szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Sikeres, tehetséges és ismert személyeket kerestünk fel, hogy mondják el jókívánságaikat, pozitív gondolataikat 2011-re. A válaszokból mindenki meríthet magának.

Müller Péter, dramaturg és író

Mérhetetlen erőt és határtalan derűt kívánok mindenkinek a következő esztendőre. Más jókívánságom nincs, mert ez a kettő tőlünk függ - a többi a külső körülményektől. Ne feledjük, hogy igazi természetünk isteni és legyőzhetetlenül erős!

Müller Péter színházi sikerei mellett a könyvesboltok bestseller-listájának főszereplője, kötetei több százezres példányban fogynak. Maga sem érti sikere titkát, csak azt tudja, hogy a közönségével különös szimbiózisban van.

Mundruczó Kornél, rendező

Búcsúztatni egy óévet annak minden történetével és fordulatával örömteli figyelmeztetés. Egy már jócskán zajos óesztendő éppen mibennünk találkozik a még hallgatag új esztendővel. Ezen az éjszakán, amikor az ember bolyongva keresi a hidat, múlt és jövő között kell legyen egy csendes pillanat, amikor rájövünk, hogy rajtunk múlnak a dolgok. A kényszerű szilveszteri tétlenségben új szemmel nézhetünk régi önmagunkra, ki mind mi voltunk egykor.

Minden új év kéretlen újrakezdés is, amikor mindent magunk mögött hagyhatunk. Mi dönthetjük el, milyen hangról folytatódjon a dal. Merre van a jövőnk. És ki írja azt. Mi magunk döntünk-e arról, ami velünk történik, vagy a mellettünk, felettünk, alattunk, előttünk állók kezébe adtuk az életünket. Jó lenne, ha a jövő esztendőben felismerhetővé válnának azok a közös érdemeink is, amelyeket nem akarunk többé magunk mögött hagyni. Ha olyan közösségekben tudnánk létezni, amelyek a tudás és személyes felelősség és az egymás iránti tisztelet elsőrendű ideáit tartják szem előtt, nem pedig a birtoklás és a divat diktálta sürgető vágyat. Hisz mindannyian a saját történetünk igazáért felelünk.

Mundruczó filmjei sorra nyerik a külföldi díjakat, a legutóbbi a Szelíd teremtés - Frankenstein terv a sevillai ítészek tetszését nyerte el, de a cannes-i zsűri is beválogatta a versenybe. Filmkockáiból elemi erő bontakozik ki, így alkotásainak nincs szüksége sallangokra, kompromisszumokra és művi megtermékenyítésre. Szereposztására jellemző, hogy ragaszkodik a "tanulatlan nyersanyaghoz", színészei ártatlanok, vászonra csöpögtetett első vérükkel dermesztő hatást érnek el.

Krasznahorkai László, író

Kívánom, hogy 2011-ben ne szakadjon ránk az Ég.

Aztán még azt kívánom, hogy ne nyíljon meg alattunk a Föld.

És hogy a madarak hajnalonta ne maradjanak némák.

Hogy a folyók ne álljanak meg.

Hogy fújjon néha szél, és süssön néha nap.

Hogy legyen este és reggel, és legyen világosság és sötétség.

S végül azt kívánom, hogy emelje fel a szerencsétleneket, de a Rosszakra sújtson le a Menny Ura.

És kegyelmezzen. Kegyelmezzen nekünk 2011-ben is.

A Kossuth-díjas Krasznahorkai keresztül-kasul járja a világot, mindenfelé él egy kicsit, így gondolatai multikulturális szivárványcsúszdáról landolnak a papíron, Tarr Béla rendező tolmácsolásában pedig a filmtekercsen is.

Harcsa Veronika, jazzénekesnő

©

Kívánom, hogy az új évben mindenkiben egy cseppel több derű és optimizmus legyen, mint tavaly, hadd nyerjenek teret a pozitív, gyógyító, serkentő gondolatok. Számomra a zene és emberi kapcsolataim a derű legfontosabb forrásai. Kívánom, hogy mindenki találjon az életében olyan területeket, amelyekből időről időre erőt meríthet egy jókedvűbb élethez.

Harcsa Veronika még nincs harminc éves, művészi sikerei mégis érettségét bizonyítják. Kedves melódiáiról híres itthon, ám angol nyelvű dalaira nem csupán a magyar fülek nyitottak: Japánban listavezető lett például lemeze. A jazz korlátlan szólamain túl szívesen hangolódik más kortárs zenei irányzatokra is.

Kovács Kati, világbajnok kajakozó

©

Mindig tedd azt, amiben hiszel, és higgy abban, amit teszel!

Kovács Kati 29-szeres világbajnok kajakozónk, és ezzel egyben világrekorder is. Két olimpiai aranyéremmel ugyancsak büszkélkedhet. A fenti idézet elmondása szerint a konyhája falán is kint lóg.

Kovi, felnőttfilm-producer

©

Azt kívánom mindannyiunknak, hogy legyünk egészségesek, legyen egészséges a szexuális életünk, érdeklődésünk. Javuljon a gazdasági helyzet, így mindenkinek legyen bőven pénze arra, hogy sok-sok felnőttfilmet tudjunk megvásárolni. Anyagiakban és szexben gazdag új évet kívánok mindannyiuknak!

Kovács "Kovi" István a tabuból lett sikeres, hisz a szexualitás ősi, tiltott gyümölcséből erjesztett hungarikumot. Ha valaki nem pornófogyaszó, akkor is ismeri a producert, aki a magyar felnőttfilmezés ikonjává vált a rendszerváltás óta.

Cserna-Szabó András, író és újságíró

©

Az év utolsó napjain az Ábel a rengetegben-t olvastam, nem is kimondottan Ábel miatt ezúttal, hanem maga a könyv miatt - 1934-es díszkiadás, Kolozsvár, Erdélyi Szépmives Céh, megfogni is gyönyör, nemhogy kinyitni, olvasni. Igazi ünnepi olvasmány. Valahogy megnyugszom tőle. Remény van benne. Meg persze Tamási Áron mondatai is olyanok, hogy attól az ember "szeruszt" inna a világgal. Aztán Szilveszterkor lekúszott a polcról Márai, és gonoszul kinyílt 1943 Szilveszterénél. Csak hogy ne legyen minden olyan egyszerű. Azt írja, a végletekig nagylelkűnek kell lennünk. Még a kreténekkel szemben is. Meg azt is írja, az emberek nem változnak. Hmmm. Meg nahát. Végül azt mondja, van kegyelem is. Legalább ebben az utolsóban igaza lehetne.

Cserna-Szabó Andrást 2010-től József Attila-díjas íróként tarthatjuk számon. A 36 éves irodalmár novella- és esszégyűjteményein kívül étteremkritikáiról híres, sőt, maga is lelkes fakanál-forgató hírében áll.

Andy Vajna, hollywoodi filmproducer és üzletember

©

Azt kívánom, hogy legyen olyan 2011, amilyennek a legjobban szeretné mindenki, de úgy gondolom, a legfontosabb mégis az mindannyiunk számára, hogy egészségben teljen az új év.

Andy Vajna tavaly számos alkalommal hallatott magáról. A filmesről 2010-ben legfőképp üzleti vállakozásai miatt cikkeztek. Ősszel nyitotta meg a budapesti Nobu étteremet, de az ő tulajdonában van a Roberto Cavalli luxusüzlet magyarországi székhelye is. Hollywoodi kapcsolatai révén Budapestre hozza a világhírű sztárokat, legyenek azok olyan színészóriások, mint Robert De Niro, vagy maga Nobu, a leghíresebb japán szakács.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!