Tetszett a cikk?

A budapesti gyógyfürdőkben szervezett Cinetrip partisorozat gyorsan világszerte ismert és elismert rendezvény lett. A Fékezett habzás című dokumentumfilm a Cinetrip elmúlt 12 esztendejét járja körbe, a fürdőzést és a partikat összekapcsoló szórakozási forma születését, virágzását és a körülötte kialakult konfliktusokat mutatja be. A film olyan általánosabb érvényű kérdéseket is feszeget, hogy milyen a kultúra, a turizmus és a gazdaság viszonya Magyarországon.

„Figyelj, olyan ötletem van, csodálatos, fantasztikus, milliomosok leszünk mindannyian, a szomszéd, az utcán járó emberek is milliomosok lesznek” – emlékezik vissza a Cinetrip rendezvénysorozat ötletadójának Heuréka-momentumára Para-Kovács Imre publicista a Fékezett habzás című dokumentumfilmben, mely szombatig teljes egészében megtekinthető az interneten.

Az ötletgazda, L. Laki László fellángolása nem tűnt el, így a magas, raszta hajú fiú 1997-ben bekopogtatott a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Rt. kereskedelmi igazgatójának ajtaján. Azt szerette volna tudni, lehetne-e valamilyen formában kertmozit vinni budapesti gyógyfürdőkbe. A szokatlan vízió abból eredt, hogy egy baráti társaság kertmozikat keresett, de nem találtak egyet sem akkoriban, így elkezdtek saját bulikat tartani a Normafa alatt, egy erdős telken, a kilencvenes évek közepén. Pillanatok alatt több százan kezdtek szállingózni a bulikra: régi filmeket vetítettek, közben pedig dj-k nyomták a zenét hozzá.

Éjszakai fényfürdő a Cinetripen - Nagyítás-fotógalériánkhoz kattintson a képre!
©

„Bekopogtattam az ötlettel, és az igazgatónak tetszett a dolog, hogy emberek moziznak és táncolnak egyszerre, ezért egy bulira megkaptuk a Rudas fürdőt” - vázolja a mérföldkőnek nevezhető találkozót a budapesti fürdőcéggel L. Laki László ötletgazda. Az igazgató látott fantáziát az elgondolásban, már csak egy hangzatos nevet kellett a programhoz találni. Először a Másképp-Hang-Film merült fel, amit gyorsan le is szavazott a banda, majd a cinema (vagyis a mozi) és a trip (vagyis az utazás, egy kis áthallással annak pszichedelikus formája) szóból jött létre egy teljesen új fogalom, amivel útjára indult a kilencvenes évek egyedülálló rendezvénysorozata a Rudas fürdőben.

A kifejezetten gyógyfürdőkre épülő vizuális zenei rendezvények lényegét az alkotta, hogy a mozivásznon megjelenített kép és a hangfalakból szóló zene ritmusai találkoznak, és bizonyos pontokon egymást kiegészítve, egymásra épülve nyújtanak speciális, audiovizuális élményt. A progresszív irányról akkor még senki nem sejtette, hogy hatással lesz az egész magyar vizuális zenei kultúra megújítására.

„Rakj be otthon egy mai modern elektronikus tánczenét, indítsd el Eizenstein egyik filmjét videón, és ha jó időben, jókor, pont jól csinálod, akkor az önmagától össze fog állni egy hihetetlenül jó folyammá” - mondja Laki.

A kezdeti ismeretlenség ellenére az egyedi szórakozási forma gyorsan elterjedt Budapesten. Olyannyira, hogy a nagyjából négyszáz embert befogadni képes Rudas fürdőbe hamarosan özönleni kezdtek a külföldiek is. Nemcsak a turisták, hanem a világsajtó szinte minden vezető orgánuma beszámolt a Cinetrip-bulikról, amiket nemsokára Európa legjobb tíz bulijába is beválasztottak.

