szerző:
MTI

Erkel Ferenc operájával nyílik meg a Magyar Állami Operaház 2011-12-es szezonja szeptember 4-én este. A Bánk bán ősváltozatának kissé húzott verzióját állítja színpadra Káel Csaba, vezényel Héja Domonkos, Gertrudis szerepében pedig Marton Éva tér vissza a színpadra.

Az Erkel-évforduló alkalmából 2010-ben megjelent kritikai kiadáson alapuló ősváltozat helyenként rövidítve, ám szcenírozva hangzik el az évadnyitón és még kilencszer a szezon folyamán. Káel Csaba 2002-es operaházi rendezése néhány változtatással Csikós Attila akkori díszleteiben látható vasárnaptól. Marton Éva az előadást beharangozó sajtótájékoztatón elmondta, hogy nem kis megilletődöttséggel vette kézbe Gertrudis jelmezét, mert ezt viselte az ugyancsak Káel Csaba készítette filmben is. A kosztümöket Velich Rita tervezte.

A világhírű szoprán, aki hat éve vezeti a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem ének tanszékét, a részben kettős szereposztásban két volt növendékével lép színpadra, ami - mint megjegyezte - különös és örömteli érzés számára. Szegedi Csaba énekli Biberach e verzióban jelentősebb szólamát, Pataki Potyók Dániel pedig Ottót.

Részben kettős szereposztásban játsszák a Bánk bánt, a címszerepben Bándi János és Kiss B. Atilla lép színpadra, Tiborcot Perencz Béla és Busa Tamás alakítja, Petúr bán Michele Kalmandi és Massányi Viktor lesz, Sólom mester Martin János. Egy ugyancsak nagy nemzetközi karriert befutott énekesnő, Budai Lívia is fellép Gertrudisként, a másik Biberachként pedig Geiger Lajos látható. Melinda Vígh Ibolya és Keszei Bori, II. Endre Bakonyi Marcell és Kovács István, négyük közül ketten debütálnak az Ybl-palotában.

Vígh Ibolya Kolozsváron énekelte már Melindát, szintén az ősváltozatban, de egy erősebben húzott partitúra alapján. Elmondta: ezt a szerepet választotta államvizsgájára, Erkel a legkedvesebb zeneszerzője. Bakonyi Marcell ugyan Győrben és Budapesten kezdte meg énekes tanulmányait, de Stuttgartban Hamari Júlia növendékeként folytatta. Így elsősorban német színpadokon ismerte meg a közönség a fiatal énekest. 2010 nyarán Davosban Vajda Gergely A varázshegy című operájában Settembrinit alakította. Mint hangsúlyozta, reméli, hogy a mostani felkérésnek lesz Budapesten folytatása.

A Bánk bán Los Angelesi bemutatójának fiaskójáról szóló híreinket olvassa el itt!

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Fontos kérdésben döntött a NASA, megvan, hogy 2021-ben hova szállunk le a Marson

Fontos kérdésben döntött a NASA, megvan, hogy 2021-ben hova szállunk le a Marson

Megint 400 milliárdos kiigazításra szólította fel Brüsszel a kormányt

Megint 400 milliárdos kiigazításra szólította fel Brüsszel a kormányt

Ma sem kímél minket az időjárás

Ma sem kímél minket az időjárás

Hugh Grantben végig ott volt a sötétség, csak elő kellett csalogatni

Hugh Grantben végig ott volt a sötétség, csak elő kellett csalogatni

Közel két évet is elvehet életünkből a szmog

Közel két évet is elvehet életünkből a szmog

Már Erdogan is Sorost látja a kormányellenes tüntetések mögött

Már Erdogan is Sorost látja a kormányellenes tüntetések mögött