szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Marilyn Monroe halálának 50. évfordulója alkalmából különleges kiállítással készül a német székhelyű Kontakt kiadó, a filmcsillag hagyatékának egyedi darabjait 2012 második felében Magyarországon is kiállítják.

Marilyn Monroe - eredeti nevén Norma Jeane Mortenson - 1962-ben hunyt el. Halálának évfordulója alkalmából a német székhelyű kiadó egy Európában is csak kevés helyen látott kiállítást hoz Magyarországra. A magángyűjteményből származó válogatás Monroe hagyatékának egyedi darabjait mutatja be: ruhái mellett ékszereit, kiegészítőit, fotóit, leveleit, személyes tárgyait lehet majd látni a tárlaton, valamint bemutatják filmforgatókönyveit a hozzájuk tartozó költségvetésekkel és dokumentációkkal együtt - tájékoztatott a Kontakt kiadó munkatársa. A szervezők a hagyatékot először Szegeden a Reök-palotában tervezik bemutatni, majd októbertől december végéig Budapestre költöztetik, a pontos helyszínről még egyeztetések folynak.

©

"Magyarországi partnereinkkel elkezdtük a tárgyalásokat a kiállítás részleteinek kidolgozására" - fogalmazott Ildiko Kühn, a Kontakt menedzsere, a magyarországi kiállítások szervezője. Hozzátette: "nagyon örülünk, hogy lehetőségünk lesz éppen a jubileum évében a magyarországi közönségnek felkínálni ezt a rendkívüli, mintegy 500 darabos gyűjteményt. Természetesen a tárlat Magyarországon bemutatásra szánt részét a jubileumot követő esztendőben, 2013-ban is szívesen itt tartjuk és elvisszük más városokba is, az ezzel kapcsolatos megbeszélések folyamatosan napirenden vannak".

Marilyn Monroe 36 évesen tragikus hirtelenséggel halt meg. Hagyatékát halála után New Yorkban zárolták, majd 37 évvel később, 1999-ben katalogizálták. A személyes tárgyak és dokumentumok jó részét még ugyanebben az évben elárverezték. Az 1999-es aukciót még négy újabb követte, így a hagyaték nagy része a világ különböző pontjain talált tulajdonosra. A kiállítást kísérőrendezvények egészítik majd ki, vetítésre kerül a színésznő néhány filmje, valamint számos biográfiát is bemutatnak a díva életéről, hányatott gyerekkoráról és ellentmondásos művészi útjáról, amelyről egyszer a díva maga is így fogalmazott: "ha mindig a szabályokat követtem volna, soha nem vittem volna semmire".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Napi merítés

Hogyan halt meg Marilyn Monroe?

Marilyn Monroe 1962. augusztus 4-ének éjjelén halt meg, 15 hónappal az egykori szeretője, John Kennedy ellen elkövetett merénylet előtt. Az évforduló kapcsán az Urbanlegends blog az énekesnővel kapcsolatos legismertebb összeesküvés-elméletek közül szemléz David Aaronovitch könyvéből.

Továbbra sem szabadulhat a solti férfi, aki videóra vette, amint saját lányával szexel

Továbbra sem szabadulhat a solti férfi, aki videóra vette, amint saját lányával szexel

„Nyugodj békében, drága Mari!” – kollégák, barátok, politikusok búcsúznak Törőcsik Maritól

„Nyugodj békében, drága Mari!” – kollégák, barátok, politikusok búcsúznak Törőcsik Maritól

Virágokkal emlékeznek Törőcsik Marira a Nemzeti Színháznál

Virágokkal emlékeznek Törőcsik Marira a Nemzeti Színháznál