Riportot írt róluk a Newsweek, a The Times, a német Focus magazin és az olasz La Repubblica is, utóbbi hét oldalt közölt a táncos vízimoziról. A bulikon forgató televíziócsatornák sora sem kevésbé impozáns: forgattak itt az olasz állami tévék, a franciák egyórás dokumentumfilmet készítettek a jelenségről és a kitalálójáról, amit játszottak az ottani mozik is, továbbá a BBC, a CNN,  japán és ausztrál tévések is jártak Budapesten.

Éjszakai fényfürdő a Cinetripen - Nagyítás fotógalériánkhoz kattintson a képre!
©
„A ’90-es évek végéről beszélünk. Abban az időben külföldön Budapestről szinte semmi nem szólt” – mutat rá Gáncs Andrea, az A38 hajó egyik alapítója, aki akkoriban a British Council művészeti vezetőjeként dolgozott. „Akkor még nem volt divat, hogy ismert dj játszana Budapesten, és a külföldiek számára az, hogy Ninja Tune előadó játszott a Cinetripen, versenyképesnek számított a brit bulikkal szemben is, amellett, hogy a fürdők közege egzotikus volt eleve.

Aztán a felfelé ívelő pályát sötét felhők kezdték beárnyékolni. A kitaláló, L. Laki László üzleti vitába keveredett a gyógyfürdő igazgatóságával, akik szerinte „belső gyártásban” szerették volna folytatni a Cinetrip-bulikat, így aztán 2006-ban a világsikernek indult sorozat elhalt, a kapuk bezárultak. Akkor úgy tűnt, soha többet nem lesz ilyen jellegű buli Magyarországon.

„Ekkor gondoltuk úgy, hogy a téma elég érdekes ahhoz, hogy dokumentumfilmet forgassunk a számos konfliktust magában hordozó Cinetrip-sztoriról” - avat be a film keletkezésének körülményeibe Laboda Kornél dramaturg.

Éjszakai fényfürdő a Cinetripen - Nagyítás fotógalériánkhoz kattintson a képre!
©
Közben nemcsak a fürdős bulik buktak el, ugyanis Laki 2004-ben nagyszabású aquaparkos rendezvény szervezésébe fogott Mogyoródon, amiben szó szerint a teljes vagyonát elbukta. A megalomán jellegű Glu-Glu Fesztivál célja az volt, hogy elhozza Magyarországra az akkori világ elektronikus zenei életének legkiemelkedőbb zenészeit, csak sajnos a június közepére tervezett napon a hőmérők kilenc fokot mutattak, így az előzetesen elvárt közönségnek a negyede volt kíváncsi a programra.

Ide kapcsolódott az újabb botránysorozat: Laki ugyanis elszámolási vitába keveredett Gerendai Károllyal, a Sziget Kft. tulajdonosával, aki megpróbálta kisegíteni a szervezőket. A vita később olyannyira elmérgesedett, hogy perek sorozata indult a Sziget és a Cinetrip között; ezek csak tavaly év végére zárultak le. A mélyrepüléseket egészségügyi problémák is követték, de 2011-re ismét fékezés nélkül habzik a Cinetrip. A partibrand ez év augusztus 6-án, a tavalyi év újdonságát megismételve, nyáron szabadtérre költözik. A díszleteket a Széchenyi fürdő adja a WaterCircus néven futó rendezvénynek, ahol a több ezer fürdőzőt ún. visual mapping várja; a fürdő műemlék falai elevenednek meg interaktív vetítőtechnikának köszönhetően.

"Lesz egy generáció, amelynek tagjai majd öregkorukban a reumatológia előtt ülnek, és visszaemlékeznek: bezzeg a Cinetripben milyen jó volt" - jósolja Erdélyi Zsolt reklámszakember.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tűz volt egy józsefvárosi iskolában

Tűz volt egy józsefvárosi iskolában

33 ezerszer figyelték meg, hogy fűbe harap a marha – megfejtették az ízlését

33 ezerszer figyelték meg, hogy fűbe harap a marha – megfejtették az ízlését

Ford Evos néven crossoverként születik újjá a Mondeo?

Ford Evos néven crossoverként születik újjá a Mondeo?