szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A pályázat benyújtásának határideje a közzétételtől számított legkésőbb harminc nap. A beérkezett pályázatokat a benyújtási határidőt követő harminc napon belül kell elbírálni; a munkakör betöltéséről - szakmai bizottság véleményének mérlegelése alapján - a nemzeti erőforrás miniszter tizenöt napon belül dönt.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium kultúráért felelős államtitkársága hétfőn a www.kormány.hu kormányzati portálon közzétette a Magyar Állami Operaház (MÁO) főigazgatói álláshelyének betöltésére kiírt pályázati felhívását.

A pályázat benyújtásának határideje a közzétételtől számított legkésőbb harminc nap. A beérkezett pályázatokat a benyújtási határidőt követő harminc napon belül kell elbírálni; a munkakör betöltéséről - szakmai bizottság véleményének mérlegelése alapján - a nemzeti erőforrás miniszter tizenöt napon belül dönt. A főigazgatói kinevezés öt évre szól, 2011. július 1-jétől 2016. június 30-ig tart. A pályázat a korábbi, 2007-es kiírással szemben csak a főigazgatói álláshelyre szól, a főzeneigazgatóira nem, a pályázónak kell megneveznie alkotótársait az általa elképzelt szervezeti felépítésben.

Az új pályázat a korábbiakkal ellentétben rögzíti, hogy a Magyar Állami Operaház repertoár rendszerben működő intézmény. Ehhez kell a költségvetési javaslatokat is kidolgozni. 2011-re 5,6 milliárd forintot irányoz elő a tárca, de 2,2 milliárd forint saját bevételt is elvár, ami szintén újdonság az előzőkhöz képest. Mint minden eddigi pályázatban, ebben is megjelenik, hogy a pályázónak a közönség számára jelenleg zárt Erkel Színházra vonatkozó elképzeléseket is részleteznie kell.

A főigazgató, mint egyszemélyi felelős vezető feladata, az Operaház alapító okiratában rögzített feladatok ellátása, az intézmény eredményes működtetése, részletes szakmai tervének kidolgozása, évadterv készítése. A pályázat a következőképp határozza meg a szakmai követelményeket: az aspiráns művészi kifejezésmódok sokszínűségével őrizze, ápolja és fejlessze az évtizedek alatt összegyűjtött magyar és egyetemes opera- és balettművészeti alkotások értékeit. Gondoskodjék a tehetségkutatásról és - gondozásról, valamint a művész utánpótlásról, tegye lehetővé nemzetközi hírű operaénekesek és balettművészek vendégszerepeltetését. 

Biztosítsa Magyarország magas színvonalú művészeti képviseletét az opera és a balett területén külföldön, erősítse a MÁO közönségkapcsolatait, különös tekintettel a vidéken élőkre, a határon túli magyarokra, a külföldi látogatókra, a műfaj új közönségének kinevelésére, valamint a törzsközönség megtartására és növelésére.

A Magyar Állami Operaház főigazgatói tisztére 1990. decemberében hirdettek először nyilvános pályázatot. Az első pályázók a társulat előtt számoltak be elképzelésükről: 881 szavazó közül 626-an voksoltak Ütő Endrére, akit ezt követően neveztek ki főigazgatóvá. 1995. október 31-én Ütő Endrét felmentették és 1996. június elsejével Szinetár Miklóst nevezték ki főigazgatónak, megbízatása  2001. május 31-ig szólt. 2001 tavaszán a Rockenbauer Zoltán vezetése alatt álló kulturális tárca főzeneigazgatói pályázatot hirdetett. Győriványi-Ráth György 2001. április  1-jén foglalhatta el a főzeneigazgatói posztot.

Szinetár Miklós megbízatásának lejártával újabb pályázatot írtak ki a főigazgatói posztra, amelyet Locsmándi Miklós nyert, akit 2001. szeptember 15-ével neveztek ki az operaház főigazgatójának. 2002. június 26-án Görgey Gábor kulturális miniszter visszavonta Locsmándi Miklós és Győriványi-Ráth György vezetői megbízatását. Ismét pályázatot írtak ki a főigazgatói posztra, amelynek eredményeként. 2003. január 1-jétől négy évre ismét Szinetár Miklóst bízták meg a feladattal. 2004. november 18-án Szinetár Miklós bejelentette, hogy a 2005-re várható büdzsé mértékétől teszi függővé, marad-e a dalszínház élén.

2005. január 21-én az Operaház ügyvezető igazgatót kapott: Závecz Ferencet. Szinetár Miklós 2005. június 1-jén vált meg intendáns-főigazgatói posztjától. 2005-ben új főigazgatói pályázatot írtak ki. Győztese Hegyi Árpád Jutocsa lett, a főzeneigazgató Kesselyák Gergely karmester lett. 2006 júniusában Hegyi Árpád Jutocsa távozott az operaház éléről, a dalszínház vezetését Vass Lajos, a kulturális tárca államtitkára vette át fél évre szóló miniszteri biztosi megbízással, amelyet később 2007 június végéig meghosszabbítottak.

2007. márciusban az Oktatási és Kulturális Minisztérium pályázatot hirdetett, amelynek eredményeként június Vass Lajost nevezte ki a főigazgató, Fischer Ádámot a főzeneigazgató, Kovalik Balázs művészeti vezető lett. 2010. szeptember 6-án az Operaház évadnyitó társulati ülésén elhangzott: Horváth Ádám operaénekes lesz a miniszteri biztos a dalszínházban, kinevezése szeptember 1-jétől fél évre szól. Feladataként a színház teljes körű pénzügyi és gazdasági átvilágítását, és az Operaház leghatékonyabb működését biztosító közjogi szervezeti forma megtalálását jelölték meg.

2010. október 7-én 2012-ig megbízott főzeneigazgatónak Győriványi Ráth György karmestert nevezte ki a minisztérium engedélyével Vass Lajos főigazgató. 2010. október 22-én a nemzeti erőforrás miniszter azonnali hatállyal visszavonta Vass Lajos főigazgatói és Szabó Attila  gazdasági igazgatói megbízatását.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
50 ország, 80 ezer fertőzött: interaktív térképre vittük a koronavírus terjedését

50 ország, 80 ezer fertőzött: interaktív térképre vittük a koronavírus terjedését

Megdöbbentő grafikon mutatja a „soha nem látott pedagógus-bérnövekedést”

Megdöbbentő grafikon mutatja a „soha nem látott pedagógus-bérnövekedést”

Hazahozhatják a koronavírus miatt Tenerifén rekedt öt magyart

Hazahozhatják a koronavírus miatt Tenerifén rekedt öt magyart