalandok címmel a filatéliai társaság kiállítása, papírszínház és Az ezerarcú papír címmel a WC-papírreklámtól a cigarettapapíron át a különleges képeslapokig mindenféle plakát és alkalmi nyomtatvány várja a közönséget az Amit a papír elbír című programsorozaton. Az OSZK-ban lesz Rúzsa Magdi unplugged koncert, megnyílik a nemzeti könyvtár raktára, az érdeklődők megismerkedhetnek a könyvkötés és a papírfestés technikájával, a Térképtárban a földrajzi helymeghatározást segítő eszközökkel és azok használatával, a könyvtár elől pedig a Múzeumok éjszakája több helyszínét érintő kerékpáros túra is indul.

Az Egyetemi Könyvtárban éjjel 2-ig várják kóruszenével, az alapításának 375. évfordulóját ünneplő ELTE történetét bemutató jubileumi kiállítással, valamint T. Bortnyik Éva és Tubák Csaba két olajfestményből és két videóvetítésből álló fényinstallációjával az érdeklődőket, akik bepillantást nyerhetnek a könyvrestaurálás műhelytitkaiba és bebarangolhatják az épületet. 

A Vajdahunyadvárban épülettörténeti bemutatóval várják az érdeklődőket, akiket felvisznek a közönség elől elzárt, páratlan panorámát kínáló Apostolok tornyába is. Lesz Borkóstoló Akadémia, bájitalokat, varázsigéket kínáló "varázsudvar" a Jáki-kápolna kerengőjében, de az kiderül, hogyan alkotnak neves képzőművészek. A Magyar Mezőgazdasági Múzeum "rejtőzködő műtárgyait" az eldugott pincékbe leereszkedve fedezhetik fel a vállalkozó kedvűek, pihenésként pedig tűzzsonglőrök mellett Harcsa Veronika és zenekara koncertjét is megnézhetik. Lesz huszártábor, gasztronómiai programok és zászlóforgató felvonulás, de a tűzugrás sem marad el.

A Magyar Zsidó Múzeumban 22 órától kézműves foglalkozások, maceszkóstolás, játékos kvíz és ingyenes tárlatvezetés várja az érdeklődőket, akik a szefárd zene, valamint a zsidó ünnepek világába is bepillantást nyerhetnek. A Goldmark Teremben a Magyar Zsidó Levéltár 2011-ben nyíló új, a pesti zsidónegyed történetéről szóló állandó kiállításából kaphat ízelítőt a közönség. Bemutatják a zsidónegyedről készült makettet is, melyben képzeletbeli sétákra invitálják a látogatókat. A vállalkozó kedvűek a valóságban is bejárhatják a zsidónegyedet a Zachor Alapítvány diák önkénteseinek vezetésével.

Szombaton nyílik meg a Magyar Képzőművészeti Egyetem végzős hallgatóinak tárlata, a Best of Diploma 2010. A Művészek, ugyanarról másképp sorozat keretében Kocsis Ágnes filmrendező, Keresztes Ildikó énekes, Tornyi Ildikó színművész és Varga Kinga táncművész tart tárlatvezetést az egyetem tanáraival. A hallgatók és a tanárok munkáiból árverést is rendeznek az árvízkárosultak javára. Az egyetem épületével és az Epreskerttel Kőnig Frigyes rektora vezetésével ismerkedhetnek a látogatók, akik a hallgatók különböző interaktív bemutatóit is megtekinthetik az egyetem falain belül és kívül egyaránt.

Idén is lesz MOME Maraton a Múzeumok éjszakáján: a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem ezúttal a Műcsarnokban mutatkozik be, ahol a textil tanszék diploma divatshowját, az Új Reformkor program "roma divat" projektjére készült, roma motívumú, formavilágú munkákat, valamint egy különleges, kifejezetten erre az alkalomra tervezett installációt tekinthetnek meg az érdeklődők. A vizuális kommunikáció tanszéken készült alkotás az idén 130 éves egyetem elmúlt 13 évtizedét jelképező 13 pár "suttogó parabolából" áll, amelyek a Műcsarnok előtt és a termekben felállítva lehetőséget teremtenek intim beszélgetésekre és különleges (hang)üzenetek meghallgatására a múzeumi éj forgatagában.

A Magyar Nemzeti Bankban a Múzeumok éjszakáján a Róth Miksa által tervezett ólomüvegablakok különleges díszkivilágítást kapnak. A látogatók bejárhatják az épületet, az elnöki szobát, a Kis- és Nagytanácstermet, a látogatóközpontot, megnézhetik az egyetlen éjszakára megnyíló, bankjegybiztonsági elemeket bemutató tárlatot is.

