szerző:
hvg.hu

Egy olasz kutató Mona Lisa szemében kódokat fedezett fel, melyek alapján a modell valós identitására is végre fény derülhet.

Silvano Vinceti vette górcső alá Leonardo da Vinci egyik legvitatottabb festményén szereplő szempárt és Mona Lisa tekintete mögött észrevett egy kódot. “Szabad szemmel nem látható, feketével van a zöldesbarna alapra írva Mona Lisa jobb pupillájában az LV, ami egyértelműen Leonardo iniciáléja, de a bal pupillája ennél sokkal érdekesebb.” – meséli Vinceti, az olasz nemzeti kulturális örökség bizottságának elnöke.

Nem szembetűnő
©

A kutatások szerint a baloldalon a CE betűket lehet felismerni, de nehezen vehető ki a betűkombináció. Lehetséges, hogy inkább B és S szerepel a szemében, de bármelyik is a megfejtés, bizonyos, hogy az lesz a modell nevének kezdőbetűje. Azért érdekes mindkét verzió, mert eddig úgy vélték a művészettörténészek, hogy a modell Lisa Gherardini volt, egy firenzei kereskedő felesége. Vinceti szerint ez tévedés, mivel Leonardo Milánóban festette a képet. Bizonyítékként a kép hátulján szereplő évszámra utal: a 149-es számsor után kikopott a negyedik szám. Mégis egyértelmű, hogy az 1490-es években készült a mű, akkor pedig da Vinci Milánóban tartózkodott. Vinceti szerint a polihisztor a milánói herceg, Ludovico Sforza udvarának egyik udvarhölgyét kérte fel a modelljeként.

Dan Brown nagy sikerű Da Vinci kód című könyve szerint a Mona Lisa az Amon l’Isa anagrammája és egy ősi egyiptomi istenségre utal - írja a Guardian.

Beszél az utókor
©

“Leonardo da Vinci szeretett titokzatos kódokkal dolgozni, és üzenetet közvetíteni az utókor számára” – véli Vinceti, akinek egy francia művészettörténész 1960-as tanulmánya adta az ötletet Mona Lisa szemeiben található kódszámokkal kapcsolatban. “Tudatni akarta velünk modelljének személyazonosságát, ezért írta a jeleket a szemébe, amely az itáliai zseni szerint a lélek kapuja” – bizonygatja Vinceti, aki idén Michelangelo da Caravaggio eltűnt maradványait is azonosította.

További rejtélyes kódokat is felfedeztek a Mona Lisa festményen Vincetiék: “A háttérben jobboldalon a 72-es vagy L2-es kód vehető ki. Két szakértőnk is elmondta, hogy a jelek rögzítéséhez nagyon vékonyszálú ecsetre és nagyítóra volt szükség”. Nem lehetett tehát véletlen, hogy odakerültek.

A több mint ötszáz éves kép tehát továbbra is borzolja a kedélyeket és folyamatosan felkelti a figyelmet: egyesek mosolyát hazudtolják meg, mások azt állítják, nem is volt modellje a festőnek, hanem saját arcképét csempészte be nő vonásai mögé. Sőt, műszeres vizsgálattal arra is rájöttek, hogy a szemöldöke sem volt mindig csupasz, csupán az idő múlásával és a restaurátorok munkája révén kopott ki a szőrszálak ábrázolása.

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Bari Máriusz Tech

Mi történt Mona Lisa szemöldökével?

Mégis volt Mona Lisának szemöldöke és szempillája, állítja egy francia kutató. Pascal Cotte a maga által fabrikált fényképezőgéppel készített nagyfelbontású képet a rejtélyes hölgyről, az eredmények pedig a festmény egészéről eddig nem ismert részleteket árulnak el – írja a CNN.

MTI Kult

Mona Lisa meztelen

Szokatlan, de annál érdekesebb kiállítás látható a dél-olasz Pugliában: a világ egyik legismertebb festményének, a Mona Lisának utánzatai láthatók, ruha nélkül.

hvg.hu Tech

Megfejtették a Mona Lisa mosolyának titkát

Mosolyog a Mona Lisa vagy mégsem? Spanyol agykutatók szerint szemeink kevert jeleket küldenek agyunknak a rejtelmes arckifejezésről, ezért van az, hogy egyes pillanatokban mosolyt látunk, másokban pedig nem tudjuk felfedezni ugyanazon érzelmet az arcon, írja a New Scientist.

MTI Kult

Mona Lisa és társai új titkokat árultak el

Új titkokat árult el Leonardo da Vinci világhírű festménye, a Mona Lisa és hat társa - a mester további hat portréja -, hála azoknak a tudományos elemzéseknek, amelyek kimutatták a vizsgált képeken található festékrétegek összetételét és vastagságát.

hvg.hu Tech

Mona Lisa egy sötét és büdös sikátorban született

Giuseppe Pallanti olasz történész nemrégiben olyan dokumentumot talált, amely szerint Mona Lisa, akit Leonardo világhírű festményén örökített meg, 1479-ben született Firenzében. A gyermekkori ház nem volt messze a város legismertebb, gyönyörű épületeitől, mégsem volt előkelő környék.

MTI/hvg.hu Tech

Mona Lisa érintetlen maradt a sfumato elemzésénél

A Louvre büszkeségének, Leonardo da Vinci festményének, a Mona Lisának rajongói a mű utánozhatatlan és rejtélyes titkaként méltatják a női portré rajzolatát árnyaló „sfumato” átmeneteket: a legfőbb francia tudományos kutató központ, a CNRS egyik tudósa, Mady Elias most először elemezni tudta a különleges festészeti technikában alkalmazott anyagot.

hvg.hu Kult

Megoldódhat Mona Lisa rejtélye

Olasz antropológusok szeretnék exhumálni Leonardo da Vinci (1452-1519) földi maradványait, hogy koponyája alapján rekonstruálják az itáliai polihisztor arcvonásait, feltételezéseik szerint ugyanis Mona Lisa képmása a reneszánsz mesterének álcázott önarcképe.