szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kuthy Patrícia, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház művésze nyerte el 2010-ben a tehetséges, vidéken játszó színésznők elismerésére alapított Domján Edit-díjat, melynek átadását csütörtökön este tartották meg a nyírségi nagyváros teátrumában.

Az 1991-ben alakult Domján Edit Alapítvány a magyar színháztörténet kiemelkedő, vidéken is sokat játszó alakjának emlékére hozta létre a díjat. Az elismerés odaítéléséről a színházak javaslatai alapján az alapítvány szakemberekből álló kuratóriuma dönt. A 35 éves Kuthy Patrícia személyében már a negyedik nyíregyházi színész veheti át a rangos elismerést; korábban Pregitzer Fruzsinát, Varjú Olgát és Szabó Mártát találta a Szakonyi Károly író által elnökölt hétfős kuratórium a legjobb vidéki színésznőnek. Kuthy Patrícia egyébként 2001 óta a nyíregyházi társulat tagja, jelenleg az Othello Gyulaházán című előadásban játszik.
   
A művész a tavalyi színházi évadban Shakespeare Lear királyában Cordeliát játszotta el, de szerepelt a My Fair Ladyben, a Pál utcai fiúkban, a Valahol Európában című musicalben, a Csárdáskirálynőben, valamint a Csókos asszony című darabokban is. A színésznő 2006-ban Soós Imre-díjban részesült. A díj névadója, Domján Edit színművésznő 1932. december 25-én született Budapesten. A Színművészeti Főiskola vizsgái után 1954-től a Szegedi Nemzeti Színház, 1961-től a Petőfi Színház, 1963-tól a Nemzeti Színház, 1964-1972-ig a Madách Színház tagja. 1965-ben Jászai Mari-díjjal tüntették ki. Többször beszélt róla, hogy csak 40 éves koráig akar élni. 1972 karácsonyán drámai elszántsággal vetett véget életének. A színésznő 1954-1972-ig tartó pályafutása alatt közel nyolcvan színházi szerepet, tíz filmszerepet és számtalan rádió- és televíziós szerepet játszott el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Kult

Francia kulturális kitüntetés Ribovszky Ritának

A Francia Köztársaság Művészeti és Irodalmi Rendjének tiszti fokozatát, a külföldieknek adható legrangosabb francia állami kulturális kitüntetések egyikét veheti át pénteken Pécsett Rubovszky Rita Francois Laquieze-től, a francia nagykövetség kulturális és együttműködési tanácsosától, a Francia Intézet igazgatójától.

A kormány száz lélegeztetőgépet adott a vajdasági magyaroknak

A kormány száz lélegeztetőgépet adott a vajdasági magyaroknak

G7: Mészáros Lőrincével felérő vagyona van egy magyarországi testvérpárnak

G7: Mészáros Lőrincével felérő vagyona van egy magyarországi testvérpárnak

Döntött az EU: rá kell majd írni az elektronikai eszközökre, mekkora a várható élettartamuk

Döntött az EU: rá kell majd írni az elektronikai eszközökre, mekkora a várható élettartamuk