szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Beszélő című politikai és kulturális folyóirat december 22-én, a tíz éve elhunyt Petri György születésnapján, a sajtószabadság védelmében felolvasóestet tartott. Január elsején, a magyar EU-elnökség első napján a médiatörvény kapcsán újabb beszélgetésre kerül sor kortárs magyar írók, költők részvételével.

A Beszélő december 22-ei Petri-estje nagy sikert aratott, ezért a szervezők Magyarország EU-elnöksége és a Schmitt Pál köztársasági elnök által csütörtökön aláírt médiatörvény ellen szót emelve úgy döntött, hogy újabb beszélgetésre invitálja a téma iránt fogékony hallgatóságot. A január elsejei rendezvényen részt vesz Majtényi László és Simon Éva, felolvas Dragomán György, K. Kabai Lóránt, Kőszeg Ferenc, Kukorelly Endre, Mesterházi Mónika, Németh Gábor, Parti Nagy Lajos, Spiró György, Szilágyi Ákos, Takács Zsuzsa, Tóth Kriszta és Závada Pál.

„Ahogy az est legtöbb résztvevője, én is ahhoz a nemzedékhez tartozom, amelyik foggal-körömmel harcolt a demokráciáért és a sajtószabadságért, hogy hatósági felügyelet, ellenőrzés, korlátozás nélkül lehessen írni és idézni egyes művekből” - válaszolta Szilágyi Ákos költő, műfordító a kérdésre, miért vesz részt az eseményen. „Nem adom fel a reményt, hogy a parlament által elfogadott médiatörvény alapvető pontjait módosítják. Ahogy ez a törvény született, és önmagában a tény, hogy a médiát hatóságilag ellenőrzik, aggályossá teszi számomra a helyzetet. Lehet, hogy a médiatörvény minden szava benne van az európai médiaalkotmányokban, de egyetlen olyan európai médiatörvény sincs, amely a nyomtatott sajtóra és az interneten megjelenő írásokra is kiterjeszti és szinte totálissá teszi a hatósági felügyeletet. A véleményt formáló ember túsznak érzi magát ebben a helyzetben. A sajtószabadság szent” - fogalmazott a költő. Mint mondta, számára a sajtószabadság korlátozása személyes vereség is. „Olyan politikusok hajtják végre a mostani fordulatot, akiket még mint egészen fiatal embereket az 1980-as évek elején ismertem meg, akikkel ugyanazokért a szabadságjogokért küzdöttünk” - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy ami most történik - többek között az új médiatörvény életbe lépése - húsz éves folyamat eredménye, ezért pedig mindenki - az értelmiség is - felelős.

„Ha az egyetlen korlátozó tényezőt, a politikai pártoktól független médiát kikapcsolja egy rendszer, akkor ott tényleg vége a demokráciának. Álszent dolog, amikor azt mondják, hogy ez nem a szabadság ellen irányul, hanem a szélsőséges vélemények féken tartására, amelyre a magyar jog bírósági eljárás keretében lehetőséget ad. De ezt a harcot a sajtószabadságért már nem az én nemzedékem fogja megvívni, és nem is a politikai pártok, hanem a társadalom és a mai fiatalok. A magyar társadalomnak sok mindene nincs, de szerencsére van egy erős rebellis, diktatúraellenes hagyománya. Emellett fontos az írott és mondott szó, amelynek igazsága hosszútávon mindig győz. Ebben bízom” - tette hozzá Szilágyi Ákos.

A december 22-ei Petri-esten a megemlékezők között volt Parti Nagy Lajos, Darvasi László, Esterházy Péter, Forgách András, Gerevich András, Kukorelly Endre, Márton László, Németh Gábor, Szilágyi Ákos, Takács Zsuzsa, Várady Szabolcs, Závada Pál, Kardos Róbert és Vallai Péter.


Stúdió K,

2011. január 1. 19:00

Budapest, IX. ker., Ráday u. 32.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hiába a szigorú korlátozások, Szlovéniában nem lassul a járvány terjedése

Hiába a szigorú korlátozások, Szlovéniában nem lassul a járvány terjedése

Az Európai Unió leszerződik 160 millió vakcinára a Modernával

Az Európai Unió leszerződik 160 millió vakcinára a Modernával

700 ezer hajléktalan van az EU-ban - rohamosan nő a számuk

700 ezer hajléktalan van az EU-ban - rohamosan nő a számuk