szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Magyar Tudományos Akadémia 1992-es közgyűlésének megfelelően változatlan formában marad fenn a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia (SZIMA).

Mint a Magyar Tudományos Akadémia elnöke kifejtette, nincs változás a SZIMA státuszában. Dobszay  László, a SZIMA elnöke és Ferencz Győző ügyvezető elnök a közelmúltban lemondott, utóbbi azonban június végéig, a SZIMA közgyűléséig ellátja feladatait.

"A kormány törvénytervezetet szándékozik benyújtani, amelyben szabályozza egy Magyar Művészeti Akadémia felállítását. Azért beszélek egy Magyar Művészeti Akadémia felállításáról, mert nagyon sokan úgy interpretálták a sajtóban, hogy a Makovecz Imre és művésztársai által létrehozott Akadémiát emelte be az Alkotmányba az alaptörvény szövege" - magyarázta Pálinkás József.

©

Az előzményeket ismertetve, elmondta, hogy már 1990-ben felmerült egy Művészeti Akadémia létrehozásának gondolata. Ugyanakkor az MTA közgyűlése Kosáry Domokos javaslatára 1992-ben a Magyar Tudományos Akadémiával társult intézményként létrehozta a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémiát. A SZIMA költségvetési támogatásban részesül az Akadémiától, s térítésmentesen használhatja rendezvényeihez az MTA infrastruktúráját.

"A magam részéről úgy gondolom, hogy helyesebb volna, ha Magyarországon egy Művészeti Akadémia lenne, ugyanakkor a Magyar Tudományos Akadémia közgyűlése hozta létre a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémiát Kosáry Domokos javaslatára. A Magyar Tudományos Akadémia elnökeként én a közgyűlés határozataihoz tartom magam" - emelte ki Pálinkás József, hozzátéve: meg kell várni, hogy megszülessen a törvény a Magyar Művészeti Akadémiáról.

"Hiszen azzal, hogy a Magyar Művészeti Akadémia szerepel az Alkotmányban, még nincsenek tisztázva a szabályai, az, hogy köztestületként hogyan működik. Amikor törvénnyel, köztestületként hivatalosan is létrejön a Magyar Művészeti Akadémia, természetesen felveszem vele a kapcsolatot, vagy ők veszik fel velem a kapcsolatot" - fogalmazott a tudós társaság elnöke, aki nem kíván foglalkozni a művésztársadalomban meglévő "belső ízlésbeli különbségekkel", a különböző csoportok között meglévő esetleges ellentétekkel.

"Ily módon pillanatnyilag Magyarországnak két művészeti akadémia van. Azt gondolom, hogy a Magyar Tudományos Akadémia elnökeként mindkettővel jó kapcsolatra törekszem. A Széchenyi Művészeti Akadémiára a közgyűlés határozatának és Kosáry Domokos le nem írt végakaratának megfelelően a továbbiakban is úgy tekintek, mint egy olyan intézményre, amely társult tagja a Magyar Tudományos Akadémiának és a művészeti kérdésekben a MTA támaszkodik erre az Akadémiára. Azok a tagjaink, akik a művészethez közeli területen dolgoznak, például művészettörténészek, zenetörténészek, különösen szoros kapcsolatot ápolnak a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémiával" - összegezte Pálinkás József.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Projektorként és hangszóróként is használható az Asus ügyes kis újdonsága

Projektorként és hangszóróként is használható az Asus ügyes kis újdonsága

Donald Trump: „A mozgalom, amelyet elindítottunk, csak a kezdet”

Donald Trump: „A mozgalom, amelyet elindítottunk, csak a kezdet”

Ilyen, amikor az emberség a falakat is áttöri

Ilyen, amikor az emberség a falakat is áttöri