szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A magyar kormány kultúrpolitikájáról készített terjedelmes riportot az ARTE francia-német közszolgálati kulturális televízió - írja a Heti Válasz online.

„Itt is minden a Facebookon kezdődött, a médiatörvény elleni tüntetésekre való felhívással ... a Parlament előtt tiltakozók nem hajlandók engedni az öncenzúrának, és általában az új magyar kultúrpolitika ellen tiltakoznak, amely például megkurtította a független színházak állami támogatását, a tradicionális kultúrát preferálja, támadást indított az értelmiség ellen, és lecseréli a kulturális intézmények vezetőit" - hallható a Metropolis című műsor Budapesten készült riportjának a felvezetőjében.

Horváth Ádám, az Operaház miniszteri biztosa elmondta: a politikának nem szabadna beleszólni a kultúrába, mert az soha nem szül jót. Véleménye szerint a kultúrának pozitív példát, valamint szép és idealista dolgokat kell mutatnia a közönségnek. Az Operaház alapvetően konzervatív intézmény, de modern műveket is be kell mutatnia. A magyar közönség viszont a konzervatív rendezéseket kedveli jobban - tette hozzá a miniszteri biztos a Heti Válasz szemléje szerint.

Az ARTE megállapítása szerint Orbán Viktor miniszterelnök a konzervatív nemzeti kultúra fejlesztését tűzte ki célul. A kulturális büdzsé húsz százalékkal csökkent, de a riport szerint a hiányt a tárca uniós pénzekből reméli kipótolni. Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár elmondta: az államkassza gyakorlatilag üres, de ha lenne is benne pénz, azt nem valószínű, hogy a kultúrára lehetne fordítani.

A konzervatív nemzeti kultúrpolitika értékválasztásait Szőcs történelmi okokkal magyarázta a televíziónak. A Monarchián belül a magyar kultúra egy erős osztrák nyomás alatt formálódott, majd a két világháború közötti időszakban az akkori Németország részéről negatív befolyások érték, azt követően pedig a bolsevik mentalitással kellett megküzdenie. Ezek után szerinte érthető, hogy az ország vezetője a nemzeti kultúra gyökereihez kíván visszatérni azért, hogy független lelkületű nemzetet vezethessen. „Vagyis a nemzeti történelem kisajátítása jelentős tétkérdéssé vált Magyarországon" - véli az ARTE kommentárja.

"A kormány maximálisan koncentrálni akarja az állam hatalmát"

A televízió megkereste Rainer M. Jánost, az 56-os intézet főigazgatóját, amely intézmény egyike az áprilisban felszámolásra kerülő 35 közalapítványnak. Az igazgató elmondta: se hivatalosan, se informálisan nem közölték vele, mi a probléma a működésükkel. Véleménye szerint azonban két ok jöhet szóba: egyrészt a kormány maximálisan koncentrálni akarja az állam hatalmát, a másik ok pedig részét képezi az értelmiség függetlensége ellen folytatott harcnak. Rainer szerint a kormánynak csak az a történelemfelfogás felel meg, amely kiszolgálja a politikai érdekeiket, azaz megnevezi az ellenséget, a volt kommunista párt utódaiban.

Az ARTE kommentátora szerint a magyar kormány azt a történelemképet kedveli, amelyet a Terror Háza Múzeum sugall: a fasizmus rossz dolog volt, de a szörnyűséget a kommunizmus jelentette.

A francia-német tv-csatorna szerint Orbán Viktor 2002 óta Berlusconi olaszországi modellje alapján saját médiabirodalmat épített fel. Az új médiatörvénnyel pedig a közszolgálati médiát is ellenőrzése alá vonhatja. Néhány művész és rendező azonban létrehozta az interneten a teljesen független Szabad Magyar Televíziót, amely New Yorkból az Amerikai Népszava szerveréről működik, s így nem esik a médiatörvény hatálya alá - hangsúlyozta a francia-német csatorna.

A televíziót vezető Salamon András filmrendező elmondta: egy önkéntes alapon szerveződő, magántévéről van szó, amelynek költségvetése sincsen. „Nem félünk ... az ellenzékiség eléggé ismerős (szerep) számunkra" - mondta a rendező.

"Az Orbán-féle kultúrpolitika különösen sújtja a filmes szakmát"

Az ARTE szerint az Orbán-féle kultúrpolitika különösen sújtja a filmes szakmát, ahol jelenleg csak külföldi bérmunkák készülnek a Korda Stúdióban. A riport kitért arra, hogy amióta a filmkészítés kulcsszereplőjének számító Magyar Mozgókép Közalapítványt is felszámolásra ítélte a kormányzat azután, hogy rossz gazdálkodással és korrupcióval vádolta meg, a teljes filmszakma lebénult, beleértve a filmforgalmazást is.

A riport részletesen foglalkozik a több fesztiváldíjat nyert Pál Adrienn című film forgalmazási nehézségeivel. A rendező, Kocsis Ágnes elmondta: megszűnt a filmgyártás, több ezer embernek nincs munkája, s mivel egy film elkészítése hosszú folyamat, jelenleg senki nem rendel forgatókönyvet. Az ARTE szerint feltételezhető, hogy a még jelenleg az állam tulajdonában lévő filmstúdiókra privatizáció vár.

Tarr Béla az ARTE-nak elmondta: „csak a szalámi és Bartók Béla maradt nekünk, semmi más". A filmrendező szerint egyetlen európai filmes kultúra sem tud állami támogatás nélkül létezni. Véleménye szerint Magyarországon majd készül két-három történelmi film a nemzeti hősökről, azzal az elképzeléssel, hogy visszaadják a nemzetnek a méltóságát. „Meg vannak győződve arról, hogy mi csak a depresszióról és a problémákról beszélünk, pedig mi valójában a valós életet próbáljuk meg bemutatni. És ezt nem nagyon szeretik" - mondta a filmrendező.

Behódolnak, vagy távoznak

Pigniczky Réka filmrendező szerint a kormány mondhatta volna egyszerűen azt, hogy nincs pénz a filmgyártásra, de ehelyett inkább az állami pénzek pazarlásával, korrupcióval, sőt lopással vádolta meg a filmeseket. Talán azt gondolták, hogy a közvélemény előtti lejáratásukkal könnyebb lesz elvonni az állami támogatást. „Furcsa stratégia, sehol máshol nem láttam ilyet ... Úgy elvonni a támogatást, hogy közben kriminalizálják az embereket, ez elég új dolog. De működik" - hangsúlyozta a rendező.

A magyar kultúrpolitika ellen nyílt levélben tiltakozó filmesek a többi művészhez hasonlóan választhatnak: ellenállnak, behódolnak vagy távoznak az országból - zárul az ARTE riportja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Rendőrök védik a Trump-hívektől a georgiai választási biztost

Rendőrök védik a Trump-hívektől a georgiai választási biztost

WHO: Csökkent az új fertőzöttek száma

WHO: Csökkent az új fertőzöttek száma

Daruval emeltek ki lakásából egy majd 300 kilós embert Franciaországban

Daruval emeltek ki lakásából egy majd 300 kilós embert Franciaországban