A Magyar Televízió óbudai gyártóbázisán 18 és 24 óra között fogadják a látogatókat, akiket 30 fős csoportokban vezetnek végig az MTV képernyősei, Bombera Krisztina, Bényi Ildikó, Hegedűs Judit, Jegyes-Tóth Krisztina, Nagy Judit, Radványi Dorottya, Gaskó Balázs, Fiar Sándor és Nagy György. Az érdeklődők megnézhetik az MTV múltját-jelenét bemutató kisfilmet, az ideiglenesen kiállított eredeti jelmezeket, például Zenthe Ferenc ruháját, amelyet 1964-ben viselt A Tenkes kaptányában, valamint régi berendezéseket, kamerákat, videorögzítőket, monitorokat is láthatnak.

A BKV a múzeumi járatok indítása mellett más módon is megjelenik a Múzeumok éjszakáján: a Deák téren bemutatják a BKV két legrégebbi, favázas, de még ma is üzemképes villamos motorkocsiját, azok pedig, akik előzetesen regisztráltak a BKV honlapján, utazhatnak is a cég büszkeségeivel. A Deák téri Földalatti Vasúti Múzeumban fotókon láthatják az érdeklődők a legutóbbi évek nosztalgiaközlekedésének életképeit, az időnként forgalomba álló járműmatuzsálemeket.

[[ Oldaltörés (Programok a fővároson kívül) ]]

Görögország történelmi örökségéről szóló kiállítással, Hellász népi ételeivel, valamint gazdag zenei- és programkavalkáddal várják a látogatókat június 19-én a Múzeumok éjszakájának nyíregyházi rendezvénysorozatára. A program szombat délután a Jósa András Múzeum előtti Benczúr téren kirakodóvásárral és a Phemius együttes koncertjével, valamint a görög néptáncosok belvárosi felvonulásával kezdődik. Délután négykor nyitják meg a Vasilis Stamatopoulos kiállításszervező nevével fémjelzett Görög örökség Magyarországon című kiállítást, melyen görög festők képeit, a görög ortodox diaszpóra hazai történeti emlékeit, ikonjait állítják ki. A Görögországból érkezett, augusztus 19-ig megtekinthető kiállítás anyagának szerves részét képezik például a kecskeméti Zavirasz-gyűjtemény különleges kéziratai, de több magángyűjteményből származó kulturális emléket is láthat a közönség. Idén ötödik alkalommal csatlakozik a rendezvénysorozathoz a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Történeti Gyűjtemény, ahol a Vizeink a művészetekben címmel Homoródi Éva, Horváth János, Jeles Ágnes, Székhelyi Edith festőművész, H. Németh Katalin grafikusművész és Németh Erika szobrászművész műveiből rendeznek kiállítást. A Múzeumok éjszakájának rendezvényeit több megyei településen, így Nyírbátorban, Mátészalkán és Vásárosnaményban is megrendezik. 

A tiszavasvári Vasvári Pál Múzeumban kora délután nyílik a Hej, Halászok, Halászok című kiállítás, amely a nyíri mezőségen élők halászati kultúráját mutatatja be. Késő este az Erotika a népi kultúrában címmel nyílik kiállítás, melyen például férfi nemi szervet formázó húsvéti kölni tartót és női mellet formázó tejkiöntőt is láthat a közönség. A múzeum előtt található Szentmihály téren rendezik meg az Ízek Kavalkádja Kistérségi Gasztronómiai Fesztivált, de ebben az esztendőben sem hiányozhat a programból a kézművesek utcája és a tűzugrás. Kisvárdán az éjszaka Szurcsik József festőművész kiállításának megnyitójával veszi kezdetét, amelyet a helyi Ligetkék műsora követ.

Kiállítások és koncertek tucatjai, máskor nem látható érdekességek várják Szegeden és Csongrád megye más városaiban a vendégeke szombaton; a programok közül legkülönösebbnek az a "rovarvacsora" ígérkezik, melyet a Móra-múzeum trópusipillangó-kiállításához kapcsolódóan rendeznek meg. Laczkó Péter gasztronómiai szakértő, aki Kelsch Lóránt séffel állította össze a különleges menüt, a rendezvényeket beharangozó csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta, rovarokat elsősorban Délkelet-Ázsiában - főként Malajziában, Indonéziában, Thaiföldön - fogyasztanak magas fehérjetartalmuk miatt. A szegedi Kultúrpalota trópusipillangó-kiállításának látogatói zöld lombszöcskéket és tarlósáskákat kóstolhatnak majd - a rovarokat a bemutatón a szakember kevéske olajban, kurkumával ízesítve sütötte meg.

A Múzeumok éjszakájának szegedi programjai - melyek között a "rovarvacsora" csak az egyike a számtalan látványosságnak - szombaton már este hat óra előtt elkezdődnek: a Vár múzeumban vadászati kiállítás nyílik, a Kultúrpalotában és előtte koncertek szórakoztatják az egybegyűlteket, s az érdeklődőknek folyamatosan induló tárlatvezetéseken mutatják be a kiállításokat.

