szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ma van a magyar dráma napja: több színházban különleges programmal várják a közönséget, de kiállítás, szoboravatás és díjkiosztó is szerepel az ünnepi kínálatban.

A magyar dráma napját Madách Imre Az ember tragédiája című művének 1883. szeptember 21-i ősbemutatójára emlékezve 1984 óta rendezik meg, hogy ráirányítsák a figyelmet a magyar drámairodalom értékeire, s új művek születését ösztönözzék. Az ünnep alkalmából Major Tamás arcai címmel nyílik kiállítás a Bajor Gizi Színészmúzeumban. Mint a tárlat egyik rendezője, Gajdó Tamás elmondta, Major Tamás születésének századik évfordulója alkalmából kívántak tisztelegni a művész emléke előtt. A mintegy 60 fotó mellett a kiállításon megtekinthetők jegyzetelt rendezői és szereppéldányok, Major Tamás igazolványa az illegalitás éveiből, és eddig sehol nem publikált levelek a művész hagyatékából, például egy névtelen levél 1956-ból.

A tárlat címe kettős értelmet kapott: a Majort más és más jellegű szerepeiben ábrázoló felvételek mellett a szervezők azt is dokumentálni szerették volna, hogy a művésznek milyen szerepe volt az ötvenes-hatvanas évek idején a színházi politika és az általa igazgatott Nemzeti Színház műsorának alakulásában. "Bemutatjuk a rendezőt, a színészt, a színészpedagógust, a politikust és a közéleti embert: a Ki mit tud zsűritagját, a rádiókabarék szereplőjét" - hangsúlyozta Gajdó Tamás. A kiállított fotók többsége színházi szerepeiben ábrázolja Major Tamást: többek között Tartuffe-ként, III. Richárdként, Hamletként vagy Luciferként. Számos filmfelvétel is felidézi a nagy színész emlékét, a látogatók belenézhetnek például Csurka Döglött aknák, valamint Brecht Puntilla úr és szolgája, Matti című darabjába, a Volpone televíziós változatába vagy A tizedes meg a többiek című legendás játékfilmbe is.

Az I. kerületi Horváth-kertben felavatják Ligeti Miklós 1945-ben elpusztult Déryné-szobrának rekonstruált másolatát. Több színház különleges programokkal várja a közönséget: az egri Gárdonyi Géza Színházat az igazgató vezetésével járhatják be az érdeklődők, a Miskolci Nemzeti Színházba ellátogatók két készülő produkció nyílt próbájába tekinthetnek be, a veszprémi Petőfi Színházban pedig operabarátok köre alakul.

A Színházi Dramaturgok Céhe és az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet díjátadójára este az Új Színház Bubik István Stúdiószínpadán kerül sor. Átadják a Szép Ernő-díjat, amelyet idén a Romlás című drámájáért Bartis Attila kap - a darabot Szikora János rendezte a Vígszínházban -, valamint eddigi drámaíró munkásságáért Garaczi László, életművéért pedig Tolnai Ottó is átvehet. A Színházi Dramaturgok Céhének éves díját Nádas Péter Szirének című drámája kapja, amelyből az átadót követően Takács Katalin, Huszár Zsolt és Radnai Annamária részleteket ad elő.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
HVG Kult

Mennyire írta át Arany János Az ember tragédiáját?

Madách Imre főműve minden sikerét Arany János javításainak köszönheti - szól egy másfél évszázados legenda. De mennyit igazított rajta Arany János? A magyar dráma napja alkalmából vettük elő a HVG egyik archivált cikkét.

Kézilabda-vb: újabb győzelem után negyeddöntős a magyar válogatott

Kézilabda-vb: újabb győzelem után negyeddöntős a magyar válogatott

Videó a gyárból: így készül az Astrazeneca vakcinája

Videó a gyárból: így készül az Astrazeneca vakcinája

Letartóztatták a ferencvárosi késelés gyanúsítottjait

Letartóztatták a ferencvárosi késelés gyanúsítottjait