szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Celluloid függöny címmel rendezi meg Londonban az európai hidegháborús kémfilmek fesztiválját a Goethe Intézet és az EUNIC London a Riverside Studios művészmozijában péntektől hétfőig.

A nagyszabású európai kémfilmfesztivált a berlini fal 1961-es felhúzásának 50. évfordulója alkalmából tartják. Magyarországot Várkonyi Zoltán Fotó Háber című, 1963-ban készült filmje képviseli. Az egyedülálló fesztivál szervezői a vasfüggöny mindkét oldaláról válogattak, így összesen 11 kémfilmet mutatnak be - mondta el az MTI-nek Végh Gyöngyi, a Londoni Magyar Kulturális Központ sajtóreferense.

A magyar intézet meghívására a neves dokumentumfilm-rendező, Papp Gábor Zsigmond - aki több filmjében is foglalkozik a hidegháborús kémkedés kérdésével (Kémek a porfészekben, 2009, Az ellenség köztünk van, 2011) - részt vesz a szakértői panelbeszélgetésben és bevezetőt mond Várkonyi Zoltán Fotó Háber című filmjének vetítése előtt. 

A fesztivál kiemelt filmjei között szerepel a John Le Carré regényéből 1965-ben készült A kém, aki bejött a hidegről című alkotás Richard Burton főszereplésével, valamint a mozikban most először vetített szovjet kémfilm, a Skvorets i Lira (Seregély és lant), mely az Eisensteinnel együttműködő Grigorij Alekszandrov utolsó filmje 1974-ből. A fesztivál kurátorai: Nyikolaj Nyikityin és Oliver Baumgarten európai filmszakértők.

A beszélgetések egyik résztvevője lesz többek között a BBC biztonsági tudósítója, Gordon Corera, aki a Hidegháborútól a WikiLeaksig címen értekezik és előadást tart Phillip Knightley író, kémspecialista is. A fesztivál része egy korabeli filmplakátokból összeállított kiállítás is, mely a Kiss Kiss Kill Kill címet viseli. A Celluloid függöny fesztivál júniusban Berlinbe megy, a német fővárosban június 1-től 22-ig láthatják a hidegháborús kémfilmeket a mozilátogatók.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Kult

Cannes: húsz film, magyar zsűritag

Teljessé vált szerdán a The Artist című filmmel a 64. cannes-i filmfesztivál versenyprogramja - jelentették be a szervezők. Az is ismertté vált, hogy Vezér Éva, a Magyar Filmunió elnöke tagja lesz az elsőfilmesek szekciójában ítélkező zsűrinek.

Rakonczay feladni kényszerült óceánátkelési kísérletét

Rakonczay feladni kényszerült óceánátkelési kísérletét

Így lett 12 milliárd euróval vastagabb magyar „országboríték” az EU-ban

Így lett 12 milliárd euróval vastagabb magyar „országboríték” az EU-ban

A kapus félelme szabadrúgásnál: nem mindig kell sorfal

A kapus félelme szabadrúgásnál: nem mindig kell sorfal