A Fogadalmi templomban harangszó indítja el az éjszaka programjait. A vendégek templombemutató túrán ismerhetik meg az épületet, kiállítják a Dóm eredeti tervrajzait, a toronyból pedig a város éjszakai panorámájában gyönyörködhetnek a látogatók. Ezen az estén nyitva tart a Szeged-Csanádi Egyházmegyei Múzeum és Kincstár is, ahol a szentmise páratlan művészeti kivitelű eszközeit láthatják a betérők. A Szegedi Tudományegyetem Füvészkertjében már a délutáni napsütésben elkezdődik a kézműveskedés, a növényvásár, indulnak a játékos feladatok, sötétedés után az éjszakai kalandtúrán pedig egy zseblámpával a kézben mindenki próbára teheti tájékozódó képességét és bátorságát.

Makón énekesek, néptáncosok szórakoztatják a vendégeket, lesz tűzugrás, s éjszakai kalandozás a Küzdelmes évszázadok című kiállításon. A csongrádi Tari László Múzeum könyvbemutatóval, beszélgetéssel, zenés esttel várja a látogatókat. A hódmezővásárhelyi Emlékpontban a gyerekeknek játszóházat, filmvetítéseket szerveznek, a teraszon pedig a Punk Panthers és a Ruhr vidéki Málna koncertezik.

Hetedszer rendezik meg a Múzeumok éjszakája kulturális programsorozatot a baranyai megyeszékhelyen, a pécsi múzeumok szombaton színes programokkal várják a látogatókat. Az eseményhez vasárnap a Mohácsi Történelmi Emlékhely is csatlakozik. A Baranya Megyei Múzeumok Igazgatósága valamennyi, azaz kilenc kiállítóhelye és programja látogatható a rendezvény ideje alatt. A pécsi Régészeti Múzeum többek között a török hódoltság korát idéző csempe-, textil- és szőnyegfestéssel, valamint török fegyverek, fejfedők és szimbólumok készítésével várja az érdeklődőket.

A Természettudományi Múzeum manósétára, azaz interaktív, zenés, bábos programra invitálja a legkisebbeket. A nagyobbak origamizhatnak vagy akár részt vehetnek a Jégkorszak kiállítás tárlatvezetésén; 19 órától pedig Nagy Bandó András esti mesél. Ezt követően különböző előadások lesznek hallhatóak a jégkorszakról, majd derült idő esetén a Hold és a Szaturnusz megfigyelésére is lehetőség nyílik. A Természettudományi Múzeumban az éjszakát a Durangó dobkör zárja tűzugrással egybekötve.

A Várostörténeti Múzeumban a középkori, illetve török kori hagyományokkal rendelkező bőrkikészítő, azaz a tímár mesterség történetét bemutató interaktív előadással indul az idei Múzeumok éjszakája. Aki kedvet kap, az századfordulós enteriőrben, korhű viseletekben fényképezkedhet. Interaktív kézműves foglalkozás-előadás keretében bepillantást nyerhetünk a kesztyűtervezés, a kesztyűkészítés mesterségébe is. A pécsi Néprajzi Múzeum udvarán ólomkatona-öntő, keramikus, fajátékos, mézeskalácsos várja a látogatókat. Emellett lesz bábelőadás, kézműves foglalkozás, tárlatvezetés, valamint öltöztetés a múzeum gyűjteményéből kölcsönvett népviseletekbe.

Az eseményhez június 20-án a Mohácsi Történelmi Emlékhely is csatlakozik a ”Határon innen és határon túl” címmel. A 18 órakor ágyúlövéssel induló programsorozat részeként a mohácsi Nimród Hagyományőrző Íjász Egyesület tart bemutatót az íjászat rejtelmeiről, az íjak használatáról. Az este folyamán Davorin Taslidic horvát történészprofesszor rövid előadást tart a mohácsi csata következményeiről, a nemzetiségek összetételének változásáról, és arról, hogy a nemzetiségek létszámának változása hosszú távon milyen hatásokat eredményezett, mennyiben befolyásolta évszázadokkal később a trianoni határvonal kijelölését.

A rendezvényekről bővebben az esemény honlapján olvashat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Elvégezték az ötezredik veseátültetést a Semmelweis Egyetemen

Elvégezték az ötezredik veseátültetést a Semmelweis Egyetemen

Egy hónap múlva mutatja be a Huawei a P40 és P40 Pro mobilokat

Egy hónap múlva mutatja be a Huawei a P40 és P40 Pro mobilokat

Rossi: A magyar focisták energiakészlete kimerül a nagy meccsek előtti felkészülésben

Rossi: A magyar focisták energiakészlete kimerül a nagy meccsek előtti felkészülésben