szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A környezetvédelem jegyében nyitja meg az olaszországi operaszezont a milánói Scala: Richard Wagner operáját egy napelemmel működő óriáskivetítőn láthatják azok, akik a kedd esti premierre nem tudnak bejutni a színházba.

A Scala idénynyitó darabja nem kizárólag az operaházban helyet foglaló kétezer díszvendégnek szól: Milánó egész városa láthatja és hallhatja A valkűrt. A székesegyház előtti főtéren, a Viktor Emánuel egykori olasz királyról elnevezett, fedett sétáló udvaron állították fel azt az óriási képernyőt, melyen élőben közvetítik a Wagner-operát. A szezonnyitó előadást minden évben kiviszik Milánó utcáira, az idei közvetítés érdekessége azonban, hogy ahhoz alternatív energiát használnak fel. A napelem működtette óriáskivetítőt az olasz Edison cég ajánlotta fel Milánónak.

Ahogy A valkűrt beharangozó sajtótájékoztatón elhangzott, 1883-ban a Scala volt az első történelmi színház Európában, ahol bevezették a villanyáramot. Az akkori dinamó ma is látható az opera melletti utcasarkon kiállítva. Most pedig az úgynevezett zéró emissziós előadások terén is élen jár a Scala.

A milánói operaház szezonnyitó előadásának bemutatója összesen nyolcvan tonna szén-dioxid kibocsátásával jár: negyven tonna a próbák és a premier során keletkezik, további negyven tonnát pedig a járműikkel érkező nézők termelnek. Ezt a CO2 mennyiséget a napelemes közvetítés ellentétételezi azokkal a feketefenyőkkel együtt, melyeket a szicíliai Messina közeli Mistrettában telepítenek az Edison szélenergia parkjában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Illegális foglalkoztatáson kapta a NAV Garancsi István biztonsági cégét

Illegális foglalkoztatáson kapta a NAV Garancsi István biztonsági cégét

Könyvelőként meddig kell megőrizni az ügyfelek dokumentumait?

Könyvelőként meddig kell megőrizni az ügyfelek dokumentumait?

Újabb településeket zárnak el az áradó borsodi folyók

Újabb településeket zárnak el az áradó borsodi folyók