szerző:
hvg.hu

Öröm és bánat, agresszió és naivitás, gonoszság és jóság: minden, ami az emberben lakozik, felszínre tör és kiteljesedik a színpadon. Március 27-e a színházi világnap, ez alkalomból ajánlunk néhány programot.

1962-ben ünnepelték először a színházi világnapot a Nemzetközi Színházi Intézet (International Theatre Institute – ITI) bécsi közgyűlésének határozata alapján, arra emlékezve, hogy öt évvel korábban e napon volt az évadnyitó a párizsi Nemzetek Színházában. Az ITI-t 1948-ban hívták életre, néhány évvel a második világháború lezárását követően azért, hogy a nemzetek a kultúrán keresztül - egy sajátos kifejezési forma, a színház segítségével - közelebb kerüljenek egymáshoz, a színházi nyelv, a közös szenvedély, a játék varázsa segítsen kiemelni és feldolgozni azokat a társadalmi, gazdasági és lelki problémákat, amelyekkel - a világháborúnak köszönhetően – világszerte mindenkinek szembesülnie kellett.

A világnap járulékos része az üzenet: minden évben egy ismert és elismert művész, író, költő, táncos vagy zenész tolmácsolja gondolatait, amelyek március 27-én este az eseményhez csatlakozó színházakban elhangzanak. Az úttörő Jean Cocteau francia író, költő, zenész volt 1962-ben. Üzenetét összesen 50 nyelvre fordították le. Azóta e napon körbejárta a világot többek között Vaclav Havel egykori cseh köztársasági elnök, író, Tankred Dorst német és Arthur Miller amerikai drámaíró, Peter Brook brit színházi rendező, Dmitrij Sosztakovics orosz zeneszerző és zongoraművész, Pablo Neruda chilei költő, Maurice Bejart francia balettművész, koreográfus, Richard Burton brit színész és Eugéne Ionesco román-francia származású író üzenete is. E gesztus szerves része lett a megemlékezésnek, 1978-tól a világ valamennyi országában tolmácsolják.  

©

Idén Jessica A. Kaahwa ugandai drámaíró, színésznő, az Ugandai Makerere Egyetem zene-tánc-dráma tanszékének docense hallatja hangját. „A színház értelmet ad a mának és megóv a bizonytalan jövőtől. A színház egyszerűen és közvetlenül foglalkozik társadalmi kérdésekkel. A színház olyan tapasztalatokat sűrít magába, amelyek lehetővé teszik, hogy túllépjünk az előítéleteken. (...) A színház egyetemes kifejezésmód, nyelv, amely a békesség és a megnyugvás üzenetét küldi " - olvasható az ITI honlapján.

Mit kínálnak a hazai színházak a világnap alkalmából?

A Katona József Színházban a hónap utolsó hétvégéjének programja a világnap köré épül. Március 25-én pénteken este kilenctől Moliére Mizantrópja után közönségtalálkozó lesz a Sufniban. Március 26-án, szombaton délelőtt 11 órától Torsten Buchsteiner Nordost című darabjának próbájára leshetnek be az érdeklődők (a premier április 28-án lesz). Délután 5 órától a Sufniban a színház ifjúsági programját ismertetik, este pedig Csehov Ivanovjának 150. előadása lesz. Március 27-én délelőtt 11 órától Nádas Péter olvas fel a Katonában. (A belépő 900 forint.) A Kamrában délután két órától a Színház- és Filmművészeti Egyetem harmadéves zenész-színész osztálya adja elő A vihar kapuját - Karinthy Márton műve alapján. A Katonában este héttől Spiró György Koccanás című darabját adják elő, 150. alkalommal.

Az Új Színház Bubik István Stúdiószínpadán e napon délelőtt 11-től Litvai Nelli Világszép Nádszálkisasszony című zenés mesejátékát adják, este hét órától pedig Barabás Pál, Harmath Imre, Eisemann Mihály zenés vígjátéka, a Kávé habbal megy majd. Március 27-28-án a teátrum társulata a pozsonyi Szlovák Nemzeti Színházban tartandó szakmai találkozón vesz részt, amelyen kortárs szlovák és magyar színpadi művek, kisebbségi színházak produkcióit tűzik műsorra. Az m1-en vasárnap este nyolc órától az Új Színházban futó Moliére darabot, A fösvényt vetíti, felvételről: Bánsági Ildikó, Eperjes Károly, Derzsi János, Nemes Wanda és Galkó Balázs főszereplésével. (A teátrum a világnap alkalmából tavaly bejárást szervezett a közönség számára, erről videofelvétel is készült.)

Az Örkény Színházban a színházi világnapon délután három órakor a március 12-én bemutatott János Király című előadást tekinthetik meg a nézők, utána pedig beszélgetésre invitálják a közönséget. A Nemzeti Színházban este héttől a Schauspielhaus Graz vendégszerepel, a Nemzetközi Színházi Fesztivál és a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében Molnár Ferenc Liliomát láthatja a közönség. A produkció érdekessége, hogy Bodó Viktor rendezte, Juli szerepében pedig magyar színésznő, Pető Kata tűnik fel. A Radnóti Színházban a világnap estéjén Iszaak Babel Alkony című darabját tűzik műsorra. A Bárka Színházban március 27-én délelőtt megrendezik az első Bárka Bazárt, a látogatók betekinthetnek a kulisszák mögé, délután háromtól pedig ZeneLadik lesz Hajós Andrással, Fekete-Kovács Kornéllal és a Modern Art Orchestrával. Este héttől Pirandello Nem tudni hogyan című darabját láthatja a közönség.

A Budapesti Operettszínházban március 28-án, hétfőn jótékonysági gálaestet rendez a MASZK Országos Színészegyesület a világnap alkalmából, a bevételt „a szegény vagy öreg – gyakran öreg és szegény” művészeknek felajánlva. Ahogy azt Lampl Lajos, a MASZK ügyvezető titkára korábban elmondta: átadják a Gobbi Hilda-életműdíjat és a fiatal pályakezdőknek odaítélt Soós Imre-díjat is, valamint a Psota Irén alapított Vámos László-díjat, és a Szabadtéri Színpadok Szövetsége által odaítélt Amfiteátrum-díjat. Az esten ötven művész lép fel: operett-, musical- és kabarérészletek hangzanak majd el.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
"Titkosított" címlappal küzd a demokráciáért az ausztrál sajtó

"Titkosított" címlappal küzd a demokráciáért az ausztrál sajtó

Elvenné az erkölcstelen olimpikonoktól a járadékot az olimpiai bajnok politikus

Elvenné az erkölcstelen olimpikonoktól a járadékot az olimpiai bajnok politikus

Felvette a kollégája pulóverét, aki emiatt leszúrta

Felvette a kollégája pulóverét, aki emiatt leszúrta

Zavargás volt egy máltai menekültközpontban

Zavargás volt egy máltai menekültközpontban

Kósa: Jobbat tenne egy újabb választás Borkainak és Győrnek is

Kósa: Jobbat tenne egy újabb választás Borkainak és Győrnek is

Coppola is beszállt a Marvel-filmek ekézésébe

Coppola is beszállt a Marvel-filmek ekézésébe