szerző:
MTI

Szokatlan, de annál érdekesebb kiállítás látható a dél-olasz Pugliában: a világ egyik legismertebb festményének, a Mona Lisának utánzatai láthatók, ruha nélkül.

Szeptember 30-ig látható az egykori olasz királynőről elnevezett Margherita di Savoia városában a Meztelen Gioconda című kiállítás. (Giocondának hívják olaszul a külföldön Mona Lisaként ismert Leonardo-festményt.)

Monna Vanna
©

A Leonardo da Vinci festette képtől kezdve a napjainkig alkotott Mona Lisákig a kiállítás két szekcióban kíséri végig az utódok műveit. Az első a XVI. századtól az 1900-as évekig mutatja be a főleg Olaszországban festett Mona Lisa-utánzatokat, a másodikban az 1911-től mostanáig készült Giocondák sorakoznak. A toszkán Leonardo da Vinci múzeummal együttműködésben rendezett kiállítás büszkesége a mester kedvenc tanítványaként ismert Gian Giacomo Caprotti, közismertebb nevén Salai (az Ördög), 1511-ben festett Monna Vanna című képe. Ez a kép nemrég befejezett restaurálása óta először hagyta el Toszkánát.

A kiállítás második része a francia-amerikai Marcel Duchamp bajuszos Giocondájával kezdődik. A kortárs alkotások között videoinstallációk és számítógépes technikával újjászületett Mona Lisák láthatók. A kiállítás címe nem kizárólag arra utal, hogy az alkotások főszereplője meztelen. "A Mona Lisát övező titok leleplezését tűztük ki célul. Az évszázadok alatt egymás után alkotott utánzatok és új verziók mindegyike elárul valamit az eredetiről. Analógiák és variánsok a Leonardo-festmény megfejtéséhez visznek közelebb" - magyarázta a da Vinci múzeum igazgatója, Alessandro Vezzosi.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Kult

Megoldódhat Mona Lisa rejtélye

Olasz antropológusok szeretnék exhumálni Leonardo da Vinci (1452-1519) földi maradványait, hogy koponyája alapján rekonstruálják az itáliai polihisztor arcvonásait, feltételezéseik szerint ugyanis Mona Lisa képmása a reneszánsz mesterének álcázott önarcképe.

MTI Kult

Mona Lisa és társai új titkokat árultak el

Új titkokat árult el Leonardo da Vinci világhírű festménye, a Mona Lisa és hat társa - a mester további hat portréja -, hála azoknak a tudományos elemzéseknek, amelyek kimutatták a vizsgált képeken található festékrétegek összetételét és vastagságát.

Szégyenteljes adatokkal dicsekednek a magyar hivatásos focisták

Szégyenteljes adatokkal dicsekednek a magyar hivatásos focisták

Eltűntek a forgalmas helyekről a hajléktalanok, így segíteni sem tudnak nekik

Eltűntek a forgalmas helyekről a hajléktalanok, így segíteni sem tudnak nekik

Segítettek a nézők, sikerült albérletet találni a vakvezető kutyás fiatalnak

Segítettek a nézők, sikerült albérletet találni a vakvezető kutyás fiatalnak

Postai csomagba rejtett bombát küldtek Soros Györgynek

Postai csomagba rejtett bombát küldtek Soros Györgynek

Bajban a haderő: Orbán lassan kénytelen szólni, hogy az orosz katonák jöjjenek vissza

Bajban a haderő: Orbán lassan kénytelen szólni, hogy az orosz katonák jöjjenek vissza

Dobi István elnök az '56-os forradalomban – egy árulás anatómiája

Dobi István elnök az '56-os forradalomban – egy árulás anatómiája