szerző:
hvg.hu

Lelkesen kattogtató turisták a Lánchídon, fényképezőgép előtt pózoló diákok a Hősök terén, villanó vakuk a Várban: a hazánkba látogató külföldiek többsége korrektül megörökíti a legfőbb turisztikai látnivalókat, épp úgy, ahogy mi is tennénk egy idegen országban. Utánanéztünk, hogy az egyik legismertebb fotómegosztó oldalon milyen képek jelennek meg Budapestről.

Arról, hogy miként látják Budapestet a magyarok és külföldiek, a megörökített és különböző fórumokon - közösségi oldalakon, blogon, kép- és videomegosztó portálokon - közzétett fotók árulkodnak. Az egyik legnagyobb fotómegosztón, a Flickr-en több mint egymillió találat jelenik meg, ha beírjuk a keresőbe a Budapest kulcsszót.

Az összes felhasználó által feltöltött tartalmat alapul véve cikkünk megírásakor - az 1 069 361 találatból - a Dunán ringatózó Budapest hajó jelent meg elsőként. Második az Országház látképe a Halászbástyáról, harmadik pedig egy panorámafotó az Erzsébet-kilátóból. Ezt követi a Lánchídról és a Budai Várról (a képaláírás tanúsága szerint a Westend felett egykor lebegő hőlégballonból) készült fotó, majd egy Google Earth-ös műholdfelvétel a Duna Lánchíd és Erzsébet híd közötti szakaszáról. Érdekesség, hogy a megszokott látnivalók között az 1990-es taxis blokád is feltűnik egy Nyugati téri pillanatképen.

©

A külföldi felhasználók által feltöltött első száz képből tíz az Országházat, tizenhárom a Lánchidat, öt a Budai Várat, három a Szabadság-szobrot ábrázolja, tizennégyen pedig panorámafotó látható. Van kép még a száz között a Szent István Bazilikáról, a Vásárcsarnokról és a Halászbástyáról is.

Ha szűkítjük a kört és más szempontok alapján keresünk, például csak a Budapest címkével - taggel - ellátott fotókat nézzük, a 800 694 találatból elsők között jönnek fel az uniós pénzügyminiszterek április 9-i budapesti találkozója kapcsán meghirdetetett tüntetés képei, a Hősök teréről. A folyamatosan frissülő képanyagból világosan látszik, hogy a külföldiek által készített fotókon a szokásos turisztikai látnivalókon kívül emberközelibb témák is felbukkannak: például budapesti kapualjak, belső udvarok, épületrészletek, táblák és feliratok, csendélet, például a Duna-parton felejtett cipőkkel.

©

A böngészésnek egy másik módja, ha tematikusan, csoportok szerint keresünk a feltöltött képek között. A több mint 5 éve megalakult Budapest, Hungary-csoport-nak cikkünk megírásakor 2585 külföldi és hazai tagja volt, akik összesen 24 987 képet osztottak meg. Ezek egy része a szokásos perspektívából ábrázolja a budapesti látnivalókat, míg némelyik a mindennapi élet pillanatait villantja fel, legyen az egy graffitis fal előtt hagyott bicikli, villamossínen áthaladó idős férfi, vagy egy padon ücsörgő ember.

Mi a helyzet a videomegosztókon?

Mit lát egy népről az, aki a világ legnagyobb internetes videomegosztóján keres rá, a legnépszerűbb közvetítőnyelvet, az angolt használva? E kérdésre kerestük a választ 2008-ban, a YouTube videomegosztó adatbázisát vizsgálva. Célkeresztben 35 európai nép, a végeredmény több szempontból is érdekes. Tovább.

©

A Budapest-csoport-nak („Magyar nyelvű, nem csak budapestieknek. Jöhetnek a fotók, ki milyennek látja a várost!”) jelenleg 2604 tagja van, akik közel 40 ezer fotót töltöttek fel a Flickr-re, míg a Feeling Budapest-hez („Mondd el képekben, mennyire érintett meg a város”) eddig 318 tag csatlakozott, összesen 3234 képpel.

