szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Petri György születésnapján, december 22-én a sajtószabadság védelmében a Beszélő című politikai és kulturális folyóirat az éppen tíz éve eltávozott, a szabadságot igen fontosnak tartó költőre emlékezik.

A Beszélő december 22-ei Amíg lehet címmel meghirdetett estjének résztvevői - írók, költők - olyan saját műveket vagy Petri György tollából származó verseket olvasnak majd fel, melyek az új médiatörvény szerint jó eséllyel büntetést vonhatnak maguk után. Ezek lehetnek durvák, honunkat korholók, ironikusak vagy éppen szarkasztikusak, a lényeg, hogy a húsbavágó és aktuális kérdésekre megfelelő választ adjanak.

Petri György: Apokrif

Zakatol a szentcsalád
Isten tömi Máriát,
József nem tud elaludni,
keres valami piát.
Nem lel, felkel. Pizsamára
húz fel inget és gatyát,
lemegy a Háromkirályba,
hogy egy fröccsöt legalább---
---"Megint Isten?"
---"Az hát, megint."
Sóhajt, nagyot húz és legyint:
---"Különben,
múltkor kivertem a huppot.
Ha az orrom előtt dugtok!
---de így megmondtam a Marinak,
legalább tartsad a pofád,
úgyis szól, mint a földrengés
mindig az a rohadt ágy,
közben - de komolyan! - ne halljak
több ha-ha-ha-halleluját!"

(Örökhétfő - 1981)

De miért éppen Petri Györgyre emlékeznek? A költő, műfordító kilenc évig (1981-től 1989-ig) a Beszélő című szamizdat lap szerkesztője volt. „Ha élne, folyamatosan olyanokat mondana, amiért az 'inkvizíció' megbüntetné, ám ő még azt is megmagyarázná, hogy ez neki miért jó” - válaszolta a hvg.hu-nak Parti Nagy Lajos író, költő, az est egyik résztvevője. Mint mondta, Petri művészi érzéke, elementáris bátorsága -  verseit 1975 és 1988 között tilos volt publikálni, ezért szamizdatban jelentek meg -, a demokratikus ellenzék bátorsága követendő példa, nem pedig a falnak szaladó ősöké. Olyan kezdeményezésekre van szükség, mint a fehér címlap vagy az egyperces néma csönd a rádióban.

„Ne legyenek illúzióink, ez még csak a kezdet. Íróként nehezebb körülmények között kell majd alkotni” - mondta Parti Nagy az új médiatörvény kapcsán, hozzátéve, hogy a sajtó a legnagyobb falat, a művészetek központi szabályozása, kontroll alatt tartása már jóval nehezebb feladat lesz, ám kétségkívül számíthatunk erre is.

Amíg lehet: ez Petri György kései kötetének címe, az esten fellépők pedig - amíg lehet - tiltakozni akarnak a jövőre életbe lépő médiatörvény ellen, felhívva a figyelmet arra, hogy milyen károkat okozhat, ha nem a szakma, hanem a törvények döntik el, mi jelenhet meg (büntetés terhe nélkül) a sajtóban és mi nem. A megemlékezők között lesz Parti Nagy Lajos, Darvasi László, Esterházy Péter, Forgách András, Gerevich András, Kukorelly Endre, Márton László, Németh Gábor, Szilágyi Ákos, Takács Zsuzsa, Várady Szabolcs, Závada Pál, Kardos Róbert és Vallai Péter.

Nyitott Műhely,
December 22. 20:00

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A kormány válasza George Clooney interjújára: Soros

A kormány válasza George Clooney interjújára: Soros

Menczer Tamás: George Clooney egy jó színész, de nem világpolitikai orákulum

Menczer Tamás: George Clooney egy jó színész, de nem világpolitikai orákulum

Lemásolta a TikTokot a Snapchat, és akár pénzt is kereshetünk vele

Lemásolta a TikTokot a Snapchat, és akár pénzt is kereshetünk vele