szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Cserhalmi György színművész lesz a 42. Magyar Filmszemle nagyjátékfilmes zsűrijének elnöke. A május 5. és 8. között négy budapesti helyszínen zajló mustrán először indulnak önálló versenyben az animációs filmek, és a szemle a közösségi portálokon is nyomon követhető lesz. Életműdíjat idén Bara Margit színésznő vehet át.

A szokásos februári időpont helyett tavaszra csúszott filmszemle fő helyszíne az Uránia Nemzeti Filmszínház lesz, de a Puskin és a Corvin moziban, valamint a Gödör Klubban is tartanak vetítéseket, rendezvényeket - közölték a szervezők szerdai budapesti sajtótájékoztatójukon. A mustra nyitó filmje Nemes Gyula Negatív magyar filmtörténet című alkotása lesz, és a megnyitón adják át Bara Margit színésznőnek a szemle életműdíját.

A közönség 500 forintos áron juthat jegyekhez, a bevételek a moziknál maradnak. A Gödör Klub eseményei - a szabadtéri vetítések, beszélgetések, koncertek - ingyenesek lesznek - mondta Durst György producer, a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMKA) képviselője, hozzátéve: a  szemle célja, hogy más fesztiválokhoz hasonlóan szabadtéren is jelen legyen, mert így még nagyobb érdeklődés kísérheti. Példaként a locarnói filmfesztivált említette, ahol 1500-2000 fő befogadására alkalmas szabadtéri vetítéseket tartanak.

A nagyjátékfilmes verseny nemzetközi zsűrijét Cserhalmi György színművész vezeti, a testület tagja lesz továbbá Gasparik Attila színész, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem rektora, Tatiana Dimitrova film- és színházreferens, a Prágai Magyar Kulturális Központ képviselője, Urbán András színházi rendező, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház munkatársa és Vivi Dragan Vasile ismert román operatőr. A szervezők célja volt, hogy a magyar filmgyártás jelenlegi helyzetétől "eltávolodó" nemzetközi zsűrit toborozzanak - jegyezte meg Durst György, aki szerint mindazonáltal sikerült olyan szakembereket megnyerni, akik "értik a magyar nyelvet".

Összesen 409 alkotást neveztek az idei szemlére: a 28 játékfilmből 11, a 146 dokumentumfilmből 24, a 95 kisjátékfilmből 26, a 60 animációs alkotásból 11, az 58 tudományos-ismeretterjesztő filmből pedig 10 kapott helyet a műfajonkénti versenyprogramban. Ulrich Gábor animációsfilm-rendező örömének adott hangot, hogy az animációs filmek önálló versenykategóriában szerepelhetnek. Ez a műfaj eddig csak elenyésző számban volt jelen a versenyben - emlékeztetett.

A játékfilmekről szólva Sós Mária rendező elmondta: a nyitó film, a Negatív magyar filmtörténet híres magyar rendezők el nem készült történeteit mutatja be, ötleteket, amelyek a fiók mélyén ragadtak. "A Negatív történet a mi pozitív üzenetünk" - fogalmazott Sós Mária, aki üdvözölte, hogy a korábbi évek gyakorlatával szemben, idén a tévéfilmekből is tartanak vetítéseket.

A nem fikciós műfajokról - dokumentum- és természetfilmekről - szólva Kocsis Tibor dokumentumfilm-rendező kiemelte, hogy az MMKA által támogatott filmek mellett ezekben a kategóriákban olyan alkotások is helyet kaptak, amelyek nagy nemzetközi televízió-társaságok támogatását élvezték, így nagyobb költségvetésből gazdálkodhattak. Ez meglátszik a produkciókon - vélekedett a szakember, hangsúlyozva, hogy a dokumentumfilmes zsűriben helyet foglal majd Kerekes Péter szlovák rendező, Európa-szerte nagy tiszteletnek örvendő szakember is.

A kiegészítő programok szervezése még folyik, a szakmai szervezetek közül a vágók javaslatára az idén 100 esztendős Morell Mihályról is megemlékeznek. Az idős szakember volt a vágója többek közt a Szindbád című filmnek, amelyet a szemlén le is vetítenek majd.

Bereczki Csaba, az MMKA nemzetközi igazgatója elmondta: a filmszemle hagyományos februári időpontja kedvezőbb volt az esemény nemzetközi kapcsolatait nézve, hiszen a fesztiválidény elején, a Berlinalét közvetlenül, Cannes-t pedig jócskán megelőzve tartották az eseményt. Az idei sorozat - mivel épp a cannes-i filmfesztivál előtt három nappal ér véget - nem számíthat olyan nemzetközi érdeklődésre. Fontos viszont, hogy az alkotók bemutathatják munkáikat - emelte ki. 

A 42. Filmszemle 93 millió forintos költségvetésből gazdálkodhat, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium 70, a Nemzeti Kulturális Alap öt, a főváros három millió forinttal járult hozzá a kiadásokhoz. A fennmaradó részt támogatóktól szerezték. A versenyben szereplő filmek jelentős része az MMKA segítségével készülhetett el. A szűkebb büdzsé miatt ezúttal nem osztják ki a Magyar Mozgókép Mestere díjat. A fesztivált ezúttal is a film.hu oldalon lehet nyomon követni, de a közösségi portálokon is képviselteti magát, jelen lesz a Twitter mikroblogon és a Facebookon is. A közönségdíj az utóbbin zajló szavazáson dől majd el.

A szemlét jelentős mértékben támogató Magyar Telekom képviselője bejelentette: pályázatot hirdetnek filmtervekre. A kiválasztott projekteket 10 millió forinttal tudják segíteni. A szemle idején a társaság televíziós szolgáltatásának előfizetői a videotékaszolgáltatás keretében a mustra számos alkotását megtekinthetik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Kult

Mégis lesz Magyar Filmszemle

A bejelentés miatt a hírek szerint elmarad a filmes szervezetek által februárra tervezett alternatív filmszemle.

Bántalmazással vádolja volt barátnője a US Open döntősét

Bántalmazással vádolja volt barátnője a US Open döntősét

Kiszámolták, mennyivel járulnak hozzá a bankok az élővilág pusztulásához

Kiszámolták, mennyivel járulnak hozzá a bankok az élővilág pusztulásához

Emmi: Az orvosok csak az ellenzék és a sajtó miatt bizonytalanok

Emmi: Az orvosok csak az ellenzék és a sajtó miatt bizonytalanok