szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Világhírű filmek, egyebek közt a Drakula, az Egy gésa emlékiratai, a Benjamin Button különös élete, a Lara Croft és a Mrs. Henderson bemutatja című alkotások forgatókönyveinek szerzőit várják Budapestre május első hetében egy forgatókönyvírói műhelytalálkozóra és mesterkurzusra.

Az éQuinoxe Germany Screenwriters Workshopot először rendezik meg a magyar fővárosban - közölte a MEDIA Desk Magyarország. A május 2. és 9. között zajló eseményen a meghívott forgatókönyvírók kilenc fiatal európai alkotó szkriptjét fejlesztik, James V. Hart amerikai forgatókönyvíró pedig nyilvános mesterkurzust tart a Puskin moziban Francis Ford Coppola Drakula című klasszikusának vetítését követően.

A müncheni székhelyű éQuinoxe évente más-más európai nagyvárosban tartja a Screenwriters Workshopot. A budapestre érkező filmes szakemberek között lesz James V. Hart mellett Robin Swicord és Martin Sherman amerikai forgatókönyvíró, Claire Dobbin ausztrál dramaturg, Mark O'Halloran ír, Susanne Schneider német író-rendező, továbbá Siri Senje norvég és Andy Cox brit forgatókönyvíró.

A 2001 óta működő éQuinoxe-ot a Robert Redford Sundance Intézetében működő Screenwriters Lab elnevezésű műhely mintájára hozták létre, fő támogatója az Európai Unió MEDIA programja. A workshopon fejlesztett forgatókönyvek között számos siker volt, köztük Stefan Ruzowitzky Pénzhamisítók (Die Fälscher) című mozifilmje, amelyet a legjobb idegen nyelvű alkotásnak járó Oscar-díjjal jutalmaztak. A beküldött forgatókönyvek közül nemzetközi szakmai zsűri választotta ki a kilenc legjobbat. A meghívott szkriptek öt országból származnak, köztük van két magyar alkotó, Dési András György Titkos pizsama és Keményffy Tamás Tiltott nyelv című munkája.

A szakmai rendezvény nyilvános záróakkordjaként május 9-én minden mozirajongónak és érdeklődőnek lehetősége nyílik, hogy a Puskin moziban megnézze Francis Ford Coppola három Oscar-díjjal jutalmazott, Drakula című munkáját.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Shake

A forgatókönyvírók rábólintottak

Az internetre került munkájukért az első két évben 1200 dollárt (azaz 205 ezer forintot) kaphatnak az amerikai írók, míg a frissen ratifikált hároméves szerződés szerint a harmadik évben 2 százalékos részesedés jár nekik a forgalmazó hasznából.