©
©

Mit mesél az idegenvezető?

„A külföldi turisták körében még mindig a Budai Vár - Mátyás-templom, Halászbástya, Magyar Nemzeti Galéria -, a Lánchíd, a Hősök tere, a Duna-korzó és az Országház a legnépszerűbb budapesti célpont, de a Váci utcai séta - a Vörösmarty tér érintésével - és az Andrássy úti épületek megtekintése is gyakori program” – mondta a hvg.hu-nak az olasz, angol és német nyelven beszélő 35 éves Anikó, aki évek óta idegenvezetőként dolgozik, nyáron pedig egy budapesti kirándulóhajón fogadja a városnéző csoportokat.

©

A Fővám téri Vásárcsarnok, a Margitsziget, az Opera is sok külföldi vendéget vonz, a Gellért- és Széchenyi gyógyfürdőt pedig egyre több fiatal turista keresi fel - az oroszok és a távol-keletiek kedvelt célpontja. A Dohány utcai Zsinagóga, a Liszt Ferenc tér is a látogatottabb fővárosi helyek közé tartozik, emellett nő az érdeklődés a romkocsmák iránt.

Lánchíd sokszor
©

„Volt egy német csoport, amely megkért, hogy este vigyem el őket a ’legéletszagúbb’ kocsmába, ahol 'vizezett bort' kapni, lehet dohányozni és rozoga fotelekben ücsörögni, merthogy hallottak ilyenről” – teszi hozzá az idegenvezető, mindezt megtoldva azzal, hogy a város igazi arcának megismerése - a szervezett programokon túl - egyre több külföldi turistát ösztönöz arra, hogy esténként tömegközlekedéssel eljusson útikönyvekben nem szereplő helyekre. (A fővárosi programokat kínáló turisztikai irodák ajánlatai között több mint 230 műemlék, 223 múzeum és galéria, 35 színház, 90 mozi kínálata szerepel.)

©
Budapest? Budapest!

Budapest 1987-ben került fel az UNESCO Világörökségi listájára. A védett területhez tartozik a Duna-part pesti és budai oldala a Margit hídtól a Szabadság hídig, a Budai Várnegyeddel, a Gellért-heggyel, a Citadellával és a Gellért gyógyfürdővel, a pesti oldalon pedig az Országház, a Magyar Tudományos Akadémia épülete, a Gresham-palota, a pesti Vigadó és a Belvárosi Plébánia-templom. 2002-ben ehhez jött még az Andrássy út és Hősök tere (a Szépművészeti Múzeummal, Műcsarnokkal), valamint a Milleniumi Földalatti Vasút.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Marinov Iván Tech

Magyar vagy? Mit nézel?

Mit lát egy népről az, aki a világ legnagyobb internetes videomegosztóján keres rá, a legnépszerűbb közvetítőnyelvet, az angolt használva? E kérdésre kereste a választ a hvg.hu munkatársának kutatása, amely a YouTube videomegosztó adatbázisát vizsgálta. Célkeresztben 35 európai nép, a végeredmény több szempontból is érdekes.

Ennél kedvesebben nem lehetett volna újragondolni az Aladdint

Ennél kedvesebben nem lehetett volna újragondolni az Aladdint

Miközben szavazgatunk, több tízmillió értékű marihuánát foglaltak le a rendőrök

Miközben szavazgatunk, több tízmillió értékű marihuánát foglaltak le a rendőrök

Újra ropognak a fegyverek Tripoliban

Újra ropognak a fegyverek Tripoliban

Cápatámadásban meghalt egy úszó Hawaiion

Cápatámadásban meghalt egy úszó Hawaiion

1800 négyzetméteres üzem ég Jászladányban

1800 négyzetméteres üzem ég Jászladányban

Tarr Béla új produkciója is látható lesz a Bécsi Ünnepi Heteken

Tarr Béla új produkciója is látható lesz a Bécsi Ünnepi Heteken