szerző:
Lukács Andrea
Tetszett a cikk?

A magyarok nyitottak az úszó szobrokra, a németek kevésbé. A Budapesten nagy sikerrel folyó Art on Lake-hez képest Hamburgban nehezen viselik a húszméteres, szőke fürdőzőt a város központjában. De Prágában és Londonban is volt már példa sikeres víziművekre.

Vízihulla. Így titulálta az egyik járókelő azt a hatalmas szobrot, melyet a hamburgi Binnenalsterbe helyeztek el kedden. A hivatalosan Fürdőző avagy Óriássellő névre hallgató installációt egy német reklámguru, Oliver Voss találta ki, a művészetnek szánt monstrum azonban nem igazán nyerte el a helyiek tetszését. A szőke nő csücsörítve üldögél a kikötői öbölben, a térdét felhúzza, így az kikandikál a vízből. Van, aki nevetségesnek, más nőellenesnek tartja a medencés beállítást, ám olyanok is akadnak, akik első pillantásra a letűnt pop art egyik maradványának hitték a Voss-művet.

A reklámos célja az volt, hogy „valamit adjon a városnak, amitől oly sokat kapott”, és így egy kreatív lenyomattal vélt hódolni az észak-németek előtt. A húsz méter hosszú, négy méter magas szobor augusztus másodikán került a mederbe, kisebb technikai megpróbáltatások és némi lokálpatrióta ellenállás után. „Az óriás sellő nem provokálni akar, hanem arra inspirál, hogy új módon láttassa a Binnenalstert” – magyarázta bizonyítványát Voss, akinek projektjét a városvezetés sem támogatta egyhangúlag. A Spiegel cikke szerint míg a városfejlesztési és környezetvédelmi tanács az elejétől fogva mellette állt, addig a körzeti képviselő ellenezte az installációt, oda nem illőnek és városképrombolónak találva azt. Végül mégis megkapta az engedélyt a sztiroporból és acélból készült szőkeség, amelynek hosszadalmas stabilizálása miatt egy napot késett az augusztus első napjára tervezett leleplezés.  

A budapesti, de csodás

Az úszó szobor műfajában Budapest is hatalmasat alkotott idén. Nálunk nem kérdőjelezte meg senki a városliget csónakázóba, azaz húszezer négyzetméteres területre elszórt vízialkotások létjogosultságát, talán mert a Szépművészeti Múzeum karolta fel a kezdeményezést és az uniós elnökségünkre időzítették tárlatot, mely 25 különféle ország művészeinek munkáját mutatja be. Az Art on Lake még szeptember 4-ig látogatható, és bár csücsörítő szőke nőt nem, de mobil vécét a német Via Lewandowsky-tól), süllyedő víkendházat (a finn Tia Makipaa-tól) és majd két tucatnyi kreatív vízicsodát azért körülevezhetnek a látogatók. A Szépművészeti szóvivője szerint sikeres a kiállítás, bár nehezen mérhető, hisz ingyenesen meg lehet nézni a szobrokat, csak a csónakázásért kell fizetni. A becslések szerint már millió fölött járhat a nézők száma.

©

A vízen járó pink-tank

Prágában úszó erőd, azaz úszó tank került vízre idén júniusban a Szabadság hete című program keretében. A 23-as számú harckocsit még 1991 áprilisában festette rózsaszínre David Cerny barátaival pár héttel a szovjetek kivonulása előtt, beemelve a kommunista emlékművet a street artba. A tank amúgy nem szobornak készült, hanem valóban funkcionált, méghozzá a nácik kikergetésekor. A megfestéssel mégis emblematikus lett az alkotás, és a kommunizmustól való búcsút szimbolizálja. Azóta a vitatott mű helyet kapott a csehek szovjet emlékparkjában. Június 20-án azonban kihozták, és vízre bocsátották a tankot, hogy két hétig szem előtt legyen. A harckocsit július elsején szállították vissza a múzeumba.

A londoni úszó gyepbe merült

2007-ben Londonban is készült egy mű, melynek Úszó szobor lett a címe, ám ez nem a vízbe, hanem a Temze partjára került, épp a Tower Bridge magasságában. A hatalmas test egy gyorsúszó férfit formázott, a zöld gyepbe merülve. Akkor készült, amikor kiderült, hogy a brit főváros megnyerte a 2012-es ötkarikás játékok megrendezésének jogát.

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ismerős vállalkozók tűnnek fel a határon túlra fizetett milliárdos támogatások körül

Ismerős vállalkozók tűnnek fel a határon túlra fizetett milliárdos támogatások körül

Műtüdővel mentették meg egy koronavírusos kismama életét, 69 nap után került ki az intenzívről

Műtüdővel mentették meg egy koronavírusos kismama életét, 69 nap után került ki az intenzívről

Silent Shadow néven jöhet az első elektromos Rolls-Royce

Silent Shadow néven jöhet az első elektromos Rolls-Royce