szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Országszerte ingyenes filmfelvetítések, egy rendhagyó kiállítás, valamint a Versfilmek című animációs sorozat bemutatója várja a közönséget csütörtökön, az animáció világnapján.

A világnap fővárosi rendezvényeinek a Fogasház és a Tűzraktér ad otthont. A Tűzraktér Elfés termében 18 órától ausztrál animációs diplomafilmeket, majd kortárs lengyel, francia és indiai rövidfilm-válogatásokat vetítenek; a program atlantai független és diák alkotók munkáival zárul. A Hegedű utcai kulturális központ Aprótér elnevezésű programhelyszínén a fennállásának 50. évfordulóját ünneplő nemzetközi szövetség Best of ASIFA 50th Anniversary válogatása után a Stuttgart Trickfilmfestival, a Baden-württembergi filmakadémia és fiatal orosz alkotók legjobb munkáiból kap ízelítőt a közönség.

Az Akácfa utcai Fogasház ad otthont a Mese.tv és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Animációs Programja (MOME Anim) együttműködésében létrejött új mozgóképes gyermekvers antológia ősbemutatójának. Nyulász Péter, a webtelevíziót üzemeltető Egyszervolt.hu kommunikációs vezetője az MTI-t arról tájékoztatta, hogy az első 14 epizód 2008-ban készült el a MOME-n M. Tóth Géza, az Oscar-díjra jelölt Maestro című film rendezőjének témavezetésével. Az interneten azóta összesen másfélmillió nézőt vonzottak a versfilmek. Az először csütörtökön látható újabb 15 részben többek között Tóth Krisztina, Lackfi János és Finy Petra verseit, Palya Bea és a Kaláka dalait dolgozták fel a fiatal alkotók Fülöp József vezetésével. A bemutató után a Fogasház külföldi filmeket is vetít: német, francia, lengyel és ausztrál munkák mellett a BuSho filmfesztivál 2009-2010 évi legjobb animációs filmjeit.

Debrecenben a Méliusz Juhász Péter Megyei Könyvtár és Művelődési Központ ad otthont ingyenes vetítéseknek 10 és 18 óra között, míg a szegedi Kass Galériában különleges tárlat nyílik: a 7x3D című kiállítás monitorain Tóth Pál Balázs Béla-díjas filmrendező hét filmjét, a falakon pedig a 3D-s animáció munkafázisaiba bepillantást engedő állóképeket, rajzokat, maketteket tekinthetnek meg az érdeklődők. Patrovits Tamás elmondása szerint az ASIFA Hungary részt vesz a világnap nagyváradi, kolozsvári és sepsiszentgyörgyi programjainak szervezésében is.

Az animáció világnapjának megünneplését a Nemzetközi Animációsfilm Szövetség kezdeményezte 2002-ben, 1892-ben ugyanis erre a napra esett a mozgókép-vetítés egyik úttörője, Emile Reynaud Optikai Színházának első nyilvános vetítése Párizsban, azaz ekkor történt az egyik első próbálkozás rajzolt figurák vetítésére.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!