szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Szombaton című film Mindadze második rendezői munkája, és egy Valerij Kabisa nevű ifjú pártfunkcionáriusról szól, aki az elsők között értesül a történtekről, és menekülni próbál. A körülmények folytán egy étterembe kerül, ahol régi barátokkal találkozik, és többórás értelmetlen ivászat - valamint feltehetően halálos sugárdózis - után végre egy hajóra jut, amely a Pripjaty folyón viszi messzebbre az erőműtől.

A Mindadze nyilatkozataiban hangsúlyozta: filmje nem a katasztrófáról szól, nem azt vizsgálja, ki nyomta meg a rossz gombot, hanem az emberről, aki menekülni próbál, de nem tud, vagyis az élethez való viszonyról a katasztrófával a háttérben. "Hipnotikus állapotba esni a veszély láttán emberi tulajdonság. És ez fokozottan érvényes honfitársainkra, akik az egész XX. századot afféle reaktor közvetlen közelében élték le, megérték a forradalmat, 1937-et - a sztálini repressziókat - és a második világháborút" - mondta.

A filmet először a berlini filmfesztiválon mutatták be februárban, ahol a fesztivál közönsége nem lelkesedett érte, az orosz kritikusok viszont igen. Különösen dicsérik a kritikák Oleg Mutu román operatőr munkáját. Mindadze első sorban forgatókönyvíróként, és Vagyim Abdrasitov rendező társzerzőjeként tett szert hírnévre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nincs több szexjelenet, ha férfi a rendező – ígéri Keira Knightley

Nincs több szexjelenet, ha férfi a rendező – ígéri Keira Knightley

Özil után újabb világbajnok távozik az Arsenaltól

Özil után újabb világbajnok távozik az Arsenaltól

Ceglédi: Kedves Egyesült Ellenzék, nyissatok, ne lökjetek minket a Mi Hazánkhoz!

Ceglédi: Kedves Egyesült Ellenzék, nyissatok, ne lökjetek minket a Mi Hazánkhoz!